Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung 50-200 mm F4–5,6 ED OIS II

24.1.2012, Milan Šurkala, recenze
Pro CSC fotoaparáty Samsung NX jsme už vyzkoušeli základní "seťák" a oblíbený 30mm pancake. Dnes přijde na řadu telezoom Samsung 50-200mm F4-5,6, který nabídne 4× optický zoom a optickou stabilizaci. Jakým bude společníkem?

Autofokus, ostření


Samsung hovoří o tom, že objektiv je schopen ostřit od 98 centimetrů od čipu. V praxi je schopen ostřit od 73 cm na širokém ohnisku a od 95 cm na nejdelším. Od přední čočky je to pak 61, resp. 77 centimetrů. Jsou to typické vzdálenosti pro tuto třídu objektivů. Maximální přepočtené zvětšení je pak 0,33× na nejdelším ohnisku. Nečekejte tedy nějak dramatické schopnosti fotit makrosnímky. S nasazenou makropředsádkou Raynox DCR-150 jsem se dostal na 1,52× přepočtené zvětšení. Ale to už počítejte s tak minimální hloubkou ostrosti, že ostření je opravdu dosti nesnadné.





S rychlostí ostření je to hodně zajímavé. Pocitově mi objektiv přišel být trošku pomalý, ale při testu rychlosti prokazoval docela dobré výsledky. Prakticky na celém rozsahu ohnisek je schopen zaostřit za 0,45 až 0,55 sekundy, jen při přeostření z nekonečna na cca metr mu to zabere okolo 0,7 až 0,8 sekundy. Ostření není hlučné, ale vydává jemný trochu pisklavý zvuk.





Makro režim


Zvětšení objektivu není příliš velké, takže nečekejte nějak zázračné schopnosti focení detailů. Při nejnižší cloně na nejnižší ostřící vzdálenosti je kresba poněkud neostrá.




expoziční čas 1,5 s, clona F9, citlivost ISO 100, ohnisko 200 (308) mm, klikněte pro zvětšení



Světelnost a clona


Světelnost odpovídá standardu této třídy, to znamená F4 na nejširším a F5,6 na nejdelším ohnisku. Nejsou to nijak zázračné hodnoty, ale u takto levných objektivů nemůžeme chtít světelnost profesionálních kousků. Průběh světelnosti je od cca 140mm ohniska horší než u srovnatelného Nikonu, na širších ohniscích je přibližně srovnatelná. Clona je 7lamelová.





Bokeh


Nyní se podíváme na kvalitu bokehu, tedy rozmazaného pozadí.




expoziční čas 2,5 s, clona F4,3, citlivost ISO 100, ohnisko 82 (126) mm, korekce -0,7 EV, klikněte pro zvětšení



Odlesky mají kulatý tvar s poněkud výraznějším okrajem, který narušuje krémovost bokehu. V zaostřené ploše bych čekal trochu výraznější ostrost.




expoziční čas 6 s, clona F8, citlivost ISO 100, ohnisko 82 (126) mm, korekce -0,7 EV, klikněte pro zvětšení



Po přiclonění jsou odlesky i nadále kruhové, sedmiúhelníkový tvar chytají jen minimálně. Můžete si stáhnout RAW snímek.


Stabilizace


K testu optické stabilizace objektivu jsem nastavil čas 1/8 sekundy a nastavil 90mm ohnisko (po přepočtu). Vzdálenost byla zhruba 2 metry.



bez stabilizace



se stabilizací (po namáčknutí)



se stabilizací (trvalou)



se stativem



Účinek stabilizace bych hodnotil jako průměrný. Pomůže, ale určitě vás nezachrání. Zejména na delších ohniscích za horšího světla bude potřeba stativ nebo hodně vysoké citlivosti. Což je ale zase problém kvůli vysokém šumu starších fotoaparátů Samsung se 14,6MPx čipem.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.