Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix TZ200: kamarád na cesty

10.4.2020, Milan Šurkala, recenze
Do dalšího testu jsme vzali kapesní ultrazoom Panasonic Lumix TZ200 s velkým 1" snímačem. Nabízí 20MPx rozlišení, podporu UHD 4K videosekvencí, objektiv má pak solidní 15× optický zoom. Bude to ideální společník na cesty?

Stabilizace

 
Lumix TZ200 má optickou stabilizaci obrazu, kterou jsme pochopitelně otestovali. Pro test byla nastavena přepočtená ohnisková vzdálenost 190 mm a zkoumalo se, s kterým časem budu mít nadpoloviční většinu dostatečně ostrých snímků. Toto bylo dosaženo při čase 1/13 sekundy. Sice se mi povedlo vyfotit ostrý snímek i s 1/5 sekundy, ale to už šlo o výjimku.
 
Panasonic Lumix TZ200 stabilizace
 
Srovnatelného výsledku bez stabilizace jsem dosahoval zhruba okolo času 1/100 sekundy, takže naměřený výkon byl 3 EV. Stabilizace tedy určitě pomůže, o zázračný výkon se ale nejedná.
 
 

Fotografování portrétů, blesk

 
Na focení portrétů nejde o úplně ideální fotoaparát, pokud vám jde o malou hloubku ostrosti. 1" snímač je sice na kompakt poměrně velkým, ale světelnost objektivu moc daleko nepustí a bude to chtít spíše detaily tváře, aby se výrazněji mázlo i pozadí. Na druhou stranu je nutno říci, že detekce tváří funguje velmi slušně, rychle a má i detekci očí, což se hodí.
 
Panasonic Lumix TZ200 portrétexpoziční čas 1/80 s, clona F5,2, citlivost ISO 160, ohnisková vzdálenost 99 mm, klikněte pro zvětšení
 
Světelnost objektivu při tomto úhlu záběru dosahovala hodnoty F5,2, takže nelze čekat mazání pozadí jak na světelných full frame objektivech. I tak to ale není špatné, bokeh je docela jemný. V zaostřené ploše je rozumná míra detailů. K dispozici dávám také RAW snímek. Pokud jde o blesk, tak u něj jsem se při testování nesetkal s efektem červených očí.
 
 

Výdrž baterie

 
O napájení se tu stará Li-Ion akumulátor DMW-BLG10E s napětím 7,2 V a kapacitou 1025 mAh (celkem 7,4 Wh energie). Ten má vydržet na pořízení 370 snímků při focení přes displej, resp. 250 snímků přes hledáček (v ECO režimu hledáčku pak 350 snímků). V testu jsem používal ve většině případů displej, a tak jsem se dostal právě na oněch 370 snímků, ale k tomu ještě 20 minut videa (HD i 4K). To je solidní výsledek.
 
 

Displej

 
Na několika obrázcích si ukážeme zobrazení hlavního displeje.
 

 
Dole máme informace o expozici, nahoře pak o kvalitě záznamu. Vpravo si můžete všimnout šipky pro dotykové menu a jsou zde i dotyková funkční tlačítka Fn. Pravý snímek ukazuje jedno z mnoha menších menu pro vybranou funkci.
 

 
Při manuálním zaostřování vidíte, kterým směrem se pohybujete (užitečná věc při úplně rozostřeném obraze), můžete tu mít polohovatelný zvětšený náhled (i jeho velikost si lze nastavit) a nechybí ani focus peaking pro zobrazení zaostřených hran. Vpravo vidíme quick menu, které se dá ovládat tlačítky i dotykem.
 

 
Pokud ručně nastavujete některou expoziční vlastnost (clonu nebo čas), fotoaparát zobrazí rozsah a červeně pak hodnoty, které vedou k podexpozici nebo přeexpozici. Na pravém snímku vidíme rozbalené dotykové menu, zde konkrétně dotykové zoomování.
 

 
Pokud jde o natáčení videa, fotoaparát nabídne docela dost různých rozlišení a kvalit záznamu. V kreativním video režimu si lze vybrat i expoziční režim (PASM), což jinak nejde.
 

 
Hlavní menu má několik záložek a ty se skládají z více stránek. Překvapivě pohodlně se mezi nimi opět přechází dotykem s pravým posuvníkem (doporučuji spíše klikat než tahat).
 

 
Fotografie můžete mít zobrazeny celoplošně, přičemž je lze doplnit o základní expoziční hodnoty. K dispozici je i zmenšený náhled, který je doplněn o více informací. Opět vidíme posuvník a na dalších stránkách se dozvíme např. ohniskovou vzdálenost, nastavení barevného stylu a lze si zobrazit i histogramy (jasový i barevné).
 
 

Wi-Fi + Bluetooth

 
Lumix TZ200 je vybaven bezdrátovými rozhraními Bluetooth a Wi-Fi. Konfigurace byla snadná a vše jelo bez nějakých větších potíží. Aplikace nabízí různé funkce podle toho, jaký typ připojení využíváte. Bluetooth tak nabídne jen dálkovou spoušť (snímek vpravo) bez náhledu a např. posílání GPS souřadnic z telefonu do fotoaparátu. Zde mi ale přišlo, že to u TZ200 nechtělo příliš dobře fungovat (spolehlivě to fungovalo pouze tehdy, pokud byla aplikace na popředí, což je poněkud problém). Při prvním testu se mi občas dařilo, že se fotoaparát občas sám připojil a souřadnici si vzal, při dalším testu se mu už nechtělo.
 

 
Přes Wi-Fi můžete dálkově fotit i s náhledem scény. Zpoždění je krátké a fotoaparát dovoluje i nastavování expozičních a jiných nastavení. Umožněno je pochopitelně i vzdálené zoomování.
 

 
Nechybí také quick menu pro rozsáhlejší možnosti nastavení a možnost zobrazit si fotografie z fotoaparátu na telefonu a případně je také bezdrátově přenést do smartphonu.
 

 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.