Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
9.10.2015, Milan Šurkala, recenze
Otestujeme univerzální objektiv smc Pentax-DA 18-135mm F3.5-5.6 ED AL [IF] DC WR pro digitální zrcadlovky Pentax. Nabídne 7,5× optický zoom při standardní světelnosti i vodě odolnou konstrukci.
Robert_H (4) | 24.10.20150:13
Kupoval jsem si tenhle objektiv s Pentaxem K­-30. mám ho déle než dva roky, takže už nějaké zkušenosti mám. Řekl bych, že se recenzentovi dostal do ruky nějaký špatný kus. Ostatně, to se stává.
Takže: Rohová neostrost ? Ano, ale zdaleka ne tak výrazná, jako na testovaném objektivu. CHA mne netrápí, protože fotím převážně do JPEGu.
Zpracování je výborné, po cca 30 měsících používání žádné funkční opotřebení. WR je žádoucí vlastnost a objektiv ji opravdu nabízí. Žádná plíseň, a uvnitř není jediné smítko prachu.
Ale hlavně : Velmi rychlý a tichý AF. Tohle mne na objektivu upoutalo nejvíce, když jsem před jeho koupí sháněl nějaké informace. A plně to potvrzuji.
Takže za sebe mohu objektiv doporučit ­- samozřejmě, nejlépe ve výhodném setu.
Odpovědět0  1
Milan Šurkala (6625) | 24.10.20150:37
Dostat špatný kus na recenzi, to se sice občas stává ­(pak se žádá o jiný­), ale to by měl neostrou jen část snímku ­(pravou­/levou­/horní­/spodní část nebo jeden roh­). Ale ne všechny čtyři a všechny čtyři stejně ­(ostatně snad všechny recenze, které jsem na netu našel, popisují rohovou ostrost na delších ohniscích jako slabší až hodně slabou­). Každopádně středová ostrost, ta je excelentní, to by člověk nevěřil, že se jedná o objektiv s tak velkým zoomem.

Co se týče rychlosti autofokusu, zde je otázkou, zda máte s čím srovnávat. Protože tohle byl určitě jeden z těch pomalejších DSLR objektivů a rychlý AF si představuji podstatně jinak ­(alespoň na měřítka konce roku 2015­). Holt je to pět let starý objektiv a mnoho moderních objektivů ­(na DSLR i CSC­) ostří mnohem rychleji.
Odpovědět0  0
Cejpatka (440) | 24.10.20151:38
A co brání tomu, šupnout sem odkaz na nějaké ty konkrétní snímky v plném rozlišení a bez těch, v recenzi kritizovaných, vad? Ať si to můžeme nezávisle porovnat.
Odpovědět0  0
lt (594) | 12.10.201516:21
Na photozone.de su vysledky uplne ine. Zaujimave.
Ci to nebude tym, ze ide o uplne iny objektiv .. este som nepocul, aby 18­-135ka vedela fotit na 24mm :­)
Necucace si tie testy z prsta ? Nafotene raz nejakym objektivom a len sa trosku obmeni text ?
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 12.10.201516:59
Zda to nebude tím, že 24 je číslo nacházející se mezi hodnotami 18 a 135, a tedy naprosto logicky a nepřekvapivě by každý 18­-135mm objektiv měl fotit na 24mm ohniskové vzdálenosti ­(když začíná už na 18 mm­).

Díval jsem se na ten Photozone.de a kde vidíš nějak výrazně odlišné výsledky? Vynikající středovou ostrost chválím já i oni. Velmi špatnou rohovou ostrost na teleohnisku taky. Zkreslení, vinětaci, aberaci tam také nechválili. Dobrá kvalita zpracování byla rovněž chválena tam i tady. Že ostřící motorek nepatří mezi nejrychlejší, opět tady i tam... Tak co se teda liší?
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.