Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung EX1: příjemné překvapení

8.6.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Testem si prošel i velmi zajímavý kompakt Samsung EX1. Přináší velký čip s malým rozlišením, objektiv s rekordní světelností, sáňky na blesk a také plně polohovatelný displej. To vše za velmi nízkou cenu. Je ve skutečnosti také tak dobrý?
Na posouzení kvalit předkládám výjimečně velký počet 14 fotografií.


expoziční čas 1/750 s, clona F4,9, citlivost ISO 80, ohnisko 42 mm, klikněte pro zvětšení

Kresba je velmi dobrá, nic se nepatlá, ačkoli na AMOLED displeji snímky vypadají poněkud rozmazaně. Je dobré, že ve skutečnosti jsou výsledky lepší.


expoziční čas 1/8 s, clona F1,8, citlivost ISO 400, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení

Při cloně F1,8 lze fotit i v interiéru bez blesku, což se spoustou kompaktů nejde pořádně ani s bleskem. Pochopitelně snímání osob je takto stále velmi obtížné, jedinou pomocí by bylo zvýšit citlivost na ISO 800 nebo ISO 1600. Při citlivosti ISO 400 je jasový šum docela nízký a míra detailů celkem dobrá. Bohužel Samsung EX1 neumí příliš dobře odšumovat barevný šum.


expoziční čas 1/500 s, clona F4,7, citlivost ISO 80, ohnisko 36 mm, klikněte pro zvětšení

Ačkoli makro fotoaparátu příliš nejde, u trochu větších objektů se přeci jen dá použít. Výhodou je pak i polohovatelný displej, takže focení od země je o to snazší.


expoziční čas 1/500 s, clona F4,4, citlivost ISO 80, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení

Na snímku potěší velmi široký úhel záběru. Míra detailů je velmi dobrá, chromatická aberace zde v podstatě není.


expoziční čas 1/20 s, clona F2,1, citlivost ISO 320, ohnisko 42 mm, klikněte pro zvětšení

Zde opět přichází ke slovu vynikající světelnost objektivu, která dovolila i poměrně špatných světelných podmínkách použít expoziční čas 1/20 s při citlivosti ISO 320. Obraz je ale lehce neostrý, neboť stabilizace výkonu příliš nepobrala a ve stinných částech se objevuje vyšší barevný šum.


expoziční čas 1/350 s, clona F4,4, citlivost ISO 80, ohnisko 42 mm, klikněte pro zvětšení

Míra detailů i ostrost jsou dobré. Fotoaparát se snaží snímky nepatlat a zachovávat přiměřenou kresbu. Stáhnout si můžete i RAW soubor.


expoziční čas 1/180 s, clona F2,4, citlivost ISO 100, ohnisko 72 mm, klikněte pro zvětšení

Velkou výhodou většího čipu a vynikající světelnosti je možnost rozmazávat pozadí, a to i přes poměrně krátké ohnisko. Snímky tak připomínají fotografie ze zrcadlovek.


expoziční čas 1/350 s, clona F4,4, citlivost ISO 80, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení

I zde fotografie potěší širokým úhlem záběru a rozumnou mírou detailů. Naopak radost neudělají přepaly ve světlé obloze. I zde si můžete stáhnout RAW soubor. Pro ty, kteří nemají software pro úpravu těchto RAW souborů, jsem připravil i 16bitový TIFF (56 MB) převedený z RAWu v Samsung RAW konvertoru.

Vypnul jsem veškeré doostřování a odšumování. Doostřování je v tomto programu poněkud nepříjemné, naopak barevné odšumění velmi dobré (jde vidět třeba na kolečkách vpravo, po odšumění je to bez problémů), stejně tak v tomto programu můžete výborně odstraňovat chromatickou aberaci. Z pravé strany obrazu jsem ji dokázal eliminovat úplně, zůstala jen na některých větvičkách vlevo nahoře. V tomto TIFFu ale žádné z těchto úprav nebyly provedeny. Snímek je jednoduše v co nejvíce původním stavu, ať si můžete sami hrát.


expoziční čas 1/250 s, clona F4,9, citlivost ISO 80, ohnisko 72 mm, klikněte pro zvětšení

Na tomto snímku je opět vidět přepálená obloha, což je dáno i silným kontrastem mezi stinným popředím a hodně prosvětleným pozadím. Míra detailů je opět dobrá. U této fotografie je opět k dispozici RAW soubor, který má ale téměř 24 MB.


expoziční čas 1/90 s, clona F2,3, citlivost ISO 120, ohnisko 57 mm, klikněte pro zvětšení

Další ukázka dobré světelnosti umožňující příjemně rozmazávat pozadí. Nepotěší výraznější barevný šum ve stínech.


expoziční čas 1/20 s, clona F2,2, citlivost ISO 800, ohnisko 49 mm, korekce -0,7 EV, klikněte pro zvětšení

Focení za špatného světla z ruky není díky dobrému čipu i nadprůměrně dobré světelnosti zapovězeno. Na tomto snímku jsem využil korekci -0,7 EV, aby se oheň nepřepaloval a zvýšil citlivost ISO na 800. To umožnilo dosáhnout času 1/20 s, což je z ruky docela snadno udržitelné. Opět ale nepotěší silnější barevný šum ve stinných částech.


expoziční čas 1/20 s, clona F1,8, citlivost ISO 200, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení

Snímek je ukázkou makra na nejširším ohnisku. V tomto případě se právě široký úhel záběru hodil, ve stinných částech je opět vidět barevný šum. Jasový má příjemnou strukturu a ničemu nevadí.


expoziční čas 1/750 s, clona F4,4, citlivost ISO 80, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení

Tato scéna byla focena na klasický režim P, tedy bez Inteligentního rozsahu, který by oblohu dokázal podstatně lépe prokreslit. Funkce ale pracuje i pro rychlé děje nadmíru dobře. Odlesky objektivu jsou patrné zejména u zdroje světla, v ostatních plochách snímku už v podstatě nikoli.


expoziční čas 1/45 s, clona F1,8, citlivost ISO 640, ohnisko 49 mm, klikněte pro zvětšení

I přes vysokou citlivost jsou detaily rozumné, fotografii vadí spíše barevný šum, který se ale u takto vysoké citlivosti ISO 640 dá pochopit. Mezi kompakty jde rozhodně o jeden z těch lepších výsledků.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.