Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix TZ70: krůček k profi ultrazoomu

1.6.2015, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Nový Lumix TZ70 vypadá dost zajímavě. Jde o kapesní ultrazoom, u nějž najdeme snímač s rozumným rozlišením 12 megapixelů a dokonce i podporu RAWu. K tomu nechybí ani elektronický hledáček. Jak moc dobře bude fotit?

Stabilizace


Lumix TZ70 je vybaven optickou stabilizací obrazu, kterou můžete v menu vypnout a zapnout. Test proběhl na přepočtené ohniskové vzdálenosti 115 milimetrů. Z ruky jsem sice byl občas schopen vyfotit 1/60 sekundy ostře, ale takovým bezproblémovým časem bylo až 1/80 nebo 1/100 sekundy. Tehdy byla většina fotografií ostrá.



expoziční čas 1/80 s, bez stabilizace



expoziční čas 1/8 s se stabilizací



expoziční čas 1/8 s, bez stabilizace



Vyzkoušel jsem pak zapnout stabilizaci a zkoumal jsem, na jaké časy se až dostanu při stejné úspěšnosti. Lámalo se to někde kolem 1/8 až 1/10 sekundy, tam byla míra roztřesení mezi snímky podobná. Účinek stabilizace je tedy někde mezi 3 až 3,3 EV. Což je v pořádku.


Fotografování portrétů


Jak jsme již mluvili v kapitole o ostření, detekce tváří je spíše pomalejší, úspěšnost je nicméně dostatečná. Světelnost objektivu není žádný zázrak, takže pro zisk trochu rozmazaného pozadí musíte více zoomovat.


Panasonic Lumix TZ70 portrét

expoziční čas 1/250 s, clona F5,3, citlivost ISO 80, ohnisko 135 mm, klikněte pro zvětšení



Zaostřené detaily nejsou špatné, vlasy se trochu třepí, ale kupodivu se nějak nadměrně neslévají. Můžete se podívat i na RAW, kde uvidíte podstatně více jasového šumu. Pozadí se trochu maže, ale pochopitelně, zrcadlovka s portrétním objektivem to není. Na kompakt této třídy to není špatné, klasika.


korekce -2 EV (1/60 s, ISO 80)



korekce +0 EV (1/60 s, ISO 80)



korekce +2 EV (1/60 s, ISO 80)



korekce -2 EV (1/60 s, AUTO ISO 400)

korekce +0 EV (1/60 s, AUTO ISO 400)

korekce +2 EV (1/60 s, AUTO ISO 1250)

Interní blesk jsme už částečně probírali. Má velký problém ve svém umístění, kdy si část blesku kryjete prsty při držení fotoaparátu. Musíte si tedy dávat velký pozor na to, kde máte ruku, abyste neměli celý pravý spodní roh úplně tmavý. Síla blesku není nijak nadprůměrná, při citlivosti ISO 80 a světelnosti F3,3 skutečně nikam moc nedosvítí a k slušnému výkonu si musí pomáhat navýšením citlivosti. Efekt červených očí jsem na některých fotkách zaznamenal hodně výrazný, ale na některých naopak vůbec.


Výdrž baterie


Panasonic použil k napájení Li-Ion akumulátor DMW-BCM13E s napětím 3,6 V a kapacitou 1250 mAh. Udávaná výdrž je na 300 snímků na jedno nabití. V testu jsem moc nepoužíval blesk a plně automatický režim, což baterii trochu šetřilo, takže nebyl problém se dostat v průměru na 290 snímků a 19 minut videa na jedno nabití baterie. To je dostatečný výsledek. Ani zázrak, ani propadák.


Displej


Obrazovka LCD ničím zvlášť nepřekvapí. Většinu nastavení máte nahoře, dole se pak může ukazovat čas, clona a ISO citlivost. Náhled lze doplnit o vodováhu.


Levý snímek ukazuje menu funkčního tlačítka Fn1, kam jsem si dal přepínání RAWu, vy si tu ale můžete dát i jinou funkci. Pravý snímek pak ukazuje menu pro korigování expozice. Zatímco tady je ovládání logické a směrem doprava korekci zvyšujete, u clony a času naopak točení doprava volí hodnoty nalevo (u korekce posouváte žlutý ukazatel po kolečku, u clony a času naopak točíte kolečkem tak, aby ukazatel ukázal tam, kam potřebujete).


To je třeba případ tohoto menu. Abyste se dostali z AWB na sluníčko, musíte kolečkem otočit doleva a nikoli doprava, protože pevný je v tomto případě ukazatel a kolečko "podtáčíte" pod ním. Jedná se o quick menu, kde se šipkami pohybujete ve spodním řádku a kolečkem pak vybíráte konkrétní hodnotu. Pravý snímek ukazuje manuální ostření, které zvětšuje náhled a je doplněno o skutečně funkční ukazatel hloubky ostrosti. Chválím.


Hlavní menu se může lišit podle režimu, ve kterém jste. Klasické režimy vidíte vlevo, automatiku iA pak vpravo.


Hlavní menu pak obsahuje několik stránek s položkami. Vpravo vidíte výběr kreativních barevných filtrů.


Při otáčení kolečkem se na displeji zobrazuje animace. Vedlejší snímek ukazuje výběr scénických režimů.


Nakonec tu máme ještě natáčení videa a celoplošné zobrazování snímků včetně expozičního času, clony a ISO citlivosti.




Wi-Fi


Fotoaparát je vybaven i bezdrátovým modulem Wi-Fi. Zde mě potěšilo, že konfigurace je opravdu snadná, stačí se připojit ve smartphonu na Wi-Fi vysílanou fotoaparátem, spojení je okamžité a pak zapnout aplikaci Image App, která si během několika sekund najde fotoaparát a umožní práci. Odezvy jsou přijatelné.


Vidíte náhled scény, máte tu i možnost základního nastavení některých parametrů. Nezměníte ale např. režim priority clony na jiný, to musíte hardwarově otočit kolečkem a restartovat aplikaci.


Každopádně clonu i čas lze ovládat pomocí smartphonu stejně jako několik dalších nastavení. Aplikace by měla umožňovat i přidání GPS souřadnic (netestováno) nebo nabízí kopírování snímků mezi zařízeními.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.