Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix S Pro 50mm F1.4

26.6.2019, Milan Šurkala, recenze
Jedním z objektivů pro nový full frame CSC systém společnosti Panasonic je i světelná padesátka Lumix S Pro 50mm F1.4. Nestojí zrovna nejméně, takže je otázkou, zda za to nabídne dokonalé optické vlastnosti.
Test pevného objektivu Panasonic Lumix S Pro 50mm F1.4 máme za sebou a čeká nás už jen závěrečné vyhodnocení. Jde o opravdu obrovský objektiv, je to mnohem větší 50mm sklo, než na co jsme byli zvyklí ještě tak 10 let zpátky. Váží téměř kilogram a na délku má 13 cm, což opravdu není málo. Mnohé potěší clonový kroužek, zajímavostí je také ten zaostřovací, kdy se jeho posouváním vpřed a vzad přepínáte mezi automatickým a manuálním zaostřováním. Autofokus je opravdu bleskurychlý, i bez předostření trvá projetí celého rozsahu asi čtvrt sekundy. Počítejte pochopitelně s tím, že není určen na makro.
 
Panasonic Lumix S Pro 50mm F1.4
 
Potěší pochopitelně vynikající světelnost dovolující dosahovat velmi malé hloubky ostrosti a potěší i většinou příjemný bokeh. Také opticky je objektiv doslova vynikající. Se zkreslením není problém, vinětace je sice přítomna, ale jen na nižších clonách a nijak výrazně. Chromatickou aberaci si lze také všimnout jen u nižších clon a rozhodně to není nijak výrazné. Také celoplošná kresba ve velmi dobrá. Nízké clony pochopitelně rohům uberou trochu ostrosti, ale není to žádná tragédie a stačí jen mírné clonění, aby byl výsledek velmi dobrý. Navíc i plně odcloněný objektiv kreslí kontrastně, ostře a čistě, tedy bez nějaké aury nebo jiných závojů.
 
Celkově se tak objektivu opticky nedá takřka nic vytknout, nicméně vidím tu i tak dva problémy. Jedním jsou opravdu obrovské rozměry a hmotnost, dalším neduhem je opravdu hodně vysoká cena. Ta tam je doba, kdy 50/1,4 stála lehce přes 10 tisíc, za tento objektiv po vás bude výrobce chtít šílených 65 tisíc Kč! Pokud odhlédnu od ceny, byl by to jasný adept na ocenění Trefa. Pokud se ale podívám na cenu konkurence, kdy Sigma Art vyjde na 20, Sony FE na 45 a Canon má za necelých 60 tisíc dokonce 50/1,2 objektiv, už to tak jasné není. Objektiv je výborný, ale aspoň takových 10-15 tisíc Kč dolů by to opravdu chtělo. Doporučuji tak nákup v nějakém cashbacku a podobně.
 
 

Objektiv je vhodný pro:

 
1. Focení s malou hloubkou ostrosti
2. Špatné světelné podmínky
3. Ostré a kontrastní snímky už od plně otevřené clony
 
 

Plusy

 
+ Vynikající optické výkony (kresba, minimum optických vad)
+ Rychlý a tichý AF
+ Velmi hladký chod zaostřovacího kroužku (vhodné pro video)
+ Jemný bokeh
 
 

Minusy

 
- Velmi vysoká cena
- Vysoká hmotnost a velké rozměry
 
 
Za zapůjčení objektivu Panasonic Lumix S Pro 50mm F1.4 děkujeme Panasonicu.
 
 
Cena v době testování: cca 65 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.