Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix S5: kompaktnější video-profík

11.3.2021, Milan Šurkala, recenze
V dnešním testu se podíváme na full frame fotoaparát Panasonic Lumix S5. Ten je skladnější variantou fotoaparátu Lumix S1. Má stejný 24MPx čip, podporuje funkce pro profesionální natáčení videa včetně Log záznamu.

Rychlost

 
V této podkapitole se budeme věnovat rychlosti fotoaparátu. K testu byla využita microSDXC karta SanDisk Extreme s kapacitou 128 GB (UHS-I U3, Video Class 30, A2).
  • první snímek - 0,95 sekundy
  • snímek bez namáčknutí (zaostření) - pod 0,1 sekundy
  • prodleva mezi snímky - 0,55 sekundy (AFC), 0,2 sekundy (AFS)
  • sekvenční snímání H (AFC) - 4,65 fps
  • sekvenční snímání H (AFS) - 6,5 fps
  • sekvenční snímání H (AFS) po vyčerpání bufferu RAW+JPEG - 0,7 fps
  • kapacita bufferu - 26 snímků RAW+JPEG (ukládání 36 sekund)
Lumix S5 má zhruba třetinovou kapacitu bufferu proti modelu S1. 26 snímků RAW+JPEG je ještě přijatelných a odpovídá zobrazení na displeji (pro JPEG je udáváno 47). Fotoaparát je dostatečně rychlý, nicméně přechod do režimu prohlížení po vyfocení snímku by určitě mohl být svižnější. Zde mě fotoaparát trochu zklamal (s UHS-II kartou by to možná mohlo být rychlejší).
 
Zajímavostí jsou i režimy 4K Photo a 6K Photo. Panasonic to propaguje jako rychlé sekvenční snímání, nicméně jde spíše o natáčení videa, ze kterého je možné vystřihávat snímky. 4K Photo funguje ve všech typických poměrech (4:3, 3:2, 16:9 a 3:2) a jak 30 fps, tak i 60 fps, 6K Photo pak jen ve 4:3 a 3:2 a 30 fps. Výsledkem je rozlišení 5184×3456 pixelů, což je 18 MPx a pokud zvolíte klasický režim S/S (Start/Stop spouští), máte v podstatě 5K video se zvukem. To má výhodu v tom, že si pak sami můžete udělat stabilizaci, míru oversamplingu dle přání v editoru... Nechybí ani režim PRE, který zaznamenává scénu i před domáčknutím spouště (asi 1 sekundu před i po).
 
 

Noční scéna

 
Podíváme se také na noční scény v různých citlivostech. Nejprve začneme jednou scénou na citlivosti ISO 100.
 
Panasonic Lumix S5 noční scéna
expoziční čas 25 s, clona F11, citlivost ISO 100, ohnisková vzdálenost 20 mm, klikněte pro zvětšení
 
Šumu je zde minimum, při citlivosti ISO 100 pochopitelně dostanete velmi slušnou kvalitu obrazu. Můžete si stáhnout snímek ve formátu RAW. Mrkneme se ale také na snímky v různých citlivostech v JPEGu i RAWu s vypnutým odšumováním.
 
Panasonic Lumix S5 ISO noční scéna
JPEG (vlevo), konverze z RAWu (vpravo)
 
Degradace detailů kvůli šumu začíná v JPEGu velmi mírně při ISO 1600, nicméně spíše bych mluvil až o ISO 3200. Výše se pochopitelně kvalita snižuje, ale akceptovatelné je i ISO 12800. Pokud jde o RAWy, barevný šum se začíná objevovat okolo ISO 3200, výrazný je od ISO 12800 včetně.
 
 

Standardní scéna

 
K dispozici máme i dva tradiční snímky, které doprovází každou recenzi.
 
Panasonic Lumix S5 standardní scéna krajina
expoziční čas 1/60 s, clona F13, citlivost ISO 100, ohnisková vzdálenost 20 mm, klikněte pro zvětšení
 
Se setovým objektivem dostanete velmi širokoúhlý záběr, který překonává tradiční 24mm nebo 28mm objektivy. Potěší i celoplošně slušná ostrost snímku. K dispozici dávám také snímek ve formátu RAW.
 
Panasonic Lumix S5 standardní scéna Mlýny Šenov
expoziční čas 1/80 s, clona F13, citlivost ISO 100, ohnisková vzdálenost 43 mm, klikněte pro zvětšení
 
Fotoaparát zde s objektivem dodává solidní detaily po celé ploše. Šedá stěna mlýnů ukazuje i horizontální linie, ale je tu trochu moaré efektu. K dispozici je RAW.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.