Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung EX1: příjemné překvapení

8.6.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Testem si prošel i velmi zajímavý kompakt Samsung EX1. Přináší velký čip s malým rozlišením, objektiv s rekordní světelností, sáňky na blesk a také plně polohovatelný displej. To vše za velmi nízkou cenu. Je ve skutečnosti také tak dobrý?

Příslušenství


Fotoaparát je dodáván v malinké světlé krabici.



Uvnitř naleznete přístroj, krytku objektivu se šňůrkou, popruh na krk, adaptér do sítě, USB kabel (spolu s adaptérem funguje jako nabíječka), ořezanou verzi manuálu a CD-ROM, na němž naleznete software v podobě konvertoru RAW souborů (aplikace pro přenos snímků je uložena ve fotoaparátu) a plnou verzi manuálu v PDF. Papírový manuál je pouze v ořezané podobě.




Výdrž baterie


Energii dodává Li-Ion akumulátor SLB-11A s nízkým napětím 3,8 V a docela slušnou kapacitou 1130 mAh. Samsung dle svých interních norem udává výdrž na pořízení 240 snímků, což není právě moc. Z počátku testování se možná díky naprosté "novotě" akumulátoru dalo dosahovat pouhých 160 fotografií na jedno nabití, nicméně ke konci testu jsem se již dostal i přes číslo 300. A to už není špatná hodnota. Výdrž je tedy těžko hodnotit, nedá se zatím říci, kolik přesně fotoaparát vydrží, až bude akumulátor v plné kondici.


Dodaný software


Nové fotoaparáty Samsung mají software nahraný přímo v přístroji. Jedná se i Intelli-Studio, velmi zajímavý prográmek pro nahrání fotografií do počítače i pro jejich úpravu.



Fotografie se neřadí dle fyzických složek na disku, ale podle interní knihovny programu. Proto při vlastnictví více fotoaparátů Samsung můžete mít ve fotkách nepořádek, pokud se s aplikací nenaučíte správně zacházet. Rozkliknutí obrázku vám ukáže větší náhled na fotografii včetně histogramu.



Fotografie je možno dále upravovat a množství úprav je asi střední. Kromě typických úprav kontrastu, ostrosti a saturace je zde i úprava obličejů, zajímavé efekty nebo např. rámečky.



Pro RAW snímky je určena aplikace Samsung RAW Converter, což je staré známé SilkyPix Developer Studio, jenž ale podporuje pouze fotoaparáty Samsung. Jedná se o plnohodnotnou verzi, dokáže tedy nejen převádět RAW do JPEG (jak to dělá ořezaná verze Fujifilmu), ale i je upravovat, jako např. zachraňovat přepaly a podobně.




Zobrazení displeje a menu


Velký 3,0" plně polohovatelný AMOLED displej si zaslouží prakticky samou chválu, ať už jde o jeho polohovatelnost, vynikající pozorovací úhly i nadprůměrné výkony při silném světle nebo vysoké rozlišení a krásný obraz. Zobrazení ikonek na displeji mě však příliš nenadchlo. Spodní řádek je velmi tmavý a fotografa to dokonale mate. Na první pohled totiž člověk ani nepostřehne, že pod tímto spodním řádkem je také obraz, který bude ve výsledném snímku zaznamenán. Toto ztmavení chce opravdu zeslabit.

Zobrazují se zde expoziční nastavení včetně grafu úrovně expozice, pravý sloupeček pak ukazuje různá nastavení. Nechybí ani zobrazení histogramu, které lze zrušit. Na pravém snímku je menu pro nastavení ISO citlivosti.


Rychlé menu přístupné po stisku tlačítka Fn má velmi dobrou strukturu, kdy jsou jednotlivá nastavení řazená do sloupce a v řádku pak vybíráte dané volby pro tato nastavení. Výborný způsob. Vpravo je vidět manuální nastavení vyvážení bílé.


Fotoaparát má několik zajímavých režimů jako např. efekt rybího oka a další. Výběr scénických režimů je doplněn o velmi pěkné obrázky.


Při natáčení videa se do levého sloupečku dostanou ikonky pro jeho nastavení, nahoře je pak zbývající čas. Po stisku tlačítka Menu se dostanete do hlavního menu, které vypadá doslova úchvatně. Navíc pří překlikávání se přehrává zajímavá animace, takže máte pocit nejen solidního přístroje, ale i neskutečně moderního.


První panel je věnován fotografickým nastavením, druhý si bere na paškál videosekvence, třetí zvuk, ve čtvrtém je nastavení displeje a poslední se týká technických nastavení.


Při zobrazování vyfocených fotografií se ve spodním řádku ukážou některá expoziční nastavení, pro další se musíte doklikat tlačítkem DISP. Nepochopím, proč si toto nastavení fotoaparát nedokáže zapamatovat a chcete-li zobrazit např. ISO citlivost, po každém spuštění přístroje si musíte tuto volbu navolit. Jde o běžné chování přístrojů Samsung.


Na posledním snímku vidíte bracketing barev. Vyfotí se první snímek a vy si můžete zvolit, kterou z dalších 8 barevných verzí chcete uložit s původním snímkem.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.