Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung Galaxy A52s 5G: populární univerzál

3.3.2022, Milan Šurkala, recenze
Samsung Galaxy A52s 5G: populární univerzál
Samsung Galaxy A52s 5G patří k jedněm z nejpopulárnějších telefonů na našem trhu. Tento smartphone střední třídy přináší 4 zadní fotoaparáty, základní 64MPx, širokoúhlou 12MPx, dále 5MPx makro a 5MPx hloubkovou kameru. Jak bude fotit?
Recenzi začneme přehledem objektivů a jejich schopností. Smartphone má totiž několik objektivů pro různá určení a my se nyní podíváme na rozdíly mezi nimi.
 

Optický a digitální zoom

 
Samsung sice nezveřejňuje přesné specifikace fotoaparátů, ale dle měření (a udávaného 81° úhlu záběru) by měl mít základní modul cca 25mm přepočtenou ohniskovou vzdálenost.
 
Samsung Galaxy A52 5G zoom základní modul
1/176 s, F1,8, ISO 40, hlavní modul, klikněte pro zvětšení
 
Jak už je dnes obvyklé, obraz základního modulu patří k docela širokoúhlým. Obraz je poměrně slušný, mírně hrudkovaný, směrem k rohům lehce neostrý. Chromatická aberace je dobře potlačena, i když jde vidět, že na ni objektiv trochu trpí. Tradičním neduhem může být tendence k podexponování.
 
Samsung Galaxy A52 5G korekce expozice
 
Expozici můžete korigovat ťuknutím do nějakého tmavšího místa (pozor, pak se na toto místo i přeostří). Další možností je po tomto ťuknutí posunout ikonkou slunce do stran a obraz udělat tmavší nebo naopak světlejší (viz bílé kolečko s ikonkou na budově vlevo).
 
Samsung Galaxy A52 5G zoom 64MPx
1/164 s, F1,8, ISO 40, hlavní modul (64 MPx), klikněte pro zvětšení
 
Telefon umí uložit i snímek v plném 64MPx rozlišení, na pixelové úrovni to ale nevypadá moc dobře. Kresba je dost rozpitá, což se týká zejména rohových oblastí, kde se do toho vkrádá i pomalu slábnoucí rohová ostrost. Proto se vkrádá otázka, za focení do 64 MPx má vůbec smysl.
 
Samsung Galaxy A52 5G srovnání 64MPx snímku
16MPx snímek vlevo, 64MPx snímek zmenšený na 16 MPx vpravo, klikněte pro zvětšení
 
Je sice vidět, že 64MPx snímek má skutečně více detailů třeba v písmenech nebo některých větvích, na druhou stranu více odšumuje, takže v mnoha plochách je to jen nevzhledná patlanice. Osobně se mi více zamlouvá spíše ono zrnění 16MPx snímku.
 
Samsung Galaxy A52 5G zoom ultra-širokoúhlý záběr
1/120 s, F2,2, ISO 50, ultra-širokoúhlý modul, klikněte pro zvětšení
 
Ultra-širokoúhlý modul toho opravdu pobere mnoho, do záběru se vám s ním vleze opravdu dost. Vzhledem k malé velikosti snímače překvapí docela dobrá kvalita obrazu a akceptovatelné odšumování, objektiv je ale v rozích poměrně neostrý a trápí jej chromatická aberace (poměrně výrazné azurové a purpurové kontury hran). Pokud budete chtít celoplošně dobré snímky, budete muset ořezávat a něco obětovat.
 
Samsung Galaxy A52s 5G zoom hlavní modul 2
1/799 s, F1,8, ISO 40, hlavní modul, klikněte pro zvětšení
 
Obraz je docela širokoúhlý, objektiv je poměrně ostrý až do rohů. Místy je ale vidět jasový šum a na chodníku naopak rozmývání obrazu. K dispozici je také snímek v RAWu (pořízený separátně v Lightroomu). Tam je vidět dost silný barevný šum ve stínech, z pozitivních věcí pak solidní dynamický rozsah ve světlech.
 
Samsung Galaxy A52s 5G zoom hlavní modul 2 64MPx
1/800 s, F1,8, ISO 40, hlavní modul (64MPx), klikněte pro zvětšení
 
Galaxy A52s 5G umí fotit i v plném rozlišení 64 MPx, ale bohužel není o co stát. Kresba je příliš rozmytá a dokonce i když snímek zmenšíte zpět na 16 MPx, výhoda většího množství pixelů se nijak neprojeví. Spíše naopak.
 
Samsung Galaxy A52s 5G zoom 2 srovnání
výřez z 16MPx snímku (vlevo), výřez z 64MPx snímku konvertovaný na 16 MPx (vpravo), klikněte pro zvětšení
 
Tady to i vidíte. Na kolotoči jsou sice detaily trochu lepší, o něco lepší jsou třeba i značky, ale cokoli ostatního je hodně rozmyté.
 
Samsung Galaxy A52s 5G zoom hlavní modul 2x zoom
1/329 s, F1,8, ISO 40, hlavní modul (2× zoom), klikněte pro zvětšení
 
Další otázkou je, zda je lepší využít digitální zoom z fotoaparátu nebo výřez z 64MPx snímku. I zde je lepší využít přímo režim z telefonu, než se snažit vytřískat co nejvíce z fotografie se 64 MPx. Podívejte se např. na podlahu kolotoče. 64MPx snímek je tam úplně rozmytý, obrázek pořízený s digitálním zoomem tam má docela i kresbu.
 
Samsung Galaxy A52s 5G zoom ultra-širokoúhlý 2
1/1340 s, F2,2, ISO 50, ultra-širokoúhlý modul, klikněte pro zvětšení
 
Ultra-širokoúhlá kamerka nabídne opravdu velmi široký úhel záběru. Rozlišení je 12 MPx a problémem je optická kvalita v rozích obrazu. Neostrost se kombinuje se šumem a systém odšumování se pak postará o rozmytí obrazu.
 
 

Makro

 
Samsung Galaxy A52 5G disponuje 5MPx modulem pro makro, což je lepší než často obvyklé 2 MPx v nižších třídách.
 
Samsung Galaxy A52 5G makro kleště hlavní modul
expoziční čas 1/50 s, clona F1,8, citlivost ISO 320, přepočtená ohnisková vzdálenost 25 mm, klikněte pro zvětšení
 
S hlavním modulem se pochopitelně nějak dramatického makra nedočkáte. Podle mých testů je potřeba být asi tak 8 cm daleko.
 
Samsung Galaxy A52 5G makro kleště makro modul
expoziční čas 1/25 s, clona F2,4, citlivost ISO 252, makro modul, klikněte pro zvětšení
 
Při použití makro modulu dosáhnete mnohem lepšího zvětšení. Na druhou stranu jde jen o 5MPx rozlišení, takže je zde otázkou, zda obdobný výřez z hlavního modulu nebude detailnější.
 
Samsung Galaxy A52 5G makro mince 64MPx
expoziční čas 1/50 s, clona F1,8, citlivost ISO 160, ohnisková vzdálenost 25 mm (64 MPx), klikněte pro zvětšení
 
Test je vcelku jednoduchý. Vyfotil jsem snímek mince s pravítkem, abych zjistil zvětšení. Telefon zde vyfotil délku 12,2 cm (cca 0,28× přepočtené zvětšení). Totéž vyfotím 5MPx makro modulem.
 
Samsung Galaxy A52 5G makro mince 5MPx modul
expoziční čas1/33 s, clona F2,4, citlivost ISO 160, makro modul, klikněte pro zvětšení
 
S makro modulem můžete jít mnohem blíž (cca 3,5 cm) a vyfotíte na délku pouhých 5,2 cm, což se dostáváte už na velmi pěkné 0,67× zvětšení. Z tohoto pohledu to zatím vypadá na jasné vedení makro modulu. Co se ale stane, když z 64MPx snímku vyříznu obdobný snímek o délce 5,2 cm?
 
Samsung Galaxy A52 5G makro srovnání 5MPx
srovnání v 5MPx rozlišení (zmenšený 12MPx výřez ze 64MPx snímku vlevo, 5MPx snímek z makro modulu vpravo), klikněte pro zvětšení
 
Když jsem vyřízl stejnou plochu (o délce 5,2 cm) ze 64MPx snímku, zůstalo mi 12 MPx. To by napovídalo, že by i výřez mohl být lepší než 5MPx snímek pořízený makro modulem. Když jsem 12MPx výřez převedl na 5 MPx (pro stejný výstup), abych mohl srovnávat srovnatelné, výhody vyššího rozlišení jsem si nevšiml. Některá místa jsou lepší ve výřezu, některá ve snímku z makro modulu. Spíše má navrch makro modul.
 
Samsung Galaxy A52 5G makro mince srovnání 12 MPx
srovnání v 12MPx rozlišení (12MPx výřez z 64MPx snímku vlevo, zvětšený 5MPx snímek z makro modulu vpravo), klikněte pro zvětšení
 
Při srovnání ve 12 MPx by teoreticky měl být rozdíl více patrný a vypovídající v neprospěch makro modulu. Skutečnost nicméně teorii neodpovídá. 64MPx rozlišení totiž opravdu hodně rozmývá obraz a zahazuje svou výhodu. Vyzkoušel jsem tedy ještě srovnání výřezu z 16MPx snímku z hlavního fotoaparátu a 5MPx snímku z makro modulu.
 
Samsung Galaxy A52s 5G makro srovnání 16MPx
výřez z 16MPx snímku vlevo vs výřez z 5MPx snímku z makro modulu vpravo, klikněte pro zvětšení
 
Měl jsem štěstí, výřez z 16MPx snímku odpovídající záběru makro modulu měl také 5 MPx, takže jsem nemusel nic zvětšovat nebo zmenšovat. I když 16MPx snímky jsou detailnější než 64MPx (méně rozmyté), přesto má makro modul náskok. Prokreslení je o něco lepší a pro "makro" snímky doporučuji spíše využít 5MPx makro modul než výřez z hlavního fotoaparátu.
 
 

Optické vlastnosti

 
Ještě se v rychlosti podíváme na některé vlastnosti objektivů, ať víte, zda vás něco může překvapit.
 
Samsung Galaxy A52 5G zkreslení základní modul
základní modul
 
Samsung Galaxy A52 5G zkreslení ultra-širokoúhlý modul
ultra-širokoúhlý modul
 
Samsung Galaxy A52 5G screenshot obrazovky
ultra-širokoúhlý modul (screenshot obrazovky)
 
Smartphone hodně spoléhá na softwarové korekce obrazu. Klasický modul vykazuje velmi neznatelné zkreslení +0,2 %. Ultra-širokoúhlá kamerka má na fotkách +1,3 %, což není příliš špatné, ale je to dáno opravdu silnou korekcí. Výše vidíte screenshot obrazovky telefonu (náhled snímku před korekcí) a zkreslení je u rohů opravdu extrémní (+8,5 %). Vyfotil jsem zde excelovskou tabulku na monitoru, takže vinětace je dána zobrazením monitoru (jeho pozorovacími úhly) a ne objektivem.
 
Samsung Galaxy A52 5G vinětace základní modul
základní modul
 
Samsung Galaxy A52 5G vinětace ultra-širokoúhlý modul
ultra-širokoúhlý modul
 
Vinětace není vůbec problém, s tmavými rohy se zde v podstatě nesetkáte. Patrně v tom mají prsty opět softwarové korekce. Základní modul má ztmavení jen 0,13 EV, ultra-širokoúhlý pak 0,23 EV. V podstatě to nelze vidět.
 
Samsung Galaxy A52 5G chromatická aberace základní modul
základní modul
 
Samsung Galaxy A52 5G chromatická aberaceultra-širokoúhlý modul
ultra-širokoúhlý modul
 
Chromatická aberace je problémem na obou objektivech, nicméně u toho základního je docela dobře potlačována a zůstává po ní jemné modrofialové ladění. Ultra-širokoúhlý objektiv je na tom podstatně hůře, tam jsou azurové a fialové kontury, obraz se také výrazněji vytahuje směrem ven.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.