Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
18.8.2014, Milan Šurkala, recenze
Do dnešního testu jsme si vzali velmi zajímavý 16-50mm objektiv pro CSC Samsungu. Ten potěší především světelností, která začíná na vynikající hodnotě F2,0 a končí na stále výborné hodnotě F2,8. Jaký bude?
honza_lin (5) | 12.9.201422:59
Vaše recenze jsou vždy precizně zpracované a obsáhle popsané Milane. Rád je čtu, i když dopředu vím, že si takový foťák nekoupím. Proto Vám za Vaši práci náleží velký dík ... a to, myslím, nejenom ode mě.
Měl bych jen takový návrh k testům ostrosti v exteriéru. Obrázek vždy skládáte z rohových a krajových částí snímku a středu. Je však těžké si představit, o kolik jsou rohy méně ostré. Proto by nebylo špatné, kdybyste třeba pro f8 poskládal obrázek tak, že ty 4 rohové části budou vyfoceny jinak komponované ... mám na mysli, vyfotit je středem objektivu. Je to jen návrh, protože chápu, že pro každé ohnisko by to znamenalo množství snímků navíc.
Přeji Vám mnoho úsilí při psaní dalších recenzí a dobré světlo.
Honza
Odpovědět0  0
Choakinek (4713) | 18.8.201422:39
Hergot, když je to samostatně, tak se to tak velké nejeví, ale když to je na těle fotoaparátu, tak je vidět, že to je pěknej obr :­-­). No jinak velké tajemství odhaleno: Ve skutečnosti totiž Leica vyrábí pro Panasonic objektivy v nějaké podřadné továrně, Leica je jinak opravdovým partnerem právě Samsungu, jen to ještě nebylo odhaleno a tento objektiv je pak ve skutečnosti vrcholným dílem Leicy. Nebo někdo věří, že tohle dělal Samsung? :­-)
Odpovědět0  3
bob222.2 (112) | 2.9.201410:54
Leica pokiaľ viem panáku len robí návrhy, panák si robí sklá sám a lepí na to nápis leica na základe povolenia od Leica...
Odpovědět0  0
lt (594) | 18.8.201414:27
Pri tejto svetelnosti a rozsahu ani lahsi byt nemoze.
Odpovědět3  0
rousini (237) | 18.8.201412:24
Ten objektiv je obrovský. Za mě to na mirrorless nedává smysl. Být taková hmotnost na teleti, tak si řeknu jó jinak to nejde...
Opticky to není špatný, ale furt si myslím, že 2 pevný sklíčka udělají větší parádu.
Odpovědět1  2
rousini (237) | 18.8.201416:05
Jsem se přehlíd, má jen 622g, ale i tak je to skoro dvojnásobek zmiňovaného m.zuika 12­-40­/2,8 ­(382g­).
Já vím, velikost čipu, světelnost. Ale CSC si musí kopat svůj tunýlek, aby byla jiná a přitom dobrá.
Odpovědět1  2
lt (594) | 18.8.201417:29
1.6x :­) .. a fullfrejmovy 24­-75 f2­-2.8 bude mat tak cez kilo.
Odpovědět1  1
Choakinek (4713) | 18.8.201422:46
Dvě pevný sklíčka udělají větší parádu, ale jen na dvou ohniskách a nikoliv na několika, jejichž počet je dán tuhostí zoomovacího kroužku :­-­). A ještě jsi nucen je na těle fotoaparátu měnit ;­-­).
Odpovědět3  0
kultus (451) | 19.8.20147:55
No asi tak, srovnavejme srovnatelne...kdo chce sebou tahat dve sklicka tak proc ne...objektiv je sice velky, ale jestli je tak kvalitni tak proc ne. Na druhou stranu na nejakem NX1000 by to vypadalo asi stejne smesne jako SEL18200 na NEXovi :D
Odpovědět0  3
Milan Šurkala (6632) | 19.8.201417:36
Malé a lehké to není, ale na druhou stranu to není nic, co by se vymykalo zvyklostem této třídy objektivů.

Sony 16­-50mm F2,8 ­- 577 gramů
Tokina 16­-50mm F2,8 ­- 610 gramů
Tamron 17­-50mm F2,8 ­- 570 gramů
Canon 17­-55mm F2,8 ­- 645 gramů
Nikon 17­-55mm F2,8 ­- 755 gramů
Odpovědět3  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.