Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Raynox DCR-150: kvalitní makro levně

4.5.2010, Milan Šurkala, recenze
V rámci tématu o objektivech se podíváme na makropředsádku Raynox DCR-150. Nabízí 4,8 dioptrie a nejde o žádné ořezávátko. Skládá se ze tří čoček a je použitelná s objektivy mnoha různých průměrů závitů pro filtry. Možná tedy bude fungovat i s tím vaším.
U kompaktů narazíme na jeden velký problém. Závit pro filtry nebo předsádky téměř u žádného kompaktu nenajdete. Jedinou možností je předsádku ručně držet před objektivem, což samozřejmě není právě nejlepší, neboť jednak snáze může dojít k různému roztřesení a jednak hrozí poškrábání předsádky.


Samsung ST550


Ruční držení makropředsádky jsem zkusil na kompaktu Samsung ST550. Tento fotoaparát má rozsah ohnisek 27 až 124 milimetrů při světelnost F3,5 až F5,9.


Není to ideální, ale jde to.

Kompakt nabízí sám o sobě docela slušné makro od 3 centimetrů na nejširším ohnisku (tzv. supermakro). Nechybí však ani klasické makro, se kterým lze využít všechny ohniskové vzdálenosti.


expoziční čas 1/180 s, clona F3,5, citlivost ISO 80, ohnisko 27 mm, supermakro režim, klikněte pro zvětšení

Samotný přístroj umožňuje jít k objektům dost blízko, velmi široké ohnisko ale způsobuje silné perspektivní zkreslení. Dobré by bylo zkusit delší ohniska.


expoziční čas 1/180 s, clona F5,9, citlivost ISO 200, ohnisko 124 mm, makro režim bez předsádky, klikněte pro zvětšení

Druhé foto bez předsádky ilustruje situaci se zapnutým makro režimem, které dovolilo na rozdíl od supermakra použít i delší ohniska. Jak je vidět, o detailu se nedá moc mluvit.


expoziční čas 1/180 s, clona F5,9, citlivost ISO 200, ohnisko 124 mm, makro režim s předsádkou, klikněte pro zvětšení

S předsádkou je zvětšení o poznání lepší, nicméně v podstatě totéž vám nabídne supermakro režim (samozřejmě s naprosto jinou perspektivou) a mnohem pohodlněji. Osobně bych preferoval nativní supermakro fotoaparátu, protože trampoty s držením fotoaparátu v jedné ruce a předsádky v ruce druhé za to nestojí. I z těchto důvodů se dalším kompaktům již věnovat nebudu.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.