Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung EX2F: významný krok vpřed

17.1.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Po zhruba 2,5 letech představil Samsung nový profi kompakt EX2F a my se na něj dnes podíváme v důkladné recenzi. Jako první uvedl světelnost F1,4 do třídy profi kompaktů, v ostatních ohledech ale znatelně navazuje na svého úspěšného předchůdce.

Příslušenství


S fotoaparátem dostanete krytku objektivu se šňůrkou, popruh, Li-Ion akumulátor, USB kabel, nabíjecí adaptér, CD-ROM a základní manuál s minimem informací.






Výdrž baterie


Fotoaparát napájí Li-Ion akumulátor SLB-10A s napětím 3,7 V a kapacitou 1030 mAh. Ten má vydržet na 260 snímků nebo 90 minut videa. Baterie se nabíjí ve fotoaparátu, k tomu můžete využít nabíjecí síťový adaptér. Vypadá to, že přes USB port počítače se fotoaparát nabít nedá (manuál se o tom nezmiňuje, dioda ale svítí červeně). Je vidět, že je zima a výdrž se trochu zkracuje. V testu se mi podařilo dosáhnout 215 až 280 snímků, což je v průměru o něco méně, než udává výrobce. Určitě doporučuji sehnat si minimálně jeden náhradní akumulátor.


Dodaný software


K fotoaparátu dostanete aplikaci Samsung i-Launcher, díky kterému si můžete prohlížet snímky, upgradovat firmware nebo nastavit bezdrátovou zálohu dat do PC.





Pro "drátové" kopírování dat ale potřebujete čtečku karet nebo USB kabel a manuální přetažení složky DCIM z paměťové karty fotoaparátu do počítače, program to neumí.





I-Launcher podporuje funkci Mulitmedia Viewer, díky kterému můžete procházet složky na discích, zobrazovat si náhledy snímků i nechat si je zobrazit ve velkém.





U zobrazené fotografie si můžete nechat ji přetočit, zvětšit, zmenšit a ukázat barevný histogram. Toť vše.





Podstatně lepší zábava je s programem Samsung Raw Converter 4. Ten umožňuje upravovat RAWy, a to v poměrně bohatých možnostech nastavení.





V neposlední řadě je tu i docela přehledný systém pro dávkové zpracování dat, i když ukazatel vybraných snímků pro dávkové zpracování je tu vyřešen docela nešikovně (téměř neviditelným ohnutím černého růžku nad každým snímkem).


Zobrazení displeje a menu


Samsung EX2F používá 3,0" AMOLED displej s rozlišením 614.000 bodů. Jedná se o matici PenTile, každý pixely je tedy tvořen pouhými dvěma body. Jeden z nich je zelený, druhý pak buď červený nebo modrý (nejsou zde tedy RGB pixely, ale buď RG nebo RB pixely). V horní části displeje naleznete expoziční nastavení, po stranách jsou pak další režimy (vyvážení bílé, blesk, ostřící body a další). Všechny položky, které v menu změníte, na chvíli zežloutnou. Při otáčení kolečkem sekvenčního snímání/samospouště se objeví horní menu, které vidíte na pravém obrázku.


Blesk a ostřící režimy na čtyřsměrném ovladači vzadu pak spouští malé horizontální menu, ve kterém se dá snadno pohybovat otočným kolečkem. Při manuálním ostření se obraz zvětší a velmi snadno pak lze zaostřit i za horšího světla.


Tlačítko Fn spouští toto quick menu v maticovém tvaru. Kvůli tomu je orientace v něm trochu složitější. Pro úpravu vlastností doporučuji přední otočný volič. Je to mnohem rychlejší než vyvolávat pro každou položku její menu. Napravo je pak animace hlavního otočného kolečka. Je sice velmi efektní, ale opravdu hodně zdržuje.


Zde pak vidíte obrazovku pro režim Wi-Fi a Magic Plus.


Vlevo je pak režim videosekvencí, kde můžete upravit rozlišení, vyvážení bílé, měření, korekci expozice a pár dalších drobností. Vpravo je pak režim prohlížení, histogram. Informace o citlivosti a rozlišení lze pochopitelně vypnout.


Jako poslední tu vidíte hlavní menu fotoaparátu. To je rozdělené na tři záložky. První se věnuje fotografickým nastavením, druhá videosekvencím a třetí pak technickým nastavením.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.