Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Realme 9 Pro+: s velkými pixely za kvalitními fotkami

16.2.2022, Milan Šurkala, recenze
Realme 9 Pro+: s velkými pixely za kvalitními fotkami
Otestovali jsme pro vás čerstvou novinku, telefon realme 9 Pro+. Vzadu najdeme hned trojici fotomodulů, hlavní 50MPx fotoaparát, dále 8MPx ultra-širokoúhlý a 2MPx makro. Využití zde mají najít také systémy AI.
Dále se podíváme na video. Makro modul video neumí (resp. nemá povoleno), takže zbývá hlavní a ultra-širokoúhlý. Tady to bude poněkud složitější, protože každý fotoaparát má jiné schopnosti, které se ještě liší dle režimu, ve kterém jsou použity.
 
Hlavní fotoaparát zvládá maximálně 4K video při 30 fps. V tomto případě ale není k dispozici digitální stabilizace, takže videa budou poněkud roztřesená. Dále tu máme klasické Full HD video, které je k dispozici i při 60 fps. Full HD má v základu aktivovanou elektronickou stabilizaci obrazu, takže musíte počítat s výrazným ořezem obrazu a užším úhlem záběru (proti 4K).
 

Ukázky Full HD videosekvencí pořízených telefonem realme 9 Pro+
 
A to je problémem ultra-širokoúhlé kamerky. Zatímco u staršího firmwaru tato kamerka fungovala v ultra-širokoúhlém režimu bez elektronické stabilizace (resp. ji šlo (de)aktivovat), po aktualizaci firmwaru výrobce vynutil použití této stabilizace, která ořezává obraz. Výsledkem je, že ultra-širokoúhlá kamera má pro video kvůli vynucenému ořezu dokonce ještě užší úhel záběru než klasická kamera ve 4K, která video díky absenci stabilizace neořezává. Pokud  natáčíte všemi kamerami ve Full HD 1080p, chová se to logičtěji, protože stabilizace je v 1080p u klasické i ultra-širokoúhlé kamery. Dostáváte tedy ořezaný klasický, resp. ořezaný ultra-širokoúhlý obraz.
 
Realme připravilo také speciální režim Film. Ten najdete mezi dalšími a jde o systém pro profesionálnější natáčení videa. Zde se natáčí do filmového širokoúhlého poměru stran 2,35:1 v rozlišení 2400×1028 pixelů oběma kamerami. A stabilizaci si můžete vypínat. Takže se dostanete k plné šířce záběru u klasického i ultra-širokoúhlého modulu.
 
V tomto režimu můžete ovládat v podstatě vše, takže si můžete vybrat vyvážení bílé od 2000K do 6000K, manuálně zaostřovat, volit korekci expozice (+/-2 EV), nastavit expoziční čas od 1/8 do 1/8000 sekundy a citlivost od ISO 100 do 6400. Nelíbilo se mi to, že citlivosti jsou odstupňované po 100, takže u vyšších citlivostí rolujete jak o život, abyste se dostali z ISO 3200 např. na ISO 6400. Normálně by to byl jeden krok (příp. 3 při 1/3EV krocích), zde je to 32 kroků.
 

Ukázky 4K videosekvencí pořízených telefonem Realme 9 Pro+
 
Pokud jde o kvalitu obrazu, ta je u hlavního modulu ve 4K rozlišení solidní. Obraz je ostrý a detailní, vadit bude akorát to, že v tomto rozlišení nedostanete účinnější stabilizaci (na tu musíte jít na nižší rozlišení 1080p a ořez). Optická stabilizace (OIS) totiž nevyrovná náklon horizontu. Expozice by mohla být stálejší. V případě ultra-širokoúhlé kamerky nečekejte zázraky. Má malinký senzor, takže její šum potlačuje poměrně výrazný odšumovací systém. Ten ve většině případů potlačuje jasový šum, vidět je to nicméně i na tom barevném, kdy se barvy slévají dohromady.
 

4K krátký "film" natočený telefonem Realme 9 Pro+ s využitím softwaru Open Camera.
 
Dostáváme se ke zpomalenému videu (slow-motion). Tady jsou celkem 4 režimy, 120, 240, 480 a 960 fps. První dva lze natáčet bez časového omezení, přičemž první je k dispozici ve Full HD 1080p, druhý pak jen v HD 720p. 480 fps video je opět k dispozici ve Full HD a je překvapivě detailní a jasné. Toto bych od slow-motion videa v takové frekvenci opravdu nečekal. Pokud by jas snímků byl nedostatečný, telefon u některých scén sníží snímkovací frekvenci a výsledkem může být sekané video a opakované snímky. 480 fps a více natočí jen zhruba jednu sekundu. Video má nejprve normální rychlost, pak dojde ke zpomalení, přičemž konec je opět zrychlen. Takto se to už uloží, a i když můžete v editaci zpomalené části zrychlovat, normální části (začátek a konec) nemůžete zpomalit. Myslel jsem si, že jde o bug, ale konkurenční telefon jiného výrobce se chová dost podobně.
 

Ukázka time-lapse videa natočeného 120× zrychleně
 
Další zajímavou funkcí videa je natáčení time-lapse. To je zrychluje natočené video 10×, 60×, 120×, 480× nebo dokonce 960×. Je ukládáno v rozlišení Full HD a nikoli 4K. Osobně bych čekal trochu stabilnější obraz. Nejde tak ani o expozici jako spíše o jemné detaily, které vypadají, že každý snímek je jinak postižen kompresí a ve videu to pak nepůsobí celistvě. Ostatně posuďte sami (viz výše).
 

Ukázka hyper-lapse videa s ultra-širokoúhlou kamerkou při chůzi.
 
Přepínačem v režimu time-lapse můžete zapnout i hyper-lapse. Ten je dostupný pro klasickou i ultraširokoúhlou kamerku. Pokud chcete natáčet hyperlapse při chůzi, určitě nepoužívejte tu klasickou, video bude velmi roztřesené (v extrémně širokoúhlém záběru se chůze snáze schová a méně projeví).
 
Realme 9 Pro+ selfie kamera
screenshot z videa ze selfie kamery se softwarovým F0,95
 
Přední kamera má Full HD rozlišení, a pokud si pro selfie zapnete rozmazávání pozadí, rozlišení klesne jen na HD. Pozadí to maže pěkně, ale při větším pohybu občas vyniknou artefakty.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.