Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
17.1.2013, Milan Šurkala, recenze
Po zhruba 2,5 letech představil Samsung nový profi kompakt EX2F a my se na něj dnes podíváme v důkladné recenzi. Jako první uvedl světelnost F1,4 do třídy profi kompaktů, v ostatních ohledech ale znatelně navazuje na svého úspěšného předchůdce.
marek12 | 24.3.20138:31
Pozrel som si s odstupom času priemerné ceny tohho foťáku a jeho hlavných konkurentov a vychdza to tak, že od najlacnejšieho priameho konkurenta ­/LX7­/ je tento EX2 v priemere o 100 eur lacnejší. Takže za mňa ­- jednoznačne trefa.
Odpovědět1  0
Komo (140) | 24.3.201318:41
To ja by som si radšej tých 100E priplatil.
Odpovědět0  0
Choakinek (4742) | 17.1.201322:57
No, už to není takovej šit, jako byl EX1, už se to dá koupit. Ale na LX7@ISO80 to fakt nemá.
Odpovědět0  2
kuban (62) | 17.1.201317:53
v plusech mi chybí wifi a možnost ovládaní přes androidí telefon­/tablet
sice to není pro každého, ale je to plus ­- alespoň pro někoho
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6638) | 17.1.201318:36
No, až ta Wi­-Fi bude i k něčemu praktickému, tak v plusech bude. Zatím jsem neviděl fotoaparát, kde by byla k něčemu lepšímu než k vybití baterky. Ovládání fotoaparátu z tabletu... no na první pohled krásná věc, ale kdyby šlo nastavit i cokoli jiného než blesk, samospoušť a rozlišení, nebylo by to na škodu. Potenciál je obrovský, mohla by to být skvělá možnost jak nahradit dálkovou spoušť, fotoaparát pořádně nastavit a hrát si s ním, ale v dnešní době je to k ničemu. Další věci jako posílání fotografii na mail, facebook nebo na televizi je sice fajn... ale je to fakt až takový klad?
U EX2F to ani není problém, ale strkat např. do levnějších kompaktů ­(jako WB850F,...­) Wi­-Fi místo toho, aby za stejnou cenu místo Wi­-Fi udělali o pár desetinek světelnější objektiv nebo ve firmwaru povolili RAW... Tenhle vývoj všude jinde než fotografickým směrem u fotoaparátů se mi moc nelíbí.
Odpovědět1  0
lt (594) | 17.1.201319:38
Koho uz dnes zaujima nejaka fotografia :D .. vsetko je na webe .. jedine technicke novinky mozu zaujat :­) .. a vytiahnut peniazky z kapsicky ludi.
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Odpovědět0  0
ka-spel (1) | 7.2.20130:21
To wifi bych klidně oželel. Mohlo to mít raději GPS.
Odpovědět0  0
Komo (140) | 17.1.201313:38
keď sa mi zdá, že tento samsung má JPEGy najhoršie spomedzi konkurencie? ­(podla obr. na d. prew.)
Odpovědět0  0
Iudex (1059) | 17.1.201310:37
So záujmom som si prečítal test EX2, nakoľko som mal v minulosti predchodcu EX1. Oceňujem objektívny prístup Milana, ktorý vypichol všetky podstatné veci i zmeny oproti predchodcovi, či už pozitívne alebo negatívne. Môj názor je, že EX2 to má o dosť ťažšie v rámci konkurencie, ako to mala EX1. Tá bola dlho bezkonkurenčná čo do svetelnosti objektívu ­(do príchodu XZ­-1­) a hlavne bola výrazne lacnejšia, ako všetka konkurencia, čo umožnilo odpustiť i jej nedostatky. EX2 zlepšila väčšinu vecí, ktoré sa EX1 vytýkali ­(zlepšenie videa, lepšiu rýchlosť zápisu, predĺženie zoomu...­), ale konkurencia medzičasom nespala a LX7 vo väčšine parametrov Samsung poráža. Cena je stále argument pre EX2, ale už to nie je taký rozdiel ­(EX1 bol od 250 eur, EX2 je od 369 eur­). Zlepšenie svetelnosti sa javí ako marketingové, lebo síce na širokom konci je to lepšie o 2­/3 EV, ale na dlhom konci o 1­/3 EV horšie. Takže treba síce uznať, že EX2 je pokrok oproti predchodcovi, ale konkurencia dokáže z rovnakých východísk ­(rovnaký čip­) vyťažiť viac.
Odpovědět1  0
xvasek (240) | 17.1.20139:48
Furt jsme si stěžovali, jak Samsung nechává v jpegu šum, až si toho v Korei všimli. A teď jsou fotky vymydlené, jak u Nikonu za 3000Kč. :­-/
Odpovědět0  0
busy (4706) | 18.1.201321:45
A pre istotu je vymydleny aj raw :(
Odpovědět0  0
pepl | 17.1.20139:08
Mne se taky zda, ze popisky u obrazku s aberacemi a bez jsou prehozene. To je ale detail, vice mi vadi jina vec. Zda se mi, ze vyvojari ten objektiv prekopali z gruntu. Podle snimku mlyna se da soudit, ze kresba je skutecne lepsi. Avsak pro mne zasadni ­- prace v protisvetle je u EX1 nesrovnatelne lepsi. A pro mne necekane neprijemne prekvapeni ­- jevi se mi to tak, ze snizili pocet clenu clony ze 7 na 6. Tak to maji v kompaktech od nepameti Ca, Pa, Oly ­- nevim, jestli se tim docili lepsi kresby? Zapinani wifi na ctyrsmernem volici misto ISO mi tez neprijde jako stastne. Takze ­- mne se ve srovnani s EX1 jevi EX2 temer krokem zpet.
Odpovědět0  0
simonik2 (40) | 17.1.20138:48
Mně připadá, že bez korekce je ta aberace menší. Asi blbě vidím :­-­)
Škoda, že se profi kompakty nedělají s automatickou krytkou. Při sportu ­(kolo,běžky­) to zdržuje.
Odpovědět0  0
pepe123456 | 17.1.20139:22
Nikon P7100 ­(7700­) a Canon G15 maju automaticku krytku.
Odpovědět0  0
pavka8 (69) | 17.1.201319:57
7100 ano, 7700 už bohužel ne.
Odpovědět0  0
lt (594) | 18.1.201312:41
Tak to je neprijemne .. krytka je hrozne otravna zalezitost :­(, pritom fotak je fajn.
Odpovědět0  0
pavka8 (69) | 18.1.201312:55
No, v případě, že člověk používá nějaké slušné pouzdro, dá se ochrana objektivu vyřešit UV filtrem a krytka se může vesele válet doma.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 18.1.201321:43
To je pravda, na svoj FZ28 som si ­"natrvalo­" nasadil UV filter 46mm a kruzok na uchytenie slnecnej clony. A krytka sa mi tiez valala doma :­)
Ten kruzok na to, aby vo vypnutom stave bola pohybliva cast objektivu hlbsie schovana v tubuse a tym aj lepsie chranena.
Odpovědět0  0
radim999 | 18.1.201323:36
Nebo si koupit automatickou krytku
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.