Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix TZ10: kapesní dělo

15.6.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
O Panasonic Lumix TZ10 je dle papírových specifikací velký zájem. My se v dnešní recenzi podíváme, zda je oprávněný. Jak fotí malý ultrazoom s 12MPx rozlišením, objektivem Leica s 12× optickým zoomem, manuálními režimy a integrovanou GPS?

Měření rychlosti


Procesor Venus Engine HD II slibuje vysoký výkon a tedy i rychlé zpracování. Práce v menu je nevymykající se standardu, rychlé menu je přehledné a dobře strukturované. U sekvenčního snímání se nezapočítává první snímek v čase 0,00 s.
  • První snímek - 2,3 sekundy (Zhruba průměrný čas, někdy fotoaparát působí pomaleji, ale v zásadě je na úrovni konkurence.)
  • Snímek bez namáčknutí wide - 0,4 až 0,5 sekundy (Rychlost ostření je dobrá, v makro režimu činí zhruba 0,65 sekundy.)
  • Snímek bez namáčknutí tele - 0,7 až 1,0 sekundy (Na delších ohniscích je ostření o něco pomalejší, působí však ještě dostatečně svižně.)
  • Snímek s namáčknutím - OK
  • Čas snímek-snímek - 1,6 sekundy (Když vychytáte ten pravý moment, můžete fotit na kompakt velmi rychle.)
  • Čas snímek-snímek s bleskem - 2,65 sekundy (Nabíjení blesku chvilku trvá, ale i tak je čas akceptovatelný.)
  • Přezoomování - 2,8 sekundy (Zoomování je trochu pomalejší.)
  • Sekvenční snímání - 1,25 fps (5 snímků za 3,2 sekundy. Udávané rychlosti fotoaparát bohužel ani zdaleka nedosahuje a výkon je jen průměrný.)
  • Sekvenční snímání Priorita rychlosti - 6,3 fps (106 snímků za 16,7 sekundy. Rychlost sekvenčního snímání je velmi dobrá, ale pouze při rozlišení 3 megapixely. Výrobce udává 10 fps, ale toho se mi také nepodařilo dosáhnout.)
  • Sekvenční snímání Priorita kvality - 4,65 fps (100 snímků za 21,4 sekundy. Ani zde se mi nepodařilo údajů výrobce.)
  • Sekvenční snímání s bleskem - 0,9 fps (5 snímků za 4,5 sekundy. V tomto režimu je možno vyfotit 5 fotografií se zábleskem v poměrně rychlém sledu.)

Co se týče rychlosti tak zde Panasonic Lumix TZ10 nezklamal. Nepatří sice pocitově mezi nejrychlejší přístroje, ale praxe je dobrá a nebude vás zdržovat. Jediný, a to velmi vážný problém vidím v přepínači prohlížecího režimu a velmi brzkém přechodu do úsporného režimu, který může v nejhorších situacích vést až k 6sekundovému čekání na to, než se fotoaparát dostane do původního provozuschopného stavu (viz první kapitola).


Optický a digitální zoom


Objektiv fotoaparátu nabízí velmi slušný 12× optický zoom. Jeho počátek je velmi širokoúhlých 25 milimetrů, takže se téměř nestane, že by se vám do záběru něco nevlezlo.


expoziční čas 1/160 s, clona F4, citlivost ISO 80, ohnisko 25 mm, klikněte pro zvětšení

Úhel záběru patří mezi nejlepší. Objektiv potěší i slušnou optickou kvalitou, ostrost je i v rozích poměrně dobrá. Chromatickou aberaci fotoaparát účinně softwarově odstraňuje. Šum má divný hrudkovitý charakter, nicméně co do detailů patří TZ10 k těm lepším kompaktům.


expoziční čas 1/125 s, clona F4,9, citlivost ISO 200, ohnisko 300 mm, klikněte pro zvětšení

Přiblížení je dosti slušné, 12× optický zoom by měl stačit snad každému. Ve stínu zvolil fotoaparát citlivost ISO 200, což se zejména na cestě projevuje spoustou ustřelených pixelů. Detaily se ale snaží zachovávat velmi dobře, a tak tráva je např. hodně zašuměná, ale ostrá. Osobně preferuji právě tento způsob, kdy je na snímku více detailů, byť s tím i více šumu. Lepší než patlanice.
 

expoziční čas 1/400 s, clona F4, citlivost ISO 80, ohnisko 25 mm, klikněte pro zvětšení

Na nejširším ohnisku opět vidíme velmi široký úhel záběru. Poněkud se mi nelíbí odšumování na střeše obchodu a kresba trávy ve stínech, kde dochází k patlání, naopak tráva na světlech a stromy jsou ve své třídě rozhodně nadprůměrné. Charakteristiku šumu sice nemusím, ale s ohledem na běžné výsledky dnešních kompaktů na tom TZ10 není zas tak zle.


expoziční čas 1/400 s, clona F4,9, citlivost ISO 80, ohnisko 300 mm, klikněte pro zvětšení

300mm ohnisko je dostatečné. Objektiv ukazuje, že i na nejdelším ohnisku umí podávat nadprůměrně dobrou ostrost a kontrast, bohužel snahu mu hatí zpracování obrazu. Na autech i na silnici jde vidět, jak jsou některé plochy považovány za detaily, zatímco některé jiné za hladké plochy. Pak na jednom a tomtéž povrchu vznikají vyhlazená kolečka i zašuměné plochy. Doporučuji se podívat zejména na nepěkné linie kolem oken aut.


expoziční čas 1/400 s, clona F4,9, citlivost ISO 80, ohnisko 300 mm + 4× digitální zoom, klikněte pro zvětšení

S digitálním zoomem opatrně a určitě ne na největší hodnotu. Pokud fotografie budete využívat v takto malém rozlišení, budiž, ale už při 1 megapixelu fotografie nevypadají hezky.


Protisvětlo


Velmi náročné je pro kompakty snímání v protisvětle. Podívejme se, jak si s tím poradí Panasonic Lumix TZ10.


expoziční čas 1/1300 s, clona F3,3, citlivost ISO 80, ohnisko 25 mm, klikněte pro zvětšení

Na snímku jde vidět, jak fotoaparát odstraňuje chromatickou aberaci a jde mu to docela dobře. Výrobce patrně trochu zapracoval na povrchu některých čoček, neboť odlesky jsou poněkud slabší než v případě TZ7.


expoziční čas 1/500 s, clona F4,5, citlivost ISO 80, ohnisko 37 mm, klikněte pro zvětšení

Na tomto snímku si ukážeme funkci Inteligentní expozice. Toto je verze, kde nebyla použita. Obraz má docela dobrý kontrast a ostrost linií, šum je opět trochu zvláštní.


expoziční čas 1/500 s, clona F5, citlivost ISO 125, ohnisko 37 mm, klikněte pro zvětšení

Se zapnutou funkcí Inteligentní expozice bylo zvoleno lehce vyšší ISO. Ačkoli na LCD displeji vypadaly oba snímky v podstatě stejně, v praxi je vidět rozdíl. Budova je trochu světlejší a v obloze je méně přepalů. Takže funkce opravdu funguje, zázračné výsledky ale nečekejte.


expoziční čas 1/320 s, clona F4, citlivost ISO 80, ohnisko 25 mm, klikněte pro zvětšení

Tato fotografie sice není focena v protisvětle, ale ukážeme si na ní jednu z funkcí, a to Vysokou dynamiku, konkrétně ve standardní verzi.


expoziční čas 1/500 s, clona F5, citlivost ISO 400, ohnisko 25 mm, režim Vysoká dynamika, klikněte pro zvětšení

Režim vysoká dynamika fotí s citlivostí ISO 400. Prosvětluje stíny a naopak světlé části výrazně ztmaví. Dynamický rozsah je tak skutečně výrazně rozšířen. Vzhledem k vyšší citlivosti musíte počítat s podstatně vyšším šumem. Ten v některých místech není špatný, ale někde je snímek divně rozpatlán nebo zaostřen.


expoziční čas 1/1000 s, clona F4,5, citlivost ISO 80, ohnisko 25 mm, klikněte pro zvětšení

Tento snímek se opět věnuje Vysoké dynamice. Je ukázkou fotografie, když je funkce (resp. scénický režim) vypnutá. Všimněte si, že stinné části byly považovány za jednolité plochy, a tak byly naprosto rozmazány. Především to lze vidět na chodníku a trávníku dole.


expoziční čas 1/800 s, clona F6,3, citlivost ISO 400, ohnisko 25 mm, režim Vysoká dynamika, klikněte pro zvětšení

Snímek má lepší dynamický rozsah, slunce se tolik nepřepaluje, spodek je světlejší a celkově má fotografie zajímavější barvy (nicméně nepříliš reálné). Bohužel vysoká citlivost si zde vybrala svou krutou daň, prosvětlené stinné oblasti jsou neuvěřitelně zašuměné, odšuměné a doostřené. Hotová změť nejrůznorodějších pixelů. Pro malinké snímky na web je to OK, ale na tisk, byť malý, bych to skutečně neriskoval.


ohnisko 25 mm, clona F3,3


ohnisko 25 mm, clona F4


ohnisko 25 mm, clona F6,3

Na nejširším ohnisku je aberace trochu vidět. Zejména tedy to, co zůstává po jejím odstranění. Fotoaparát dobrým způsobem zahladí barevné rozdíly, ale jasový rozdíl stále zůstává. Přicloněním se dá tato vada trochu zmírnit.


ohnisko 59 mm, clona F3,9


ohnisko 59 mm, clona F6,3

Ohnisko 59 mm trpí na aberaci s plně otevřenou clonou, ale s jejím zvýšením aberace hodně rychle mizí.


ohnisko 119 mm, clona F4,4


ohnisko 119 mm, clona F6,3

Stejná situace se opakuje i na 119 mm ohnisku. Při plně otevřené cloně jsou vidět pozůstatky, s přicloněním je vše v pořádku.


ohnisko 196 mm, clona F4,5


ohnisko 196 mm, clona F6,3

Na delších ohniscích aberace i s plně otevřenou clonou trochu slábne, ale pořád si ji trochu všimnete. V rámci toho, na co jsme v této třídě zvyklí, jde ale o velmi dobrý výsledek.


ohnisko 300 mm, clona F4,9


ohnisko 300 mm, clona F6,3

Na nejdelším ohnisku jsou vidět jen slabé pozůstatky po odstranění této optické vady.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.