Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix TZ70: krůček k profi ultrazoomu

1.6.2015, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Nový Lumix TZ70 vypadá dost zajímavě. Jde o kapesní ultrazoom, u nějž najdeme snímač s rozumným rozlišením 12 megapixelů a dokonce i podporu RAWu. K tomu nechybí ani elektronický hledáček. Jak moc dobře bude fotit?
Dnes jsme se podívali na ultrazoom Panasonic Lumix TZ70. Ten navazuje na úspěšnou řadu kapesních ultrazoomů řady TZ, byť její lesk se poslední roky vytrácel. Nová verze TZ70 by chtěla trochu vylepšit své renomé snížením rozlišení na 12 megapixelů a podporou RAWu, čímž by si konečně mohla získat na svou stranu i odborněji zaměřenou veřejnost. Tento krok lze rozhodně hodnotit pozitivně, byť v JPEGu obraz i tak není zrovna nejkvalitnější a pokud chcete dobré výsledky, je lepší se spoléhat na RAW. I tak ale čekejte relativně velké množství šumu, dá se ale s obrazem docela slušně pracovat a vytřískat rozumnou kvalitu obrazu.

Ergonomie ovládání je dostatečná, rozhodně potěší přítomností elektronického hledáčku. Je sice dost malý a za horšího světla se v něm obraz začne cukat, přesto se určitě hodí a jeho přítomnost lze hodnotit pozitivně. Z ergonomického hlediska mi vadil agresivní úsporný režim, který vypíná fotoaparát po 15 sekundách prohlížení snímku. Pokud pak chcete fotit, musíte počkat než objektiv znovu vyjede a než zazoomujete. Bohužel se toto nedá vypnout ani jakkoli upravit.

Pokud jde o objektiv, zde budu chválit i kárat. Předně, 30× zoom je stále parametr, který potěší marketing a laické uživatele, méně ale ty, kteří chtějí kvalitní fotografie. Snaha o univerzálnost se pak projevuje v horšího optických kvalitách. Naštěstí je nutno říci, že ty velké problémy jsou záležitostí spíše horní poloviny zoomu, takže pokud si vystačíte s cca 15× zoomem, je kvalita objektivu přijatelná a v tomto rozsahu čekejte světelnost zhruba F3,3-5,9. V tom zbytku se za prvé projevuje velmi silná difrakce (celoplošná neostrost daná malým senzorem a špatnou světelností), tak i silnou chromatickou aberací.


Panasonic Lumix TZ70 hodnocení


Naopak chválit mohu schopnosti makra, ty jsou opravdu dost dobré (po troše přizoomování) i velmi rychlé ostření. V protisvětle se připravte na odlesky, další optické vady jsou většinou korigovány (zejména zkreslení). Připravte se na problém s bleskem. Ten je velmi blízko gripu a pokud fotoaparát nebudete držet jako smartphone (nebo prsty neposunete na gripu dostatečně dolů), hrozí velké riziko, že si prsty budete stínit a roh fotografie bude tmavý. Wi-Fi pracovala slušně, líbilo se mi především relativně rychlé spojení a snadná konfigurace.

Těšit se můžete na kvalitní Full HD video s progresivním záznamem, ale znovu, nepouštějte se za cca 15× zoom, možná i méně. Tady je hlavní problém v tom, že tak dlouhé ohniskové vzdálenosti (úzký úhel záběru) při tak lehkém fotoaparátu jednoduše neudržíte, přestože je stabilizace poměrně účinná. A nejde to ani s okem u hledáčku. Potěšit vás mohou i zpomalené HD videosekvence při 100 fps (příp. VGA při 200 fps). Potěší rychlost fotoaparátu, jen RAW buffer je dost malý a sekvenční snímání do tohoto formátu brzy narazí na limity. Docela nepříjemným překvapením je podpora maximálně 4sekundové expozice. Delší je volitelná jen ve speciálním režimu, kde ale nelze hýbat ani s clonou ani s citlivostí.

Nelze říci, že by Panasonic Lumix TZ70 byl zrovna špičkový kapesní ultrazoom. Svou úlohu však splní dobře, je to příjemný rodinný univerzál, který nabídne i trochu těch možností si hrát. Když už tu ale máme nové profi kompakty s velkými čipy jako Lumix LX100, profi ultrazoomy jako Lumix FZ1000, možná by nebylo na škodu se trochu mírnit se zoomem a přinést také profi kapesní ultrazoom s kvalitnějším a celkově světelnějším objektivem. Trochu se tomu blíží Lumix LF1, ale chtělo by to něco mezi ním a TZ70. Nový Lumix TZ70 potřebuje ještě jednu věc. Nižší cenu. Za 11 tisíc Kč je opravdu hodně drahý.


Fotoaparát je vhodný pro:


1. Natáčení Full HD videa a zpomaleného videa
2. Makro fotografie


Plusy


+ Elektronický hledáček (byť malý)
+ Podpora RAW formátu
+ Kvalitní Full HD video
+ Zpomalené HD videosekvence při 100 fps

+ Slušné makro
+ Funkční Wi-Fi

 

Minusy


- Nepříliš kvalitní objektiv (v druhé polovině zoomu, silná difrakce, chromatická aberace)
- Vysoká cena

- Blesk je blízko gripu (hrozí stín ruky na fotkách)
- Příliš rychlé zapínání úsporného režimu objektivu

 
Za zapůjčení fotoaparátu Panasonic Lumix TZ70 děkujeme Panasonicu.
 

Cena v době testování: cca 11 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte ultrazoom Panasonic Lumix TZ70?
V anketě šlo hlasovat od 1.6.2015 do 15.5.2016. Počet hlasujících: 7
Výborný14 %
Průměrný86 %
Špatný0 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.