Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung 30mm F2.0 pancake

25.8.2011, Milan Šurkala, recenze
Dnešní recenze se podívá na malinký pancake od Samsungu pro NX systém. Jde o první pevný objektiv pro tento systém. Jeho reálné ohnisko činí 30 mm a slibuje také výbornou světelnost F2. Pojďte se spolu s námi podívat, jak dobře fotí.

Autofokus, ostření


30mm pancake objektiv od Samsungu nabízí jak automatické, tak i manuální ostření. Přepínání režimu ostření se děje ve fotoaparátu, na těle objektivu žádný přepínač nenajdete. Autofokus je přijatelně rychlý, což platilo pro náš testovací set s fotoaparátem NX11 (na přístrojích NX10 se staršími firmwary ostření není tak rychlé). Potěšila mě i úspěšnost ostření, a to i za špatného světla. Při průběžném ostření se připravte na občasné úplné přeostření, ale to je záležitost fotoaparátu. Manuální ostření má elektronickou vazbu, nicméně ta je velmi přesná a rychlá, takže body k dobru. Ostření je poměrně tiché, ale za neslyšné bych jej určitě neoznačil. Spíše je to takový zajímavý šum.

Co se týče ostřících vzdáleností, je možno ostřit od 20 cm od přední čočky (přibližně 24 cm od čipu), což bohužel při přepočteném 46mm ohnisku nezaručuje právě nejlepší virtuální zvětšení. Při testu jsem naměřil jen 0,25× přepočtené zvětšení (cca 0,165× reálné), a to opravdu není mnoho. Už tradičně jsem vyzkoušel i makropředsádku Raynox DCR-150 se 4,8 dioptriemi, která se svým 43mm závitem na objektiv pasuje přímo, tedy bez redukce s packami. Pak se připravte na 0,48× virtuální zvětšení, což je mnohem lepší, ale na nějaké výraznější makro to stále nestačí. V takovém případě lze ostřit z 9cm vzdálenosti od přední čočky redukce (cca 15 cm od čipu).


Makro režim


Na přiloženém obrázku vidíte, že to s makrem není moc slavné. Velmi dobrá světelnost objektivu dokáže i při snímání z poměrně velké vzdálenosti rychle rozmazávat pozadí.



expoziční čas 1/100 s, clona F2, citlivost ISO 160, ohnisko 30 (46) mm, korekce +0,7 EV, klikněte pro zvětšení



Ani na tomto snímku není makro příliš dobré. Navíc se projevila chybějící optická stabilizace.



expoziční čas 1/50 s, clona F2, citlivost ISO 400, ohnisko 30 (46) mm, klikněte pro zvětšení



Zde vidíte druhý pokus s makropředsádkou Raynox DCR-150. Při plně otevřené cloně je hloubka ostrosti minimální, zvětšení je pro makro přijatelné.



expoziční čas 1/50 s, clona F2, citlivost ISO 640, ohnisko 30 (46) mm, makropředsádka Raynox DCR-150, klikněte pro zvětšení




Světelnost a clona


Objektiv má světelnost F2,0. Protože má pevné ohnisko, nejde o zoomovací objektiv, nemá smysl se bavit o průběhu světelnosti. Clona je 7lamelová a její maximální hodnota činí F22.


Bokeh


Dále se budeme věnovat kvalitě bokehu.



expoziční čas 0,4 s, clona F2, citlivost ISO 100, ohnisko 30 (46) mm, korekce -1 EV, klikněte pro zvětšení



Díky velmi dobré světelnosti fotoaparát umí dobře rozmazávat pozadí, kvalita bokehu je ale občas trochu diskutabilní. Odlesky mají místy poněkud šišatý tvar i při plně otevřené cloně. Můžete si stáhnout RAW.



expoziční čas 3 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 30 (46) mm, korekce -1 EV, klikněte pro zvětšení



Rozmazání pozadí je na jednu stranu plynulé a příjemné (u jasově nevýrazného pozadí), na druhou stranu jsou jasnější odlesky o to více ohraničené a vykazují velmi jasný sedmiúhelníkový tvar, který navíc není ještě úplně pravidelný.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.