Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix S 85mm F1.8

13.4.2021, Milan Šurkala, recenze
V redakci se nám ukázal pevný full frame objektiv Panasonic Lumix S 85mm F1.8 (S-S85), který podrobíme tradičnímu redakčnímu testu. Jak si tento světelný a relativně kompaktní kousek povede?

Sférické a poduškovité zkreslení

 
Nyní se podíváme na zkreslení, kterým trpí testovaný objektiv. V JPEGu (a korigovaném RAWu) vykazuje mírné soudkovité zkreslení s hodnotou +0,4 %, což v podstatě nepoznáte. Když se vám ale podaří otevřít nekorigovaný RAW (např. přes RAW Therapee), pak si všimnete poduškovitého zkreslení s -1,5 %, což není úplně málo.
 

korigovaný JPEG/RAW

nekorigovaný RAW
 
 

Vinětace

 
V menu fotoaparátů Panasonic lze zapnout korekci vinětace, která pak v případě 85mm objektivu klesne na 0,2 EV v takřka celém clonovém rozsahu (výjimkou je pouze F1,8 s 0,4 EV). Bez korekce se ale připravte na dost silnou vinětaci na nižších clonách (okolo 1,7-1,8 EV na dvou nejnižších hodnotách) a ještě na F2,8 je okolo 0,8 EV. Postupně klesá a od F8 výše je srovnatelná s korigovanými výsledky.
 
Panasonic Lumix S 85mm F1.8 vinětace
 
 

Chromatická aberace

 
V protisvětle nyní vyzkoušíme chromatickou aberaci. Tato optická vada se obecně u objektivů obvykle projevuje barevnými konturami na kontrastních hranách.
 
clona F1,8 (JPEG)
 
clona F1,8 (RAW)
 
clona F2,8 (JPEG)
 
clona F2,8 (RAW)
 
clona F5,6 (JPEG)
 
clona F5,6 (RAW)
 
clona F11 (JPEG)
 
clona F11 (RAW)
 
clona F22 (JPEG)
 
clona F22 (RAW)
 
Chromatickou aberaci si zde všimneme při plně otevřené cloně. Pak už s přicloněním slábne, nicméně snímky mají stále mírně barevný nádech.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.