Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Pentax X70: neobyčejně univerzální kliďas

9.7.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Pentax nedávno přišel s novým ultrazoomem, který si nechce hrát na nějakého outsidera, ale rád by zamíchal karty trhu pokročilých ultrazoomů. Má objektiv s 24× optickým zoomem a 12MPx snímač. Bude lepší než ostatní a dokáže Pentax prorazit jiné ultrazoomy?
Pro ještě lepší posouzení kvalit fotoaparátu přináším dalších 12 ilustračních snímků. Snímky označené jako "zvýšený kontrast" mají i vyšší ostrost a saturaci, což také zapříčinilo vyšší šum. Jsou to snímky ze série testování živějších fotografií, jen jsem tu dobu trochu protáhl (protože to nikde není na LCD displeji signalizováno, občas se na to zapomnělo a takových snímků je nakonec více, než jsem původně chtěl).


expoziční čas 1/320 s, clona F5, citlivost ISO 50, ohnisko 26 mm,zvýšený kontrast, klikněte pro zvětšení

Snímek má vyšší nastavení kontrastu, saturace a ostrosti, takže i při ISO 50 vyšší šum. Je vidět velmi dobrá ostrost, která se však po stranách poněkud ztrácí.


expoziční čas 1/200 s, clona F5, citlivost ISO 50, ohnisko 624 mm, klikněte pro zvětšení

Snímek byl pořízen na maximální zoom. Je vidět, že se snaží snižovat chromatickou aberaci, někde se to ale už nezvládá, zejména v rozích. Šum je trochu viditelný, ale má rovnoměrnou charakteristiku, což je dobře.


expoziční čas 1/160 s, clona F3,2, citlivost ISO 50, ohnisko 26 mm, zvýšený kontrast, klikněte pro zvětšení

Jasově extrémní scéna. Tmavé okolí, nasvícené pozadí s extrémně světlou oblohou. Není divu, že zde vylezla poměrně silná chromatická aberace i na nejširším ohnisku, kde ji zpravidla fotoaparát nedělá.


expoziční čas 1/250 s, clona F4,5, citlivost ISO 50, ohnisko 84 mm, zvýšený kontrast, klikněte pro zvětšení

Zde nelze mít větší výhrady. Dochází k mírným přepalům, ale ty jsou zde částečně také vinou nastavení zvýšeného kontrastu.


expoziční čas 1/13 s, clona F8, citlivost ISO 100, ohnisko 624 mm, klikněte pro zvětšení

Toto je jen malá ukázka toho, jaké přiblížení můžete čekat. Holt Měsíc je daleko a ani 624 milimetrů ohniska nestačí. Můžete využít poměrně kvalitní digitální zoom, ale musíte počítat se snížením ostrosti .


expoziční čas 1/320 s, clona F7,1, citlivost ISO 50, ohnisko 26 mm, zvýšený kontrast, klikněte pro zvětšení

Zde se krásně vybarvuje široké 26mm ohnisko, záběr má pak dobrý prostorový účinek.


expoziční čas 1/200 s, clona F4,5, citlivost ISO 50, ohnisko 111 mm, zvýšený kontrast, klikněte pro zvětšení

Jestli fotoaparát opravdu v něčem vyniká, tak jsou to makrofotografie. Pochopitelně zrcadlovky nabídnou jinou kvalitu takových snímků, ale na ultrazoom to je velmi dobré. Můžete totiž ostřit z velmi krátkých vzdáleností zhruba kolem centimetru (v tomto případě jsem mohl ještě mnohem blíž), a to při ohnisku 111 milimetrů! Díky velkému přiblížení a krátké vzdálenosti je tak focení maker opravdu zábava.


expoziční čas 1/800 s, clona F7,1, citlivost ISO 400, ohnisko 624 mm, zvýšený kontrast, klikněte pro zvětšení

Zde jsem využil rychlé 11fps sekvenční snímání, aby aspoň jeden snímek klasů ve větru měl rozumnou kompozici. Nakonec se docela podařilo. Sekvenční snímání ale vyžaduje citlivosti ISO 400 a vyšší, rozlišení je sníženo na 5 megapixelů. Kvalita snímků je tak spíše trochu slabší, nicméně srovnám-li to s 3MPx snímáním u konkurence, kde se používají i vyšší citlivosti, jde o dobrý výsledek.


expoziční čas 4 s, clona F4, citlivost ISO 200, ohnisko 97 mm, zvýšený kontrast, klikněte pro zvětšení

Několik chyb najednou. První je moje, panelový dům napravo skutečně být neměl. Chyba druhá, ta už je tentokrát fotoaparátu. Maximálně 4 sekundy pro expozici je u fotoaparátu této kategorie zoufale málo. Focení blesků pak není vůbec žádná legrace, musel jsem použít vyšší citlivost, což jak je vidět, způsobilo na obloze až příliš mnoho šumu (částečně je to dáno ale i nastavením vyššího kontrastu).


expoziční čas 1/40 s, clona F4, citlivost ISO 400, ohnisko 111 mm, zvýšený kontrast, klikněte pro zvětšení

Vyšší ISO citlivost jde na snímku jednoznačně vidět, nicméně musím fotoaparát pochválit za to, že se nesnaží drasticky odšumovat, takže charakteristika šumu je stále pravidelná.


expoziční čas 1/160 s, clona F6,3, citlivost ISO 50, ohnisko 624 mm, klikněte pro zvětšení

Na nejdelším ohnisku se začala objevovat typická chromatická aberace. Stabilizace výrazně pomohla udržet snímek co nejostřejší, ale o přehnané ostrosti se mluvit nedá.


expoziční čas 1/125 s, clona F4, citlivost ISO 100, ohnisko 111 mm, klikněte pro zvětšení

Poslední fotkou je další ukázka makra při ohnisku 111 milimetrů a snímací vzdálenosti zhruba jeden centimetr.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.