Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung Galaxy S III mini: 5MPx placka

16.7.2013, Milan Šurkala, recenze
Samsung Galaxy S III mini je jeden z nejpopulárnějších smartphonů. Při rozumné velikosti i ceně nabízí slušnou výbavu. Z fotografického hlediska nabízí 5MPx snímač a F2,6 objektiv. Dnes se podíváme, co vše tato kombinace dokáže.

Optické vlastnosti (zkreslení, vinětace, aberace)


Nyní se podíváme na optické vlastnosti objektivu.


Samsung Galaxy S III mini zkreslení objektivu


Sférické zkreslení objektivu má hodnotu +1,0 %, což značí mírnou formu. Zajímavé ale je to, že se nejedná o zkreslení rohů, ale obraz je lehce vlnitý prakticky po celé ploše.


Samsung Galaxy S III mini kresba objektivu 1

Samsung Galaxy S III mini kresba objektivu 2


Kresba objektivu je velmi dobrá po celé ploše, tedy včetně rohů, které proti prostředku nejsou téměř o nic horší.


Samsung Galaxy S III mini vinětace


Vinětace také není žádným problémem, dosahuje prakticky nepozorovatelné hodnoty +0,1 EV. Dobrá práce. Jako poslední tu máme chromatickou aberaci.


Samsung Galaxy S III mini chromatická aberace


Dokonce ani s chromatickou aberací nebudete mít potíže. Ty způsobí spíše malý dynamický rozsah a silné prosvítání světlého pozadí, případně světelné závoje z takto světlých ploch.


Digitální šum


I když rozlišení 5 MPx zní slušně, je umístěno na velmi maličkém 1/4" čipu (pouhých 3,2×2,4 mm!), pixelová hustota tedy činí 65 MPx/cm2. To odpovídá zhruba 1/2,3" s 18 megapixely. Fotoaparát sice podporuje ISO 50 až ISO 400, při manuálním nastavení je rozsah od ISO 100 do ISO 400.




ISO 100



Nejnižší citlivost ISO 100 rozmývá obraz v méně kontrastních plochách, výraznější detaily jsou přiměřené.




ISO 200



Citlivost ISO 200 navyšuje odšumování, méně kontrastní plochy se opět více rozmývají, barevný ani jasový šum neexistují.




ISO 400



Nejvyšší citlivost ISO 400 dále zvyšuje rozmývání obrazu, výrazné detaily zejména na bílém autě zůstávají. Podíváme se i na snímky konvertované na standardizované rozlišení 12 megapixelů.


Samsung Galaxy S III mini digitální šum (autíčka)

výřezy z konvertovaných 12MPx snímků



Při konverzi na 12 MPx (což je dost velké zvětšení) je vidět nepříliš vysoké množství detailů. Při nejnižší citlivosti se ale na snímek stále dá alespoň koukat. Podíváme se také na snímky vousů plyšového zajíce za umělého osvětlení, kde porovnáme zachování detailů.




ISO 100



Nejnižší citlivost při takovém světle nedává nejostřejší obraz, kresba je rozmazaná, ale ne vyloženě rozpatlaná odšumováním.




ISO 200



Citlivost ISO 200 dále snižuje ostrost snímku i jeho kontrast.




ISO 400



Nejvyšší citlivost ISO 400 už hodně rozmazává obraz, rovněž se snižuje barevný kontrast.


Samsung Galaxy S III mini digitální šum (zajíc)

výřezy z konvertovaných 12MPx snímků



Po konverzi na standardizovaných 12 MPx se kresba pochopitelně zhoršuje a je vidět, že malý 5MPx snímač nenabídne nějak nadprůměrně vysoké množství detailů.


Vyvážení bílé, barevné režimy


Systém vyvažování bílé mi moc radosti neudělal. Na displeji jsou sice barvy o něco chladnější, nicméně automatikou vyfocené fotografie jsou ve finále většinou vyváženy vcelku dobře. Občas by se hodila možnost barvy lehce upravit do teplejších odstínů, nicméně čtyři další předvolené režimy vyvážení bílé jsou naprosto mimo. Režim "denní světlo" bych označil spíše jako dost agresivní "oblačno" a samotné "oblačno" je už naprosto nepoužitelné. Neumím si představit, jaké by muselo být světlo, aby přišlo ke slovu. Ostatně níže uveřejněné snímky hovoří za vše.


automatika



denní světlo
 

oblačno



žhnoucí
 

zářivka
 

Smartphone dále nabídne čtyři různé efekty.


bez efektu



černobílý
 

sépie

negativní



Měření rychlosti


Podíváme se také na rychlost přístroje. K testu byla využita interní paměť mobilu, která měla u testovaného kusu kapacitu 8 GB.
  • První snímek - cca 6 sekund
  • Snímek bez namáčknutí - 2,0 sekundy
  • Prodleva mezi snímky - 2,45 sekundy
  • Sekvenční snímání - 5,45 fps (max. 20 snímků)

Náběh fotoaparátu je dán rychlostí, jakou dokážete odemknout mobil, najít tlačítko fotoaparátu a jak moc dlouho se mobil rozhodne ostřit. Bohužel rychlost ostření není vůbec dobrá a většinou to fotoaparátu zabere okolo dvou sekund. Žádný režim hyperfokální vzdálenosti a podobně zde bohužel není. Prodlevy mezi snímky jsou relativně krátké (drtivou většinu zabere ostření, samotné zpracování je rychlé) a velkou radost udělá sekvenční snímání s téměř 5,5 snímky za sekundu.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.