Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix S Pro 50mm F1.4

26.6.2019, Milan Šurkala, recenze
Jedním z objektivů pro nový full frame CSC systém společnosti Panasonic je i světelná padesátka Lumix S Pro 50mm F1.4. Nestojí zrovna nejméně, takže je otázkou, zda za to nabídne dokonalé optické vlastnosti.

Autofokus, ostření

 
Objektiv na svém těle nemá žádné přepínače, takže manuální a automatické ostření musíte provádět ve fotoaparátu. Pokud jde o manuální zaostřování, tak to je opravdu snadné. Zaostřovací kroužek má hladký chod, svižnou vazbu, i když možná až trochu moc rychlý převod. Výborná světelnost, vynikající čip fotoaparátu Lumix S1R, automatické zvětšování náhledu i focus peaking dovolí přesné manuální ostření i v opravdu hodně špatném světle.
 
Co se týče autofokusu, tak ten je tichý a velmi rychlý. Ve většině případů se dostanete ke snímku za 0,1 sekundy (zahrnuje zaostření i vyfocení). Pokud budete přeostřovat přes větší část zaostřovacího rozsahu (např. z 5 metrů na 0,5 metru), pak počítejte se zhruba 0,25 sekundy. I to je výborný čas.
 
Minimální zaostřovací vzdálenost objektivu činí 43 cm od roviny senzoru, což je přibližně 28 cm od přední čočky. To nezní, že by mělo jít o objektiv schopný nějakých makro fotografií a skutečně je tomu tak. Maximální zvětšení je jen 0,155× (tzn. na delší stranu vyfotíte objekt 23 cm velký nebo větší). Nejde však určením o makro objektiv, takže toto lze objektivu prominout.
 
 

Focení makra

 
Sami vidíte, že zvětšení skutečně není moc vysoké a kleště tvoří jen malou část snímku. Oceňuji však výbornou kresbu i s nízkými clonami a pěkný bokeh.
 
Panasonic S Pro 50mm F1.4 makro
 
expoziční čas 1/60 s, clona F2, citlivost ISO 1000, ohnisko 50 mm, korekce +2 EV, klikněte pro zvětšení
 
 

Světelnost a clona

 
Objektiv nabídne výbornou světelnost F1,4, díky čemuž nabídne výborné focení i za hodně špatného světla (umocněno ještě vynikající stabilizací fotoaparátu Lumix S1R). Další výhodou je možnost dosažení velmi malé hloubky ostrosti. Irisová clona má 11 lamel a je možné ji přiclonit maximálně na hodnotu F16. Je zde i automatické řízení, fotoaparát ale volí dosti nízké clony, takže většinou to bude chtít spíše manuální řízení clony.
 
 

Bokeh

 
Nyní se budeme věnovat podání rozmazaného pozadí na tradiční scéně.
 
Panasonic Lumix S Pro 50mm F1.4 bokeh plně otevřená clona
 
expoziční čas 1/5 s, clona F1,4, citlivost ISO 100, ohnisko 50 mm, klikněte pro zvětšení
 
Bokeh je zde opravdu jemný, odlesky jsou plné a krásně kulaté. Chcete-li jemný bokeh, tento Panasonic to zvládne.
 
Panasonic Lumix S Pro 50mm F1.4 bokeh clona F2,8
 
expoziční čas 1/1,3 s, clona F2,8, citlivost ISO 100, ohnisko 50 mm, klikněte pro zvětšení
 
Ani přiclonění není žádný problém. Odlesky jsou nadále kruhové, plné a bokeh tak působí stále velmi jemně.
 
 

Stabilizace

 
Objektiv sice nemá optickou stabilizaci, přesto se podíváme, co si můžete dovolit např. s fotoaparátem Lumix S1R, který má mechanickou formu stabilizace. Klasické pravidlo převrácené hodnoty ohniskové vzdálenosti by teoreticky mělo znamenat, že byste z ruky měly vyfotit ostrý snímek s časem 1/50 sekundy a kratším. Nicméně díky velmi účinné stabilizaci jsem byl schopen fotit rozumně ostré snímky z ruky i s časem 1,6 sekundy, což je výborný výsledek.
 
 
50mm ohnisková vzdálenost, 1,6 sekundy, se stabilizací
 
 
50mm ohnisková vzdálenost, 1,6 sekundy, bez stabilizace
 

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.