reklama
Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
30.6.2004, Michal Spáčil, recenze
Není tomu tak dávno, co Ricoh oznámil nový pokročilý kompakt s pěti megapixely a trojnásobným optickým zoomem nazvaný Ricoh Caplio GX. Vyznačuje se vysokou rychlostí náběhu, odezvy spouště i zobrazování pořízených snímků. Tento přístroj by měl uspokojit náročnější zájemce o fotografování a tomu odpovídá i jeho výbava a provedení.
Roman Kvapilr | 13.2.200613:44
urcite je vyborny pomer cena­/vykon, co ale vyborne neni a o tom nebudu diskutovat je poruchovost. Ja jsem mel dva Ricohy a oba mi odesli­-ten druhy po zarucni dobe a oprava ­(5000,­-­) takze uz nikdy ricoh. Musim pripomenout, ze se k technickym vecem ­(tzn. i fotakum­) chovam lepe nez k detem, autum proste k cemukoli ­- zadne pady, porad v brasne, zadna vlhkost, zasadne nedavam do ruky cizim lidem nebo zenskejm atd... Udelejte si obrazek sami ­(ps: neni to jen muj pripad)
Odpovědět0  0
kritik | 30.9.200416:44
takže nějak přestal být zájem. Pane Kohn, kupujte nebudou, chachá­-prdlajs. Škoda, že tak pomalu ukládá, jinak by byl OK.
Odpovědět0  0
uvazuju o GX | 10.7.200412:49
zajimalo by mne jakou konkretni kartu jste pouzivali, nebo pouzivate ... pry pomuzou rychlejsi ­(ultra­), ty maji asi 9MB­/s, obyc maji asi 2MB­/s
Odpovědět0  0
Kritik | 3.7.200412:50
Odpovídám tedy ­- zkoušel jsem jak RX, tak GX u prodejce s interní pamětí i sd Pretec 128 mB, která běhá jinak normálně a opravdu s interní paměťí jakž takž ­(nic moc­), ale ouha ­- na kartu SD to bylo utrpení ­- tak dlouhé čekání na uložení jednoho snímku ­(u GX JPEG v nejpším rozlišení ­) trvalo cca 50 cekund ­- prisam bačku. TIFF jsem taky zkoušel, ale neměřil. To byl úplný horror. Řekl bych, že je použito levnější elektroniky a optiky. To je ale zase můj neověřený názor.
Ale je ta moje zkušenost s ukládáním, za tou si stojím, kdybych to neviděl na vlstní kukadla, tak taky neuvěřím. Jinak je to milý foťák.
Odpovědět0  0
UzivatelGX | 8.7.200417:31
Nevim co si zkousel a jak si zkousel, ale ja mam Gx doma necely mesic a moje zkusenosti s ukladanim jsou ­-> JPEG nejlepsi rozliseni ukladani temer okamzite, TIFF cekani asi 20 s, foceni s bleskem cekani na nabiti blesku asi 10 s.
Jinak fotky dobre kvality, trochu preexponovava zejmena s bleskem.
Osobne jsem s nim zatim dost spokojen a rozhodne si nemyslim ze je to za malo penez malo muziky.
Odpovědět0  0
Kritik | 9.7.200416:15
Jsi určitě zaměstnanec firmy E­-Motion, je to tak průhledné si dělat zadarmo reklamu, no nic, já jsem varoval a rozhodnutí musí každý zvážit sám. Až budou lidi plakat, co to koupili­- půjdou za tebou , ne za mnou :o)
Odpovědět0  0
Kritik | 30.6.200419:58
Bohužel jste se nezmínili o zásadním problému ­- POMALÉMU UKLÁDÁNÍ FOTKY ­- škoda , to považuji za závadu a to velkou.
Odpovědět0  0
Michal Spacil | 1.7.200411:07
No ja nevim...mate s tim osobni zkusenost, nebo vychazite z diskuzi na webu ­(kde se to obcas zminuje­)? Ja to nemuzu potvrdit ani vyvratit, protoze jsem pouzival jen interni pamet, jak pisu v recenzi. Docela bych uvital, kdyby se nejaky majitel ozval a upresnil. Opravdu HODNE pomale bylo ukladani v TIFFu.
Odpovědět0  0
Spokojený majitel (zatím) | 1.7.200412:22
Jak měřit rychlost ukládání?
Soudím na 8 sec při nejlepším jpg a 5 Mpix, neboť 2. snímek za asi 2 sec a třetí asi za 8 s.

Ostatní postřehy:
objektiv ­- aberace ­- mohla by být menší
- ale zato nemohu potvrdit názory na netu, že kreslí příliš neostře, dle mě dostatečně i v rozích.

intervalové snímání ­- výborná věc ­- proč ho nedávají do více fotoaparátů nechápu

ergonomie ­- kolečko nejen pro výběr času je fantastické, je dostatečně přesné a lze s ním rychle nastavit spoustu věcí

kontinuální snímání ­- bohužel pomalé ­- při nejlepším jpg a 5 Mpix jen 3 snímky rychlostí cca 1s­/s

video ­- ohyzdné

výdrž ­- skvělá ­- s 2 bateriemi 2100 mAh něco přes 200 fotek

tedy fotky zpracovává pomalu, ale zato šetří baterie ­- obojí mít zatím nelze

Nemá prioritu času ­(ono by to ani nešlo když má jen 3 clony­) ­- jen clony
Ale příliš to nevadí ­- dáte clonu, namáčknete, pokud vám nevyhovuje spočtený čas, posunete clonu nebo hned nastavíte jaký čas chcete a jdete zpátky na clonu ­- fotoaparát ukazuje míru pod­/pře­-expozice. Vše je s nastavovacím kolečkem skvěle rychlé ­(ani případné nastavení ISO příliš nezdržuje­). Jen by to chtělo jemnější kroky pro čas.

šum a ISO ­- míra šumu je tak o stupeň lepší než u průměru podobných fotoaparátů, tj. 200 ještě použitelné bez odšumění na počítači a 400 a snad i 800 s odšuměním. 1600 je tak na převedení do černobílé ­- pak se šum snese.

rychlost spouště ­- fantastická ­- na momentky ideální

autofocus ­- poměrně spolehlivý, v noci si přisvěcuje, nezvládl jen extrémnější situace

noční foto ­- 30 s expozice, intervalové snímání, autofocus s přisvícením ­- co dodat

adaptér HA­-1 ­- lze ho už někde koupit? U Fomei? Nic jsem nenašel. Rozhodně mám velký zájem.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.