Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix S1R: sebevědomý vstup do FF

20.5.2019, Milan Šurkala, recenze
Společnost Panasonic už nevyrábí CSC jen se 4/3" senzory, ale nově i s velkými full frame čipy. A právě dnes se podíváme na vlajkovou loď Lumix S1R se 47,3MPx snímačem. Umí i 4K 60p videosekvence.

Fotografování portrétů

 
Fotoaparát má velmi slušnou detekci tváří, která je doplněna i o detekci očí. Spolu s velmi rychlým autofokusem, který navíc docela slušně funguje i za horšího světla, není focení portrétů obvykle problémem.
 
Panasonic Lumix S1R portrét
 
expoziční čas 1/25 s, clona F4, citlivost ISO 1250, ohnisko 105 mm, korekce +0,7 EV, klikněte pro zvětšení
 
Výhodou full frame senzoru je to, že i s F4 objektivem dost rozmažete pozadí a můžete fotit zajímavé portréty s menší hloubkou ostrosti. K dispozici dáváme také snímek ve formátu RAW.
 
 

Výdrž baterie

 
Fotoaparát Lumix S1R má sice obrovskou baterií s 23 Wh (což je opravdu hodně), papírová výdrž je ale udávána jen na 340 až 360 snímků podle toho, zda užíváte displej nebo EVF. I v praxi se zdá, že energie z fotoaparátu mizí velmi rychlým tempem, nicméně měření ukázala trochu lepší čísla, než by se zdála pocitově. Každopádně, výdrž na 330 snímků a 12 minut 4K60p videa na jedno nabití rozhodně není něco, nad čím by se dalo jásat.
 
Výhodou je, že fotoaparát může nabíjet i používat zároveň (a port na nabíjení je na levé straně, nikoli u gripu, což je dobře). Není to rozhodně pohodlné, ale v nouzi se to dá použít. Naopak stinnou stránkou je to, že spotřeba fotoaparátu je tak enormní, že se po delším focení docela zahřívá a pokud máte např. 10000mAh powerbanku (cca 37 Wh), tak vězte, že ji jediné nabití fotoaparátu vybije ze zhruba 80 %. Úsporný režim EVF jsem netestoval, na ten se snad podívám snad v recenzi základního modelu S1. Tam totiž výrobce slibuje výdrž na 1100 fotografií.
 
 

Stabilizace

 
Lumix S1R má ve výbavě mechanickou stabilizaci v těle, která může být doplněna o optickou variantu v objektivu, čímž vytvoří duální stabilizaci. V jejím případě Panasonic slibuje výkon až 6 EV, tedy 64krát delší expozici, než by měla být možná dle pravidla převrácené hodnoty ohniskové vzdálenosti. Nedalo mi to tedy nevyzkoušet a skoro mi ruka upadla, než jsem tyto hodnoty naměřil. Fotoaparát je pěkně těžký a z ruky se dají držet neuvěřitelně dlouhé expozice, které jsou srovnatelné akorát tak s Olympusem OM-D E-M1 Mark II. Nic lepšího jsem asi zatím v ruce nedržel.
 
 
105mm ohnisková vzdálenost, 2 sekundy, se stabilizací
 
 
105mm ohnisková vzdálenost, 2 sekundy, bez stabilizace
 
Jak sami vidíte, možnosti toho, co fotit bez stabilizace, a co s ní, jsou dramaticky odlišné. Při 105mm ohniskové vzdálenosti jsem byl schopen vyfotit nadpoloviční většinu ostrých snímků s expozičním časem 2 sekundy! Bez stabilizace jsem stejné úspěšnosti dosahoval někde kolem 1/60 až 1/80 sekundy. V tomto případě to znamená účinek okolo 7 EV!
 
 
24mm ohnisková vzdálenost, 5 sekund, se stabilizací
 
 
24mm ohnisková vzdálenost, 5 sekund, bez stabilizace
 
Na nejširší ohniskové vzdálenosti 24 mm byl hraniční čas někde kolem 4-5 sekund. Ano, z ruky vyfotíte ostrou fotku i s takovým expozičním časem. Bez stabilizace se dá stejné úspěšnosti dosahovat s 1/25 sekundy. I zde se tedy pohybujeme někde kolem 7 EV. Aby těch testů nebylo málo, vyzkoušel jsem i nestabilizovaný objektiv 50mm F1.4, abychom se podívali, jak si vede samotná mechanická stabilizace bez pomoci té optické.
 
 
50mm ohnisková vzdálenost, 1,6 sekundy, se stabilizací
 
 
50mm ohnisková vzdálenost, 1,6 sekundy, bez stabilizace
 
V tomto případě jsem nadpoloviční úspěšnost dosahovat s časem 1,6 sekundy, bez stabilizace pak byl shodný účinek dosahován při 1/50 sekundy. Pokud správně počítám, dostáváme se k více než 6 EV, což je opravdu excelentní.
 
 

Displej

 
Podíváme se na několik obrazovek displeje a strukturu některých vybraných menu nabídek.
 

 
Vespod jsou ukázány expoziční informace, nahoře pak režim ostření, kvalita záznamu a další detaily. Nabídky pro nastavení jednoho parametru pak mají obvykle horizontální menu.
 

 
Na levné snímku vidíte quick menu, kde se můžete pohybovat dotykovým displejem i otočnými ovladači. Pravý snímek ukazuje funkci stavového displeje na zadním displeji. I ten lze ovládat dotykově.
 

 
Hlavní menu je poněkud složitější a dělí se na několik sloupečků. V hlavních šesti záložkách máte další podzáložky týkající se jednotlivých skupin položek a z nich se pak lze dostat k dalším položkám. Menu lze upravovat a měnit zobrazení jednotlivých sloupců a jejich velikost.
 

 
Tady vidíte další horizontální menu, konkrétně pro ISO citlivost. Pravý snímek ukazuje režim natáčení videa. Díky poměru stran 16:9 pak nahoře a dole vzniknou černé proužky.
 

 
Režim zobrazení vyfocených snímků může být celoplošný nebo s menším náhledem. V takovém případě jsou základní expoziční informace dole pod náhledem.
 

 
V pravém sloupci pak lze volit několik různých zobrazení, např. informace o objektivu, barevné histogramy nebo jiná nastavení požitá k záznamu snímku.
 
 

Wi-Fi a Bluetooth

 
Lumix S1R je dnes už "povinně" vybaven moderními bezdrátovými technologiemi Wi-Fi a Bluetooth. Na rozdíl od kompaktů a Micro 4/3 fotoaparátů se zde ale používá nový software Lumix Sync. Prvotní zkušenosti nebyly nějak pozitivní, ale spíše lehce smíšené. Připojování fotoaparátu je takové všelijaké, někdy to jelo hned, někdy s tím bylo potřeba trochu laborovat. Někdy mi přišlo, že Bluetooth funguje bezchybně, jindy se zas fotoaparát nechtěl moc připojovat. Později jsem ale přišel jak na to. Ideální bylo nejprve zapnout Bluetooth ve fotoaparátu, i když jste chtěli využívat jen Wi-Fi, díky čemuž se fotoaparát připojil do aplikace. Pak stačilo přepnout na nově vytvořenou Wi-Fi a pokud jste měli trochu štěstí, ta se nezrušila a fotoaparát se připojil přes druhé rozhraní.
 

 
Aplikace umožňuje import snímků, vzdálené snímání (přes Wi-Fi), dálkovou spoušť (přes Bluetooth) a ukládání nastavení fotoaparátu. Nejprve se podíváme na vzdálené ovládání. V tomto případě lze upravovat expoziční nastavení i měnit polohu zaostřovacího bodu. Aplikace přežije změnu fotografického režimu na PASM kolečku a nespadne.
 

 
Samozřejmostí je zde i možnost spustit tzv. quick menu a natáčet videosekvence.
 

 
Nastavovat lze i další parametry snímání, takže z telefonu toho opravdu změníte poměrně dost. Kdo chce využít jen dálkovou spoušť a ne nastavování parametrů (to provede ve fotoaparátu), může využít jen připojení přes Bluetooth. To pak aplikace ukáže velké tlačítko pro exponování snímku nebo pro nahrávání videa.
 

 
Nechybí ani možnost zobrazit si vyfocené snímky a ty stáhnout do telefonu v různých rozlišeních (i v plném 47MPx rozlišení). Aplikace umí přes Bluetooth přiřadit i GPS souřadnice z telefonu, nicméně při vypnutém fotoaparátu to trvá několik sekund, než se obě zařízení dohodnou. Většina snímků tak ve výsledku GPS souřadnici nebude mít. Celkově se mi ale s postupným používáním aplikace začala čím dál tím víc zamlouvat.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.