Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Profi kompakt nebo low-end zrcadlovka?

30.5.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Za zhruba 12 tisíc korun si můžete koupit zrcadlovku nebo profi kompakt. Každé řešení má své výhody, ale i nevýhody. Pojďme spolu zjistit, které z řešení má více výhod. Nabídne zrcadlovka mnohem lepší obraz? Budou kompakty zoufale pomalé?
Na digitální šum se podíváme podruhé, a to s větším důrazem na zachování detailů. Opět seshora Canon EOS 1100D, Canon PowerShot G12 a Olympus XZ-1.


ISO 100 (JPEG)


Zrcadlovka má detailní obraz, kompakt G12 na tom také není špatně, ale je vidět silné doostřování. Olympus znatelně více odšumuje.


ISO 100 (konverze z RAWu)


V RAWu podávají fotoaparáty podobné výsledky, zrcadlovka má trochu jasnější linie (ale méně ostré).


ISO 200 (JPEG)


ISO 200 vypadá nejlépe asi na kompaktu G12, zrcadlovka mi přijde trochu méně ostrá (přitom byla volena vyšší clona F11 tak, aby ještě nedocházelo k difrakci, ale zároveň byla hloubka ostrosti co největší). Olympus XZ-1 znatelně více odšumuje a patlá obraz.


ISO 200 (konverze z RAWu)


ISO 200 má v RAWu u všech tří přístrojů zhruba podobný šum. Zatím se výrazné rozdíly mezi zrcadlovkou a kompakty neprojevují, jsou jen mírné (jakési světlé okraje linií).


ISO 400 (JPEG)


Citlivost ISO 400 zvyšuje odšumování, které je u XZ-1 opravdu hodně výrazné. Naproti tomu EOS 1100D a G12 si jsou podobnější. Silné odšumování bych u zrcadlovky nečekal, ale přeci jen je kvalitnější než u kompaktu, linie nejsou tak silně porušené.


ISO 400 (konverze z RAWu)


Od citlivosti ISO 400 začínají kompakty více šumět. XZ-1 má RAW trochu méně ostrý, zrcadlovka lépe zachovává linie.


ISO 800 (JPEG)


Všechny fotoaparáty silně odšumují, nejsilněji je to opět u XZ-1. I zrcadlovka mě překvapila silným patláním obrazu, nicméně silné linie jsou mnohem lépe zachovány ve srovnání s kompakty.


ISO 800 (konverze z RAWu)


ISO 800 dále navyšuje šum, patrné je to opět zejména u XZ-1, která přidává barevný šum a trhá linie. Totéž se v menší míře děje u G12, naopak zrcadlovka linie stále zachovává, přestože šum není ani zde právě malý.


ISO 1600 (JPEG)


Předchozí situace se opakuje. XZ-1 velmi výrazně patlá, G12 je na tom o chlup lépe, zrcadlovka stále lépe zachovává silnější linie.


ISO 1600 (konverze z RAWu)


Kompakty začínají trpět na zvýšený barevný šum, zatímco u zrcadlovky je stále patrný spíše jen ten jasový (barevný v menší míře). Projevuje se zde už poměrně velký rozdíl mezi zrcadlovkou a kompakty.


ISO 3200 (JPEG)


U kompaktů už detaily v podstatě neexistují. Zrcadlovka rovněž dost patlá, výsledek je nicméně o pár chlupů lepší.


ISO 3200 (konverze z RAWu)


Rozdíly se prohlubují. Zejména XZ-1 hodně barevně šumí, dělá velké množství velkých barevných hrudek, ale ani G12 není žádný zázrak. Zrcadlovka má šum poněkud jemnější (hrudky jsou menší), linie jsou stále trochu viditelné.


ISO 6400 (JPEG)


Nejvyšší citlivost ISO 6400 je k dispozici pouze u EOS 1100D a XZ-1. Oba snímky jsou hodně rozpatlané, ale zrcadlovka je na tom i tak výrazně lépe, což se dalo čekat.


ISO 6400 (konverze z RAWu)


Ostatně tady je velmi dobře vidět proč. Kompakt dělá spíše barevnou mozaiku, zatímco zrcadlovka ještě stále ukazuje nějaký rozumný obraz.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.