Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung Galaxy A52s 5G: populární univerzál

3.3.2022, Milan Šurkala, recenze
Samsung Galaxy A52s 5G: populární univerzál
Samsung Galaxy A52s 5G patří k jedněm z nejpopulárnějších telefonů na našem trhu. Tento smartphone střední třídy přináší 4 zadní fotoaparáty, základní 64MPx, širokoúhlou 12MPx, dále 5MPx makro a 5MPx hloubkovou kameru. Jak bude fotit?

Šum

 
V této kapitole se podíváme na kvalitu obrazu, míru detailů a šumu. Samsung Galaxy A52 5G bohužel v nativní aplikaci nepodporuje RAW, ale jen JPEG a HEIF. RAWy tak byly pořízeny separátně pomocí Lightroomu.
 
Samsung Galaxy A52s 5G šum ISO autíčka
výřezy z 16MPx snímků (vlevo JPEG, vpravo RAW)
 
RAWy jsou slušné na nižších citlivostech, ale už při ISO 200 se začíná objevovat jasový a barevný šum. Ten je hodně viditelný od ISO 800 výše. JPEGy jsou silně odšuměné a přeostřené. Od ISO 400 jsou hodně rozmyté a postupně se ztrácí i barevnost.
 
Samsung Galaxy A52s 5G šum ISO zajíc
výřezy z 16MPx snímků (vlevo JPEG, vpravo RAW)
 
Na snímcích vousů plyšového zajíce je to podobné. RAWy začínají od ISO 200 trpět na šum, JPEGy se začínají více třepit, což je vidět zejména od ISO 400.
 
Samsung Galaxy A52s 5G šum ISO bílá plocha
výřezy z 16MPx snímků (vlevo JPEG, vpravo RAW)
 
JPEGy mají barevný i jasový šum potlačený opravdu výrazně, ten není patrný ani na ISO 3200 (cenou za to jsou obvykle rozmyté detaily). RAWy ukazují, že snímač šumí, což začíná už někde od ISO 200 až 400.
 

Protisvětlo

 
Galaxy A52s 5G nabízí Optimalizátor scény, který by se měl postarat o lepší ladění snímků a do protisvětla především HDR. To se zapíná v hlavním menu, tedy docela zdlouhavě.
 
Samsung Galaxy A52s 5G protisvětlo 1
1/3883 s, F1,8, ISO 40, hlavní modul, klikněte pro zvětšení
 
Bez HDR to není moc dobré. Krajina je dost tmavá, hodně šumí, a jsou zde po zpracování ustřelené pixely, v obloze je naopak velký přepal.
 
Samsung Galaxy A52s 5G protisvětlo 1 HDR
1/2303 s, F1,8, ISO 40, hlavní modul (HDR), klikněte pro zvětšení
 
HDR vylepšilo kvalitu snímku. Stinné plochy mají mnohem lepší kresbu, méně jasového šumu a ustřelených pixelů. Také obloha má mnohem menší přepal, nicméně osobně bych uvítal, kdyby byl výsledek tak někde na půl cesty (nebo šlo alespoň nastavit sílu HDR efektu). Mnohdy mi přišel být přehnaný.
 
Samsung Galaxy A52s 5G protisvětlo 1 ultra-širokoúhlý
1/1863 s, F2,2, ISO 50, ultra-širokoúhlý modul, klikněte pro zvětšení
 
Ultra-širokoúhlá kamera výrazně rozšířila úhel záběru. Aktivní HDR režim srovnal jasy (opět možná až moc) a přinesl rozumnou kresbu do nasvětlených ploch. Bohužel kvůli rohové neostrosti objektivu a zkreslení (a následným SW korekcím) jsou rohy úplně rozmyté.
 
Samsung Galaxy A52s 5G protisvětlo 2
1/810 s, F1,8, ISO 40, hlavní modul, klikněte pro zvětšení
 
Je to tak poněkud neřešitelné dilema, zda HDR aktivovat nebo ne. Když nebude aktivované, dočkáte se výrazných přepalů. Stíny jsou i tak softwarově prosvětlené a je v nich šum.
 
Samsung Galaxy A52s 5G protisvětlo 2 HDR
1/525 s, F1,8, ISO 40, hlavní modul (HDR), klikněte pro zvětšení
 
Např. na tomto snímku HDR dost pomohlo. Není ještě přehnané, zbavilo snímek přepalu a stíny mají menší jasový šum. V obou případech tu máme červenofialový závoj.
 
Samsung Galaxy A52s 5G protisvětlo 3 ultra-širokoúhlý
1/1121 s, F2,2, ISO 50, ultra-širokoúhlý modul, klikněte pro zvětšení
 
Zde mě překvapilo, že ultra-širokoúhlý objektiv dosáhl poměrně ostrých rohů. Máme zde bohužel odlesky a chromatickou aberaci.
 
Samsung Galaxy A52s 5G protisvětlo 4 ultra-širokoúhlý
1/1397 s, F2,2, ISO 50, ultra-širokoúhlý modul, klikněte pro zvětšení
 
Na tomto ultra-širokoúhlém snímku opět vidíme zvláštní odlesk objektivu. Zda ho budete považovat za efektní nebo obtěžující, to nechám na vás. Opět bych ale uvítal trochu slabší HDR efekt. Mnoha lidem se to asi bude líbit, osobně by se mi líbila větší realističnost. Opět pozlobila rohová neostrost objektivu.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.