Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung Galaxy A52s 5G: populární univerzál

3.3.2022, Milan Šurkala, recenze
Samsung Galaxy A52s 5G: populární univerzál
Samsung Galaxy A52s 5G patří k jedněm z nejpopulárnějších telefonů na našem trhu. Tento smartphone střední třídy přináší 4 zadní fotoaparáty, základní 64MPx, širokoúhlou 12MPx, dále 5MPx makro a 5MPx hloubkovou kameru. Jak bude fotit?
Jsme na konci a pojďme si shrnout poznatky z testování telefonu Samsung Galaxy A52s 5G. Jde o telefon střední třídy, který potěší vodotěsností (IP67) a výborným zpracováním, přesto však kvůli plastovým zádům působí poněkud laciněji. Má velmi dobrý displej Full HD+ s frekvencí 120 Hz. Pokud jde o focení, to můžeme rozdělit na několik částí, protože každý modul je jiný a může mít jiné hodnocení.
 
Hlavní modul s 1/1,7" 64MPx čipem ukazuje, že struktura Quad Bayer má své výhody (opravdu velmi slušný dynamický rozsah), nicméně maličké pixely ani po slučování nedokážou překonat problém se šumem. Přece jen by bylo lepší, kdyby zde bylo o něco nižší rozlišení a/nebo ještě větší senzor. Za dne jsou snímky solidní, ale u méně výrazných textur (např. trávy) se i na nízkých citlivostech zpravidla setkáte se silnějším rozmýváním obrazu. Objektiv je dobrý, občas má problémy s protisvětlem v podobě odlesků. Na to, že je zde i hloubková kamerka, nejsou portréty bezchybně zpracovány a rozmazání trpí na artefakty kolem obrysu člověka. RAW je dostupný jen v aplikacích třetích stran a kupodivu nepřináší nějak velkou rezervu dynamického rozsahu (JPEG nabídne více).
 
Samsung Galaxy A52s 5G hodnocení
 
Ultra-širokoúhlý modul je díky svému úhlu záběru zábavný, méně nadšení ale pramení z optiky. Objektiv má opravdu výrazné zkreslení (je vidět v náhledu), které se pak softwarově krásně narovnává. Korekce ale způsobuje výraznou rohovou neostrost. Rohy trpí i na chromatickou aberaci a v protisvětle je potřeba počítat s odlesky. Prostřední část obrazu je ale navzdory malému čipu obvykle detailní a dost pěkná.
 
Makro modul mě docela potěšil. Na rozdíl od nedávno testovaného realme 9 Pro+, které svým větším 1/1,5" čipem s rozumnějšími 50 MPx jasně překonává Samsung v kvalitě obrazu z hlavního čipu, zde naopak Samsung totálně rozdrtil svého čínského soka. Jeho 5MPx snímač dává podstatně více detailů (výřez z hlavního modulu ho nepřekonává) a docela hezky maže pozadí.
 
Pokud jde o video, hlavní i ultra-širokoúhlá kamerka nabídnou 4K30p video. Z hlavního modulu nabídne pěkné detaily (to platí i pro Full HD, to je opravdu velmi pěkné), z toho druhého je potřeba počítat se silnějším šumem. Tradičně tu máme docela guláš ve video režimech (různé moduly nabízí různé kombinace rozlišení, různých frekvencí a na jejich základě různé ořezy). Softwarová stabilizace funguje pouze ve Full HD 30p na ultra-širokoúhlé kameře, hlavní modul má však optickou verzi. OIS mi umožnil fotit s časy okolo 1/3 až 1/4 z ruky, videu však příliš nepomáhá. Slow-motion video je k dispozici jen v HD rozlišení, což mě trochu zklamalo.
 
Přední kamerka má 32 MPx, ve standardu fotí do 8 MPx nebo 12 MPx (podle ořezu). Obličej obvykle dokáže prokreslit pěkně. Zejména mladší uživatele Samsung jistě velmi potěší různými filtry, zábavnými úpravami obličejů nebo využitím rozšířené reality. Zábava na party zaručena.
 
V celkovém hodnocení musím říci, že Samsung Galaxy A52s 5G je zajímavým telefonem jako takovým, pro focení je takovým rozumným univerzálem pro běžné použití. V podstatě všechny tři zadní moduly jsou dobře použitelné pro svou cílovou skupinu, ale ani jeden z nich nevyčnívá a nenabídne takovou kvalitu, aby snesla profesionálnější nasazení výrazněji nad rámec sociálních sítí a běžného "domácího" použití (jako náhrada profi kompaktu fotografa spíše neobstojí).
 
 

Smartphone je vhodný pro:


1. Běžné focení v nejrůznějších podmínkách
2. Docela rozumné makro snímky (na poměry telefonů)
 
 

Plusy


+ Optická stabilizace hlavního objektivu
+ Hlavní i ultra-širokoúhlý modul podporují 4K30p
+ Plynulý 120Hz displej AMOLED
+ Odolné dobře zpracované tělo (IP67, nicméně přesto laciněji působící)
+ Použitelný 5MPx makro fotoaparát
+ Solidní detaily ve 4K i Full HD videu z hlavního fotoaparátu
+ Spousta zábavných filtrů
 
 

Minusy


- Slabší optika ultra-širokoúhlého modulu (chromatická aberace, neostrost, odlesky)
- Místy moc silný HDR efekt
- RAW je podporován jen v aplikacích třetích stran a nepřináší větší rezervy
- 64MPx režim příliš odšumuje (horší detaily než 16MPx režimy)
- Slow-motion k dispozici pouze v HD rozlišení
- Hloubková kamera nijak zvlášť nepomáhá správnému rozmazání pozadí
 
 
Za zapůjčení smartphonu Samsung Galaxy A52 5G děkujeme Samsungu.
 

Cena v době testování: 11.500 Kč s DPH (6GB/128GB)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.