Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Retro krasavec Samsung Digimax L85

14.7.2006, Marek Kuřina, recenze: specifikace produktu
Na první pohled vás prostě okouzlí... kdo? No přece nový model společnosti Samsung, který nese označení Digimax L85. Je totiž proveden ve velmi přitažlivém retro stylu, takže by vás při letmém podívání ani nenapadlo, že jde o "digitál". L85-ka je navíc velice slušně vybaveným modelem, který nejenom, že disponuje osmimegapixelovým snímačem, ale navíc velice slušnou optikou (5x optický zoom). Ke všemu je vybaven například i takovou nenápadnou vychytávkou (ovšem naprosto ojedinělou), jakou je rozhraní HDMI určené pro připojení televize s vysokým rozlišením (HDTV) !
Přestože je model atraktivní svým již zmíněným retro stylem, tak je možné, že pár zájemců může odradit jeho plastové tělo. Na druhou stranu díky několika vhodně umístěným pogumovaným plochám a mírnému "vyboulení" na přední straně se model při fotografování docela pohodlně drží. Mně osobně se zamlouvalo i decentní stříbrno-černé provedení. Nechme ovšem povrchních dojmů a pojďme se podívat, jak se model ovládá a jak se s ním celkově pracuje. Hned na začátku můžeme prozradit, že systém několika menu, které jsou ukryté pod několika tlačítky sice vypadá na první pohled trochu nepřehledně, časem vám právě to bude připadat velmi praktické.

Náš popis začneme na horní do mírného polooblouku klenuté straně, kde výrobce zapustil nejenom mrňavé tlačítko Power určené pochopitelně k zapnutí/vypnutí přístroje, ale také velkou a na namáčknutí citlivou spoušť. Na opačném konci potom již najdete základní kolečko, kterým vybíráte mezi jednotlivými expozičními režimy, ale také vsatoupíte třeba do programu širokoúhlého snímání nebo vyberete videozáznam. Nechybí ani vstup do režimu přednastavených scén.



Centrem ovládání je jako obvykle u malých kapesních kompaktů zadní strana a to především část rozkládající se vpravo od velkého 2,5 palcového displeje. Zde totiž najdete nejenom tlačítko ASM, které budou potřebovat především náročnější fotografové, protože po jeho stisku se na displeji v oranžové nepřehlédnutelném provedení zobrazí hodnota clony a pod ní času a pomocí šipek na spodním čtyřsměrném kolečku nastavujete jednotlivé parametry expozice. Kreativní duch modelu se ukrývá pod tlačítkem E, protože zde najdete nejenom možnost fotit do mřížky (několik snímků v jednom – 2, 3 nebo 4), ale také je zde připravena šestice barevných filtrů nebo řada rámečků, kterými vytvoříte ze snímku crazy pohlednici. Vstup do dalšího „podmenu“ je přes tlačítko +/-, kdy nejenom kompenzujete epozici na stupnici +- 2EV, ale také manuálně nastavíte citlivost nebo vykalibrujete bílou. K dispozici je i nastavení jednotlivých barevných složek RGB.

Na zadní straně nemůže chybět ani tlačítko určené pro vstup do režimu prohlížení již pořízených snímků (slouží také k přímému tisku) nebo kolébka optického zoomu. Na závěr jsme si nechali čtyřsměrné kolečko s potvrzováním výběru a s aktivací Menu na displeji uprostřed (Menu/OK). Jednotlivá ramena tohoto kolečka neslouží jen k procházení v Menu, ale také k nastavení režimů blesku, Makro nebo Super Makra, samospouště a také k aktivaci hlasového záznamu.

Vzhledem k tomu, že obě boční strany modelu jsou „netknuté“ (pokud nebudeme počítat oko na řemínek), tak nám zbývá prohlédnout ještě spodní stranu, kde je nejenom kovový nevycentrovaný závit pro stativ, kombinovaný konektor USB/AV a pod masivními dvířky prostor pro akumulátor (s umělohmotnou záklopkou bránící náhodnému vysunutí) a paměťovou kartu. Pro úplnost přední straně samozřejmě dominuje objektiv, který je v klidovém stavu chráněn přepůlenou krytkou. Nad ním je čidlo autofocusu a přisvětlovací lampa. Nechybí ani velké okénko zabudovaného blesku.