reklama
Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
26.6.2019, Milan Šurkala, recenze
Jedním z objektivů pro nový full frame CSC systém společnosti Panasonic je i světelná padesátka Lumix S Pro 50mm F1.4. Nestojí zrovna nejméně, takže je otázkou, zda za to nabídne dokonalé optické vlastnosti.
jozkopower (452) | 29.6.201916:22
Tak sa zdá, že Milanovi niekto čorol video :
https:­/­/www.youtube.com­/watch?v=7PDFc_iHt4g&t=75s
Odpovědět0  0
danhar1 (331) | 26.6.201916:33
tak podle kvality fotek bych za ten objektiv dal max 10tisic ;­-)
Odpovědět1  2
jozkopower (452) | 26.6.201921:27
Tak 10tisíc to zase nie, ten objektív je veľmi kvalitný i keď pri zlej konštelácii hviezd sa nejaká muška nájde, viď bokeh na jednom snímku. Myslím, že by výrobca mal cenu prehodnotiť tak, aby nepresiahla 50k.
Odpovědět3  0
Puppy8 (809) | 26.6.201921:31
V USA je cena 2300 USD což je nějakých 52000 Kč, těch 60000 je zase typická zdejší cena.
Odpovědět1  0
jozkopower (452) | 26.6.201921:49
Ano, 52000 Kč by sa už dalo, aj keď baťovských 49900 Kč by objektívu zapasovalo lepšie. Inak prešiel som celú galériu v plnom rozlíšení a mne sa snímky technicky páčia, dokonca moc.
Odpovědět1  1
Milan Šurkala (6597) | 26.6.201922:13
Nezapomněl jsi na DPH? 2300 USD = 51 500 Kč + 21% DPH a jsme na 62 200 Kč.
Odpovědět0  0
jozkopower (452) | 26.6.201922:17
On to zrejme myslel tak, že amerikána to výjde na 2300 USD na rozdiel od čecha­/slováka.
Odpovědět0  0
Choakinek (4634) | 26.6.201923:17
No, protože v Americku ještě není plebs daněn až na kost, na rozdíl od Evropska.
Odpovědět2  0
Sakini (772) | 27.6.201914:26
Vážně si myslíš, že nemají DPH? To že ji neuvádí u ceny neznamená, že je nedostihne ­(sice ne jako DPH, ale ve formě obrovského množství dalších daní­). A nedej na zprávy těch, co tam dělají na černo. Ptej se těch co poctivě platí všechny daně ­- by ses z toho zbláznil...
Odpovědět0  0
Choakinek (4634) | 27.6.201919:33
Ano, řekl bych, že některé státy USA DPH nemají. A ty, co ho mají, určitě ho nemají na úrovni kolem 20%.
Odpovědět2  0
Choakinek (4634) | 27.6.201920:05
Takže dle Wikipedie:

USA:
Podniková daň: 21% + 0­-12% dle státu
Daň z příjmu: 0­-50,3%
"DPH­": 0­-11,725%

Čili jako podnik zaplatíš od 21 do 33%
Jako fyzická osoba zaplatíš od 0 do 50,3%
Jako spotřebitel od 0 do 11,725%

... zatímco:

ČR:
Podniková daň: 19%
Daň z příjmu: 20.1­-45.7%
"DPH­": 10%, 15% nebo 21%

Čili jako podnik zaplatíš 19%
Jako fyzická osoba zaplatíš od 20.1% do 45.7%
Jako spotřebitel 10%, 15% nebo 21% ­(nejčastěji­) dle typu zboží

Takže v USA můžeš legálně v určitých případech zaplatit i nula nula nic, což se ti např. v ČR rozhodně nestane :­-­).

https:­/­/en.wikipedia.org­/wiki­/List_of_countries_by_tax_rates
Odpovědět0  0
Puppy8 (809) | 27.6.20190:22
Nezapomněl, v USA nic takového nemají, maximálně několikaprocentní sales tax, a přesto je na tom jejich ekonomika stále lépe, než ta naše :­-­)

Nemluvě o skutečných slevách jako například Black Friday.
Odpovědět0  1
sangve (1) | 7.8.201916:11
Obchodník nabízí s novým foťákem poloviční cenu cca 30 tisíc, tak to bude ještě taková ta cena, na které se neprodělává
Odpovědět0  0
fotoslechta (44) | 26.6.201913:22
koukněte na snímek č 10. pes, schůdky, to pozadí klády větve je minimálně v trojnásobné vzdálenosti, toho co popředí ­- hlavní objekt a přitom je příšerné, portréty snad ale s jednolitým pozadím ­- předražený hnusoid.
Odpovědět2  0
jozkopower (452) | 26.6.201913:33
Ano, máš pravdu, bokeh u č.10 je vyložene hnusný.
Odpovědět0  0
Choakinek (4634) | 26.6.201923:23
Já si to vysvětluji jednoduše. Prostě úkol zněl jasně ­- ukreslit cca 50 Mpx při F1.4.

To samozřejmě vyžaduje složitou konstrukci, přičemž platí, že krásný bokeh poskytuje jednoduchá konstrukce. Ta by ovšem neukreslila cca 50 Mpx při F1.4.

No, nebo tam měli dát nějaký ten ­"měkčící­" člen, ale na to se zřejmě vykašlali.

Celkově mi ten objektiv stejně přijde divnej. Proč je tak dlouhý? Vůbec nevypadá jak typická ­"padina­".
Odpovědět0  0
Jirik_H (653) | 27.6.201911:27
Bokeh záleží na kvalitě konstrukce a kvalitě asferických členů, popř. na provedení clony. Což u drahých objektivů by jaksi mělo být splněno. Za tu cenu jsou kvalitní Zeissy.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6597) | 27.6.201911:54
Není to ale spíše scénou jako takovou než objektivem? U jiných snímků se ukazuje, že bokeh umí být dosti jemný a u těchto scén to podobně ­(a mnohdy i hůře­) vykreslují i jiné objektivy. Tento Panasonic bych sice v jemnosti bokehu k úplně špičce neřadil, viděl bych ho ale v nadprůměru. Když se podívám např. na DSLR objektivy Canonu v podobných situacích ­(tenké větve se zhruba podobným způsobem rozmazání­):

50mm F1.2
https:­/­/www.digimanie.cz­/recenze­-srovnavaci­-test­-pevnych­-50mm­-objektivu­/3734­/galerie­/1_gallery3big2.jpg
https:­/­/www.digimanie.cz­/recenze­-srovnavaci­-test­-pevnych­-50mm­-objektivu­/3734­/galerie­/1_gallery3big2.jpg

50mm F1.4
https:­/­/www.digimanie.cz­/recenze­-srovnavaci­-test­-pevnych­-50mm­-objektivu­/3734­/galerie­/1_gallery4big2­-2.jpg
https:­/­/www.digimanie.cz­/recenze­-srovnavaci­-test­-pevnych­-50mm­-objektivu­/3734­/galerie­/1_gallery5big2­-2.jpg
https:­/­/www.digimanie.cz­/recenze­-srovnavaci­-test­-pevnych­-50mm­-objektivu­/3734­/galerie­/2_gallery4big2­-2.jpg
https:­/­/www.digimanie.cz­/recenze­-srovnavaci­-test­-pevnych­-50mm­-objektivu­/3734­/galerie­/2_gallery10big2­-2.jpg

Sony FE 55mm F1.8
https:­/­/www.digimanie.cz­/recenze­-sony­-carl­-zeiss­-sonnar­-t­-fe­-55mm­-f18­-za­-sel55f18z­/6408­/galerie­/sony­-carl­-zeiss­-fe­-55mm­-f18­-gallery­-4­-big.jpg
https:­/­/www.digimanie.cz­/recenze­-sony­-carl­-zeiss­-sonnar­-t­-fe­-55mm­-f18­-za­-sel55f18z­/6408­/galerie­/sony­-carl­-zeiss­-fe­-55mm­-f18­-gallery­-9­-big.jpg

Tyhle tenké větve vypadají obvykle blbě všude.
Odpovědět1  0
fotoslechta (44) | 27.6.201914:07
Dle mne objektiv za 60 litrů bych moc s těmi za 3­-15 ­(a deset let starými nesrovnával­), ale co tak se sigmou Art 50 1,4?
Třeba zde...

https:­/­/www.fotoaparat.cz­/storage­/a­/21­/2177­/h4kkb1jm­-sigma­-50­-mm­-art­-galerie­-41.jpg
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6597) | 27.6.201914:24
Sigmu 50­/1,4 Art jsem netestoval, takže nemohu sloužit. Bral jsem jen to, co jsem měl v ruce. A 50­/1,2 je za 36, Sony 55­/1,8 pak za 22 a jde o nový objektiv. A ostatně ty větve nepůsobí extra jemně ani na té fotce, cos poslal, a to jsou v menší hloubce ostrosti než na diskutovaném snímku.
Odpovědět2  1
danhar1 (331) | 27.2.202019:03
vlastním sigmu art 50­/1.4 na canonu eos 5d mk2 a řekl bych že kresba a bokeh je o hodně lepší
Odpovědět0  0
Choakinek (4634) | 29.6.201915:21
Ještě mě napadá, není to třeba tím, že by ten foťák ty JPEGy tak trochu přeostřoval? Koukám, že u toho snímku s tím psem, dřívím a větvemi zrovna RAW není. Nechceš tam přidat možnost jej stáhnout?
Odpovědět0  0
fotoslechta (44) | 29.6.201915:41
To tím snad nebude, přeci ,když někdo chce dělat recenzi, jeho základním úkolem by mělo být u snímků vypnout softwarové ­"přikrašlovače, či przniče­" a předložit export z rawu za nějakých konkrétních ­(a neměnných parametrů­). Jinak je vše zmařeno a recenze není recenzí, ale reklamním článkem:­-­)­).
Odpovědět0  0
Choakinek (4634) | 29.6.201918:22
To je otázka stylu recenzenta. Co já vím, tak Milan zveřejňuje JPEGy v továrním nastavení, ale třeba na DPReview často zveřejňují jen RAW výstup. Obojí má své pro a proti.

Když se zveřejní RAW, tak sice uvidím výstup minimálně či vůbec softwarově upravován, nicméně na druhou stranu uvidím ukázkový snímek v podobě ­(formátu­), u kterého se předpokládá, že bude upravován. To přeci trochu limituje možnost vytvořit si dojem z toho, jak konkrétní objektiv kreslí, či konkrétní foťák fotí.

V případě JPEGu dostanu ­"na stůl­" něco jako hotové řešení, se kterým se zpravidla už nic nedělá. V takovém případě pouhým prohlížením takového výstupu získám celkem dobrý přehled o tom, jak konkrétní objektiv kreslí či foťák fotí.

Ale asi by to chtělo dát možnost stáhnout RAW ke každému snímku, nejen k některým.

Odpovědět0  0
Jirik_H (653) | 3.7.201917:55
Právěže raw dává možnost poznat, jak skutečně foťák fotí. Stáhl jsem si rawy třeba od FUJI a sám vyvolal. A kvalita byla lepší než to, co uváděl dpreview který zřejmě používá ACR. Já to zkusil COP a hned bylo více detailů, i při ISO 12800 nebo ISO 25600.
Odpovědět0  0
jozkopower (452) | 26.6.201912:53
S nenažraným Panasonicom treba urobiť krátky proces, tak ako istý fotoshop:
https:­/­/www.zonerama.com­/jozko1­/Photo­/4743368­/189421792
Odpovědět3  0
Jirik_H (653) | 26.6.201910:56
Tak jsem si přečetl recenzi na P S1 na dpreview. Pomaleji ostří než konkurence, slabší výdrž baterky a přitom je výrazně dražší. No nekup to, hlavně když je to CSC.
Odpovědět2  2
Puppy8 (809) | 27.6.20190:19
Každý foťák může být CSC https:­/­/www.youtube.com­/watch?v=zFalW2rmaXI :­-)
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.