Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix TZ70: krůček k profi ultrazoomu

1.6.2015, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Nový Lumix TZ70 vypadá dost zajímavě. Jde o kapesní ultrazoom, u nějž najdeme snímač s rozumným rozlišením 12 megapixelů a dokonce i podporu RAWu. K tomu nechybí ani elektronický hledáček. Jak moc dobře bude fotit?
Nyní vyzkoušíme focení v protisvětle.


Panasonic Lumix TZ70 protisvětlo

expoziční čas 1/1600 s, clona F4,5, citlivost ISO 80, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení



Toto je hodně nepříjemná fotografie na dynamický rozsah. Ve stínech není moc barev, vidíte tu odlesk objektivu. Můžete se podívat i na snímek ve formátu RAW. Ze stínů se dá něco málo vytáhnout, nicméně počítejte s výrazným šumem a ne zrovna ostrou a detailní kresbou.


Panasonic Lumix TZ70 protisvětlo Inteligentní expozice

expoziční čas 1/2000 s, clona F5, citlivost ISO 125, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení



S funkcí Inteligentní expozice může docházet k softwarovému prosvětlování stínů (vidíte, že expozice je proti minulému snímku stažena o 1 EV). Tento režim je dostupný pouze při focení do JPEGu. Ve stínech i obloze je vidět více šumu.


Panasonic Lumix TZ70 protisvětlo HDR

expoziční čas 1/1300 s, clona F8, citlivost ISO 160, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení



Je možné využít i HDR režim ze tří expozic. Fotoaparát zde navolil maximální clonu, což se projevilo ve zvláštně tvarované hvězdičce kolem slunce. Stíny jsou sice světlejší, ale hodně rozpatlané a v podstatě úplně bezbarvé.


Panasonic Lumix TZ70 protisvětlo podjezd v Havířově

expoziční čas 1/100 s, clona F3,3, citlivost ISO 80, ohnisko 24 mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Toto byla ještě náročnější scéna pro dynamický rozsah, takže přepaly a podpaly jsou pochopitelné. Otázkou je, co se dá vytáhnout z RAWu. V jasech něco málo zachráníte a překvapivé je, že se hodně dají prosvětlit i stíny. Každopádně musíte počítat s enormním barevným šumem. Kvalitní fotku z toho nedostanete, je ale docela příjemné překvapení vidět, že pro menší rozlišení (do 2 MPx) se i z takto malého snímače dá něco vytřískat.


Panasonic Lumix TZ70 protisvětlo 3

expoziční čas 1/2000 s, clona F4,5, citlivost ISO 80, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení



Opět je vidět silný odlesk objektivu, slabě nasvícené stíny se mažou. Jenže on ani RAW není o moc detailnější. Ze stínů vytáhnete celkem dost, pochopitelně s velmi výrazným šumem.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.