Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung 85mm F1.4 ED SSA

10.4.2012, Milan Šurkala, recenze
Vyzkoušeli jsme pro vás i portrétní objektiv Samsung 85mm F1.4 ED SSA, který pasuje na všechny fotoaparáty systému Samsung NX. Objektiv má výbornou světelnost F1,4 a ultrasonické ostření. Jak dobrý bude nejen pro focení portrétů?

Autofokus, ostření


U objektivu najdete automatické ostření A/MF, což je automatika s možností manuálního doostřování bez jakéhokoli přepínání. To je umožněno ultrasonickým ostřícím motorkem SSA, jehož činnost je velmi tichá a poměrně rychlá, pokud se ostřící vzdálenosti nemění od maxima po minimum. Doostření mezi snímky je záležitost tak na cca 0,4 sekundy, což je slušný čas. Přeostření z nekonečna na cca metr ale zabere zhruba 1,3 sekundy, což není málo.

Manuální ostření je umožněno pomocí poněkud tužšího ostřícího kroužku. Fotoaparáty Samsung NX mohou zvětšovat náhled při manuálním ostření, díky čemuž je manuální ostření mnohem snazší. U tohoto objektivu je díky výborné světelnosti snadné ostřit i za dosti špatného světla. Minimální ostřící vzdálenost je 74 centimetrů od roviny čipu a cca 63 cm od přední čočky. Objektiv má díky tomu 0,2× virtuální zvětšení, takže na makro to opravdu není.


Makro režim


Na to se nyní podíváme. Jako první je tu tradiční snímek kleští.




expoziční 1/125 s, clona F1,4, citlivost ISO 500, ohnisko 85 (130) mm, klikněte pro zvětšení



Makro skutečně není nijak významné. Dojem makra může lehce zlepšovat malá hloubka ostrosti.




expoziční čas 2 s, clona F11, citlivost ISO 100, ohnisko 85 (130) mm, korekce -0,7 EV, klikněte pro zvětšení



Dvacetikoruna vyplňuje jen velmi malou plochu na snímku. Další důkaz, že pořizovat si tento objektiv na makro snímky není dobrý nápad.




expoziční čas 0,8 s, clona F4, citlivost ISO 100, ohnisko 85 (130) mm, korekce -0,7 EV, makropředsádka Raynox DCR-150, klikněte pro zvětšení



Vyzkoušel jsem i makropředsádku Raynox DCR-150 se 4,8 dioptriemi. Ta výrazně sníží ostřící vzdálenost ze 63 na pouhých 15 centimetrů. Virtuální zvětšení vzroste z 0,2× na 0,84×, ale čím vyšší clona, tím výraznější bude vinětace. Ani s předsádkou si tedy makra až tak moc neužijete, ono se makro s F1,4 opravdu fotit nedá.


Světelnost a clona


Objektiv má vynikající světelnost F1,4, díky čemuž je snadné dosahovat kratších časů i za poměrně špatného světla. Irisová clona má 9 lamel a maximální možné přiclonění na hodnotu F22.


Bokeh


Mrkneme se i na kvalitu bokehu.




expoziční čas 0,4 s, clona F1,4, citlivost ISO 100, ohnisko 85 (130) mm, korekce -1 EV, klikněte pro zvětšení



Bokeh patří rozhodně k těm příjemnějším, odlesky mají většinou kulatý a rovnoměrný tvar jen s mírně výraznějšími rohy.




expoziční čas 1,6 s, clona F4, citlivost ISO 100, ohnisko 85 (130) mm, korekce -1 EV, klikněte pro zvětšení



Po přiclonění mají odlesky lehce devítiúhelníkový tvar, ale bokeh je jinak velmi příjemný, rovnoměrný. Dobrá práce.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.