Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix S5 II: nová fáze

9.2.2023, Milan Šurkala, recenze
Panasonic Lumix S5 II: nová fáze
Panasonic představil nový full frame CSC fotoaparát Lumix S5 II. Ten se vyznačuje především přechodem na fázové zaostřování, přinese ale i další změny. Jaká tato novinka bude, to se dozvíme v dnešní recenzi nového přístroje.
A jsme u konce. Dnes jsme se věnovali full frame bezzrcadlovce Panasonic Lumix S5 II, která nahrazuje původní model Lumix S5. Je nutno říci, že novinka odstranila většinu neduhů svého předchůdce a stává se tak opravdu velmi zajímavou nabídkou. Zajímavostí je totiž i to, že v obchodech je cenový rozdíl mezi novým a starým modelem jen něco okolo 5-7 tisíc, a to opravdu není mnoho. Nadále tu tak máme středně velký fotoaparát s dobrým zpracováním, který může být zajímavým pro fotografy a zejména pro kameramany. A ve shrnutí začnu právě možnostmi natáčení.
 
Lumix S5 II dostal do vínku aktivní chlazení, a tedy mnohem lepší odolnost vůči přehřátí. Většina režimů natáčí v 10bitových barvách, podporován je kodek H.264 i úspornější H.265, využití najde i HLG nebo V-Log s vysokým dynamickým rozsahem. Vedle možnosti zobrazení toho, jak bude vypadat video po barevných úpravách (aplikaci 3D LUT), je nyní možné tyto tabulky rovnou aplikovat na video a takto ho nahrát na kartu, což může šetřit čas. Snímač má nadále dvě nativní citlivosti, což významně zvyšuje kvalitu videa při natáčení za špatného světla. K dispozici je také možnost anamorfického záznamu.
 
Panasonic Lumix S5 II hodnocení
Ocenění TREFA získává Panasonic Lumix S5 II
za vynikající kvalitu výstupu i nadprůměrné funkce pro foto a zejména video. Logo ocenění je ke stažení zde
 
Dostali jsme 6K a 5.9K 30p záznam na paměťovou kartu, což umožňuje si svépomocí řešit míru oversamplingu, zoomování i případně zajistit vyšší kvalitu obrazu po aplikaci softwarové stabilizace. Mechanický stabilizátor má nyní aktivní režim pro stabilnější video při chůzi, osobně mi ale toto video přišlo trochu zvláštně natahované a gumové. Zde je možné, že se účinek bude s dalšími firmwary vylepšovat. U fotografií má stabilizace rozumný účinek přes 4 EV, se stabilizovaným objektivem by to mělo být mnohem více. Nesmí chybět 4K60p s ořezem a 4K30p snímané celoplošně, velmi dobré jsou také zpomalené videosekvence ve Full HD se záznamem až při 180 fps.
 
Zásadní změnou je hybridní autofokus, který kombinuje kontrastní a fázové, tedy odstraňuje asi nejčastěji vytýkaný neduh předchůdce. Nyní je průběžné ostření o dost jistější a ačkoli DFD v mnoha situacích fungovalo dobře, přece jen byly situace, kde byl rozdíl proti fázové konkurenci patrný. To se nyní smývá. Výkon spíše ovlivní schopnost přístroje zamknout sledovaný objekt a neztratit ho (v tom prvním bych řekl, že došlo k mírnému zhoršení, v tom druhém naopak ke zlepšení). Citlivost autofokusu v zónových režimech je výborná. Nechybí ani velmi slušně fungující režimy detekce lidí, tváří, očí a podobně.
 
Excelentní jsou možnosti konfigurace ovládání a většiny funkcí. Fotoaparát si můžete nastavit dle libosti a každý Lumix S5 II se může ovládat úplně jinak podle představ majitele. Jen mě trochu mrzela nemožnost aktivace 6K záznamu v režimech PASM, což přináší komplikace (naštěstí řešitelné). Dobrý je výklopný dotykový displej, zlepšení zaznamenal i elektronický hledáček, u něhož se zvýšilo rozlišení. Trochu překvapí pomalejší snímkovací frekvence v režimu AFC, to by ale dle Panasonicu měl řešit nový firmware. Nově tu máme i 8směrný joystick místo 4směrného, zrychlilo se např. i sekvenční snímání na 30 fps. K dispozici je také 96Mpx multiexpozice, kterou lze pořizovat z ruky.
 
Zatímco původní Lumix S5 od nás kvůli několika neduhům ocenění TREFA nedostal, myslím, že v případě modelu Lumixu S5 II je už na místě. Ponechává si dobré vlastnosti předchůdce, vylepšuje několik detailů i jednu zásadní věc, zaostřování. I když osobně jsem vždy DFD považoval za velmi dobrý systém pro většinu situací, ne vždy stačil, a tato (pro mnohé) zásadní nevýhoda nyní u S5 II mizí. Uvážíme-li velmi příznivou cenu (překvapivě malý rozdíl proti S5) a spoustu profesionálních funkcí pro natáčení videa, které nemá ani mnohá dražší konkurence, je to zejména pro video velmi dobrá nabídka.
 
 

Fotoaparát je vhodný pro:

 
1. Natáčení profesionálního videa ve 4K i 6K
2. Noční fotografie i z ruky
3. Pořizování solidního slow-motion videa
4. Focení sportu
 
 

Plusy

 
+ Výborná kvalita obrazu a dynamický rozsah
+ 6K30p a až Full HD 180p video
+ Velmi dobrý poměr ceny a výkonu
+ Solidní fázový autofokus
+ Dotykový polohovatelný displej
+ Solidní výkon stabilizace
+ Bohaté možnosti konfigurace ovládání
+ Multiexpoziční režim s 96 MPx
+ Aktivní chlazení zajišťuje neomezené natáčení
+ 30fps sekvenční snímání s AFC
+ Možnost aplikovat 3D LUT přímo na zaznamenávané video
+ Obrovská kapacita RAW bufferu
 
 

Minusy

 
- Slabší výdrž na baterii
- Nižší snímkovací frekvence EVF při použití AFC
- Pomalejší práce s paměťovými kartami (alespoň se zkoušenými UHS-I)
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Panasonic Lumix S5 II včetně objektivu děkujeme Panasonicu.
 
 
Cena v době testování: cca 56 000 Kč s DPH (včetně objektivu Panasonic 20-60mm)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.