Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Postačí setový objektiv? Nikon vs. Sigma a Tamron

8.4.2010, Milan Šurkala, recenze
Připravili jsme další zajímavý srovnávací test. Mnoho lidí si dává otázku, zda si vystačí se setovým objektivem, nebo mají koupit nějaký lepší. Dnes proto vyzkoušíme objektivy Nikkor 18-55mm F3,5-5,6 VR, Sigma 17-70mm F2,8-4 OS a Tamron 17-50mm F2,8 VC.

Autofokus, ostření



Všechny testované objektivy nabízí automatické i manuální ostření. Bohužel ani u jednoho nenajdete autofokus s možností manuálního doostření. 18-55mm objektiv od Nikonu má nevýhodu v tom, že při ostření otáčí a vysouvá předním členem, z čehož uživatelé filtrů rozhodně nebudou nadšeni. Ostří ze vzdálenosti 28 centimetrů od čipu, což znamená zhruba 12 až 14 centimetrů od předního členu. Rychlost ostření je průměrná, srovnatelná s nejrychlejšími kompakty.

Sigma přináší jinou třídu s vnitřním ostřením. Přední člen se tedy neotáčí ani nevysouvá. I manuální ostření je pohodlnější díky menší citlivosti prstence. Objektiv udělá radost krátkými ostřícími vzdálenostmi. Naměřil jsem 21 centimetrů od roviny čipu, což je v praxi od předního členu objektivu jen 8 centimetrů na nejširším ohnisku a skvělé 4 centimetry na nejdelším. Rychlost ostření je srovnatelná se setovým objektivem. Nevýhodou je ale náladovost autofokusu. Míříte-li na totéž místo, může se stát, že objektiv zaostří na pár metrů a hned další namáčknutí spouště téměř na nekonečno. Některé snímky pak mají díky tomu výrazně horší kresbu. Občas je lepší ostřit manuálně, problémy jsem měl především s ohnisky nad 35 mm a na větší vzdálenost.

Tamron na takové makro jako u Sigmy stavěn není. Jeho minimální ostřící vzdálenost je 28 centimetrů, což odpovídá 13 centimetrům od předního členu při nejširším ohnisku. Na nejdelším je to díky výraznějšímu vysunutí lehce přes 10 cm. Zvětšení pro makro ale není příliš velké, s 1:4,5 si moc vyskakovat nemůžete. Rychlost ostření je opět velmi dobrá, přeostření z minima na maximum ale chvilku zabere. Autofokus je podstatně stabilnější než u Sigmy.


Makro režim


Nyní se podíváme, jak si objektivy vedly v testu při focení zblízka. Testovací scénou jsou již tradičně kleště, na kterých uvidíme rozmazání pozadí i míru přiblížení.


Nikon, expoziční čas 1/40 s, clona F5,6, citlivost ISO 800, ohnisko 55 mm, klikněte pro zvětšení


Sigma, expoziční čas 1/40 s, clona F4, citlivost ISO 560, ohnisko 70 mm, klikněte pro zvětšení


Tamron, expoziční čas 1/40 s, clona F2,8, citlivost ISO 280, ohnisko 50 mm, klikněte pro zvětšení

Nikon se zde pohybuje uprostřed pole. Sigma nabízí znatelnější přiblížení, díky lepší světelnosti vám umožní si lépe hrát s hloubkou ostrosti a také srazit ISO citlivost trochu níže. Výstup je poměrně jemný. Tamron snímal z mnohem větší dálky a díky kratšímu ohnisku pro něj takové snímky opravdu nejsou. Výborná světelnost ale umožnila opět srazit ISO výrazně dolů.


Světelnost a clona


Objektivy se značně liší ve svých světelnostech. Setový Nikon nabízí již tradičních F3,5-5,6, což nejsou nijak oslnivé hodnoty. Je tedy nutno navyšovat ISO citlivost, případně prodlužovat čas. To je pochopitelně často nežádoucí. Naštěstí průběh světelnosti je téměř lineární. Mnohem zajímavější je Sigma 17-70 mm. Na nejširším ohnisku má lepší světelnost F2,8, na nejdelším pak F4,0. Vzhledem k tomu, že tento objektiv má F4 až 70mm ohnisku, na srovnatelných 55 milimetrech má trošku lepších F3,8. Objektiv je tedy o celé EV světelnější, můžete tedy volit poloviční ISO citlivost nebo poloviční expoziční čas.



Naprosto nejlepší je Tamron, který nabídne v celém svém ohniskovém rozsahu výbornou světelnost F2,8. Ba počátku je tak stejně světelný jako Sigma, ale na nejdelším ohnisku je už opět o jedno EV světelnější. Takže zatímco s Tamronem můžete na nejdelším ohnisku fotit např. při ISO 200, Sigma by už potřebovala ISO 400 a setový objektiv Nikon pak ISO 800. Na nejširším ohnisku by takové rozdíly ale ani zdaleka nebyly.


Stabilizace obrazu


V této kapitole se podíváme na výkon optických stabilizací. Tou jsou vybaveny všechny testované produkty. Výrobci udávají, že by měly pomoci dosáhnout dalších 3 až 4 EV k dobru. Fotografie byly foceny ze vzdálenosti 1,5 metru při čase 1/8 sekundy. Fotoaparát jsem držel téměř při oku. S klasickým přiložením k oku totiž není až tak velký problém vyfotit při 1/8 sekundy ostrý snímek i bez stabilizace. Ohnisko bylo zvoleno vždy maximální.


Nikon, bez stabilizace


Nikon, se stabilizací


Sigma, se stabilizací


Tamron, se stabilizací

Jak je vidět, stabilizace opravdu pomáhá, bez ní často pořídíte snímky jako ten první. Nikon zde projevil velmi dobré výsledky, Sigma s ohledem na delší testovací ohnisko rovněž. S Tamronem se mi ale až tak dobré výsledky dosáhnout nepodařilo. Každopádně u všech objektivů je vliv stabilizace znatelný.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.