Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Pentax X70: neobyčejně univerzální kliďas

9.7.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Pentax nedávno přišel s novým ultrazoomem, který si nechce hrát na nějakého outsidera, ale rád by zamíchal karty trhu pokročilých ultrazoomů. Má objektiv s 24× optickým zoomem a 12MPx snímač. Bude lepší než ostatní a dokáže Pentax prorazit jiné ultrazoomy?

Noční scéna


Od pokročilého fotoaparátu jako je Pentax X70 se dá očekávat velmi dobré noční focení, ale pravdou je, že má své limity. Vysoká hustota pixelů je teoretický předpoklad pro vyšší šum, maximální expoziční čas pouhé 4 sekundy je rovněž nebývale krátký a v noci až příliš omezuje.


expoziční čas 4 s, clona F3,5, citlivost ISO 100, ohnisko 60 mm, klikněte pro zvětšení

Tento snímek byl focen s citlivostí ISO 100 a jak jde vidět, maximální 4 sekundy už nestačí. Ostření zvládlo svou úlohu dokonale, nebyl větší problém. Šum na snímku sice je, ale nic, co by výrazně vadilo, takže zde sbírá X70 kladné body.


expoziční čas 4 s, clona F5, citlivost ISO 100, ohnisko 129 mm, klikněte pro zvětšení

Snímek má v některých stinnějších místech trochu barevného šumu, ale toho je velmi málo. Ostrost je výborná, detaily rovněž, fotoaparát opravdu odvádí velmi dobrou práci.


expoziční čas 4 s, clona F5,6, citlivost ISO 200, ohnisko 129 mm, klikněte pro zvětšení

Rovněž ISO 200 produkuje detailní noční snímky, nicméně obloha nevypadá nejlépe, tam bývá šumu hodně (zkušenosti z focení blesků, kdy to obloha docela odnesla, zatímco zbytek byl poměrně nezašuměný).


expoziční čas 4 s, clona F7,1, citlivost ISO 400, ohnisko 129 mm, klikněte pro zvětšení

Při použití citlivosti ISO 400 ztrácí snímek mnoho ze své ostrosti, ale stále nedochází k žádnému patlání. Roste modrý barevný šum.


expoziční čas 2 s, clona F7,1, citlivost ISO 800, ohnisko 129 mm, klikněte pro zvětšení

Opět roste jasový i barevný šum, snímek je jím jakoby zahalen, ale nikoli zničen odšumováním. Tato citlivost se ale pro noční snímky už určitě nedá doporučit.


expoziční čas 1 s, clona F7,1, citlivost ISO 1600, ohnisko 129 mm, klikněte pro zvětšení

ISO 1600 se chová k snímkům dost nevybíravě. Šumu je spousta, detaily mizí a snímky se začínají i trochu rozpíjet.


expoziční čas 1/2 s, clona F7,1, citlivost ISO 3200, ohnisko 129 mm, klikněte pro zvětšení

Citlivost ISO 3200 a 6400 jsou k dispozici pouze v rozlišení 5 megapixelů. Díky tomu sice trochu mizí šum, ale není to žádný zázrak. Snímky jsou rozpité, bez detailů. Citlivost ISO 6400 zde ani není třeba uvádět, snímky jsou nepoužitelné. Celkově lze hodnotit kvalitu nočních snímků jako dobrou, ale možnosti nočního focení kvůli silně omezeným časům podprůměrné.


Standardní scéna


Pokračujeme třemi snímky standardních scén. Jako první nastupuje scéna s rybníkem.


expoziční čas 1/200 s, clona F3,5, citlivost ISO 50, ohnisko 72 mm, klikněte pro zvětšení

Pomineme-li nepříjemnou oblohu, která byla v podstatě bílá i ve skutečnosti, je snímek kvalitně vyfocený. Detaily jsou na svou třídu velmi dobré, zrnitost je nízká a má příjemný charakter.


expoziční čas 1/125 s, clona F7,1, citlivost ISO 50, ohnisko 45 mm, klikněte pro zvětšení

Ostrost snímku mi připadá být trochu nižší, nicméně opět je zde mírná, ale ne nepříjemná zrnitost, barevný šum téměř neexistuje. Výsledek je navíc téměř po celé ploše vyrovnaný.


expoziční čas 1/160 s, clona F5,6, citlivost ISO 50, ohnisko 129 mm, klikněte pro zvětšení

I zde lze fotoaparát spíše chválit. Ostrost snímku by mohla být trochu lepší, ale jinak na něm nejsou žádné vážnější vady, Pentax X70 má na svou třídu dobré obrazové výsledky.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.