Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix TZ10: kapesní dělo

15.6.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
O Panasonic Lumix TZ10 je dle papírových specifikací velký zájem. My se v dnešní recenzi podíváme, zda je oprávněný. Jak fotí malý ultrazoom s 12MPx rozlišením, objektivem Leica s 12× optickým zoomem, manuálními režimy a integrovanou GPS?

Noční scéna


Díky manuálnímu nastavení expozice je noční focení o něco jednodušší, máte k dispozici spoustu voleb pro každou příležitost.


expoziční čas 50 s, clona F5,6, citlivost ISO 80, ohnisko 55 mm, klikněte pro zvětšení

U fotografie jde vidět zvláštní charakteristika šumu v podobě ustřelených pixelů, či spíše ustřelených hrudek pixelů. Dobře osvětlené oblasti jsou dostatečně ostré a kontrastní, hůře osvětlené plochy se ale mají tendenci poněkud patlat. Dále se podíváme na výřezy z několika snímků při různých citlivostech.


expoziční čas 8 s, clona F4,3, citlivost ISO 80, ohnisko 90 mm

Míra detailů je velmi dobrá, v trávě jde vidět ustřelující pixely. Výsledek lze označit za dostatečně dobrý.


expoziční čas 8 s, clona F5, citlivost ISO 100, ohnisko 90 mm

Citlivost ISO 100 přidává trochu šumu, detaily jsou ale stále poměrně dobré a fotografie je ostrá.


expoziční čas 5 s, clona F5,6, citlivost ISO 200, ohnisko 90 mm

Při citlivosti ISO 200 se snímek lehce halí do závoje a detaily jsou trochu méně výrazné. Stále jde o více než dobře použitelnou citlivost.


expoziční čas 2,5 s, clona F5,6, citlivost ISO 400, ohnisko 90 mm

Střední citlivost ISO 400 přináší spoustu jasového šumu, na fotografii ale působí docela dobře. Nesnaží se fotografii úplně rozpatlat, ale ještě docela zachovává ostrost. Každopádně tato citlivost už je limitní.


expoziční čas 1/3 s, clona F5,6, citlivost ISO 800, ohnisko 90 mm

ISO 800 trpí velmi výrazným šumem, slabší detaily mizí, ty silnější ještě docela zůstávají, ale tuto citlivost bych opravdu nepoužíval.


expoziční čas 1/1,6 s, clona F5,6, citlivost ISO 1600, ohnisko 90 mm

Nejvyšší citlivost ISO 1600 snímek beznadějně rozpatlá. Kresba v slabých detailech prakticky neexistuje, hlavní linie však jde vidět.


expoziční čas 1/5 s, clona F4,3, citlivost ISO 6400, ohnisko 90 mm

V režimu Vysoká citlivost fotoaparát pořizuje 3MPx snímky s citlivostí až do ISO 6400. V takovém případě je na fotografii už i barevný šum a detaily jsou vyloženě špatné.


Standardní scéna


Pokračujme dvěma standardními snímky.


expoziční čas 1/500 s, clona F3,9, citlivost ISO 125, ohnisko 55 mm, klikněte pro zvětšení

Tato fotografie byla pořízena s technologií Inteligentní expozice, tedy s prosvětlením stínů. Díky tomu není obloha přepálená, fotografie má ale trochu zvláštní nažloutlý nádech. Míra detailů je na většině plochy vysoce nadprůměrná, některé plochy jsou ale opět silně rozmazány. Na snímku jde vidět šum a jeho odstraňování.


expoziční čas 1/400 s, clona F4, citlivost ISO 80, ohnisko 40 mm, klikněte pro zvětšení

Zde potěší velmi slušné množství detailů, šum je lehký s občasnými ustřelenými hrudkami pixelů. Barevnost snímku je opět poněkud zvláštní (modrý odstín oblohy je nějaký netradiční).
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.