Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung 18-200mm F3.5-6.3 ED OIS

17.4.2012, Milan Šurkala, recenze
Vyzkoušeli jsme také ultrazoomový objektiv Samsung 18-200mm F3,5-6,3 ED OIS pro systém Samsung NX. Nabízí 11,1× optický zoom a optickou stabilizaci. My se podíváme, jak se velký ohniskový rozsah podepíše na optických kvalitách.

Autofokus, ostření


Objektiv podporuje automatické i manuální ostření. K volbě ostření je zde přepínač na těle objektivu. Manuální ostření je bez potíží, má elektronickou vazbu ostřícího kroužku, je ale velmi přesná, takže zaostření není problematické, zejména když si necháte zvětšit náhled na displeji nebo hledáčku. Vzhledem ke světelnosti F6,3 na nejdelším ohnisku bych ale manuální ostření za špatných světelných podmínek na takto dlouhých ohniscích označil jako za poněkud problematičtější. Šumu už je docela dost.

Autofokus je příjemným a rychlým společníkem. I za průměrného světla a na nejdelším ohnisku jsem se dostal s časy zaostření kolem 0,35 až 0,4 sekundy. Trochu problémem je občasné výraznější rozostřování při zazoomování, které komplikuje komponování snímků. Ostření je tiché.





Minimální ostřící vzdálenost je 40 až 47 centimetrů od roviny čipu. Pokud to změříme od přední čočky, jedná se o 26 až 29cm vzdálenost. Maximální virtuální zvětšení činí 0,46× na nejdelším ohnisku, takže pro telemakro je to zajímavý objektiv, je ale potřeba hodně světla, neboť kvůli malé hloubce ostrosti je nutno více clonit, což při přepočteném ohnisku přes 300 mm vyžaduje také adekvátně krátké expoziční časy.





Makro režim


Na následujícím snímku vidíte maximální zvětšení objektivu. Rozhodně nejde o makro objektiv, ale pro základní focení menších předmětů může posloužit dobře. Bokeh je překvapivě příjemný.




expoziční čas 1/6 s, clona F6,3, citlivost ISO 100, ohnisko 200 (308) mm, korekce +0,7 EV, klikněte pro zvětšení



S použitím makropředsádky Raynox DCR-150, kterou nešlo nevyzkoušet, se pak minimální ostřící vzdálenost sníží z 28 centimetrů od přední čočky na 21 centimetrů. Virtuální zvětšení vzroste z 0,46× až na 1,44násobek! Musíte ale paradoxně zaostřit na nekonečno - focus breathing se postará o zvětšení obrazu.




expoziční čas 1,3 s, clona F11, citlivost ISO 100, ohnisko 200 (308) mm, korekce -0,7 EV, klikněte pro zvětšení



Toto je pak projev nejlepšího makra bez makropředsádky. Ujde to, telemakro je docela slušné, samozřejmě na úplné detaily objektů to není.




expoziční čas 1,6 s, clona F13, citlivost ISO 100, ohnisko 200 (308) mm, korekce -0,7 EV, klikněte pro zvětšení



Toto je už hned o něčem jiném. S makropředsádkou Raynox DCR-150 je zvětšení podstatně lepší, ale musíte počítat s naprosto minimální hloubkou ostrosti a předsádka také přinese i více optických vad v rozích obrazu. Pokud vám záleží jen na kresbě uprostřed a rohy nejsou důležité, je to v pořádku. Pokud chcete ostrost po celé ploše, poohlédl bych se raději po 60mm makro objektivu.


Světelnost a clona


Ultrazoomové objektivy nebývají zpravidla moc světelné a testovaný Samsung není výjimkou. Světelnost F3,5 na nejširším ohnisku patří k těm lepším (typická pro zrcadlovky, ale u CSC fotoaparátů je nadprůměrná, zde se totiž většinou začíná na F4). Naopak F6,3 na nejširším ohnisku patří k těm horším. Zde je to naopak typická světelnost u zrcadlovek, byť se najdou i výjimky, ale ve třídě CSC přístrojů jde o podprůměr. Průběh světelnosti bych řadil k těm horším. Na širokých ohniscích leze clona docela rychle nahoru a od středních ohnisek už patří k nejhorším. Do toho cca 100mm ohniska je ale v CSC třídě minimálně v průměru nebo nadprůměru. Maximální hodnota clony je F22 v celém ohniskovém rozsahu.





Bokeh


Zkusíme se podívat také na kvalitu bokehu.




expoziční čas 2,5 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 70 (107) mm, korekce -1 EV, klikněte pro zvětšení



Ať jsem se snažil sebevíc, nedokázal jsem přinutit fotoaparát, aby správně zaostřil. Manuální ostření fotoaparátů Samsung nenabízí možnost polohování zvětšeného náhledu u manuálního ostření, takže ani manuálně to nešlo. Podíváme se tedy na to, jak je celý obraz rozmazaný. Na ultrazoomový objektiv je bokeh docela dobrý. Odlesky jsou kulaté, mají takovou zvláštní několikakruhovou charakteristiku, ale rovnoměrnost rozostření je většinou docela dobrá. Jen některé odlesky to s hranami trochu přehánějí.




expoziční čas 10 s, clona F11, citlivost ISO 100, ohnisko 70 (107) mm, klikněte pro zvětšení



S vyšší clonou a větší hloubkou ostrosti je už snímek ostřejší (byť stále ne ideální, AF zde pořád neposlouchal). Přiclonění způsobilo trochu hranatější bokeh a hrany kruhů v odlescích docela zesílily.


Stabilizace


Objektiv je vybaven optickou stabilizací, která se dá vypnout přepínačem na těle objektivu. Test byl proveden s expozičním časem 1/8 sekundy na vzdálenost cca 2 metrů a přepočteným ohniskem 77 milimetrů.



bez stabilizace



se stabilizací



se stativem



Účinek stabilizace je průměrný, nedosahuje kvalit některých obdobných objektivů zrcadlovek, nicméně ve většině případů je dostatečný a řekl bych, že je o něco lepší než třeba u 18-55mm objektivu Samsung.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.