Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung Galaxy S22 Ultra: pětioký fotografický král?

2.6.2022, Milan Šurkala, recenze
Samsung Galaxy S22 Ultra: pětioký fotografický král?
Dnes se nám do redakce dostala vlajková loď společnosti Samsung, telefon Galaxy S22 Ultra. Ten má vzadu pět modulů, z toho čtyři fotoaparáty. Zaujmout chce hlavně vysokým zoomem. Máme zde totiž 3× i 10× teleobjektiv.
Nyní se budeme věnovat šumu. Posoudíme šum v JPEGu a RAWu u tří modulů (protože oba teleobjektivy mají stejný snímač, nemá smysl testovat dvakrát totéž).
 
Samsung Galaxy S22 Ultra šum ISO autíčka
ultra-širokoúhlý modul, vlevo JPEG, vpravo RAW
 
Snímač v ultra-širokoúhlém modulu sice není moc velký, ale do ISO 200 dává vcelku solidní obraz, použitelné je i ISO 400. Pak už je barevného šumu poměrně dost.
 
Samsung Galaxy S22 Ultra šum ISO autíčka
hlavní modul, vlevo JPEG, vpravo RAW
 
Hlavní snímač typu 1/1,33" je na tom poměrně dobře a do citlivosti ISO 200 je poměrně čistý. Pak se to zhoršuje, ale i s ISO 800 se ještě jakž takž dá pracovat. Výše je to už horší, barevného šumu je hodně a v JPEGu je vše znatelně odšuměné a bezbarvé.
 
Samsung Galaxy S22 Ultra šum ISO autíčka tele
tele modul, vlevo JPEG, vpravo RAW
 
Oba dva tele moduly mají malý 1/3,52" 10MPx snímač s 1,12µm pixely. Výsledky bohužel nejsou moc dobré ani na nejnižší citlivosti. Šumu je hodně, odšumování v JPEGu je dost výrazné.
 
Samsung Galaxy S22 Ultra šum ISO zajíc
ultra-širokoúhlý modul, vlevo JPEG, vpravo RAW
 
Na snímcích vousů plyšového zajíce je opět vidět šum už od nejnižších citlivostí, ale ještě ISO 200 se dá docela použít. O moc výše bych s ultra-širokoúhlým modulem nechodil.
 
Samsung Galaxy S22 Ultra šum ISO zajíc
hlavní modul, vlevo JPEG, vpravo RAW
 
Hlavní modul je na tom díky většímu čipu lépe, ale i tam se už u ISO 400 setkáváme s docela výrazným odšumováním. Všimněte si však toho, že navzdory výrazně menším pixelům (0,8µm slučovaným do 2,4µm u hlavního modulu proti 1,4µm u širokoúhlého) větší snímač výrazně méně šumí u vyšších citlivostí. Slučování nevýhodu výrazně menších pixelů jasně přebíjí.
 
Samsung Galaxy S22 Ultra šum ISO zajíc
tele modul, vlevo JPEG, vpravo RAW
 
Nakonec tu máme ještě tele modul s 1/3,52" čipem. Už u nejnižší citlivosti je docela dost šumu v RAWu a příliš silné odšumování v JPEGu.
 
 

Protisvětlo

 
Jak si Galaxy S22 Ultra vede v protisvětle, to posoudíme v této kapitole. Režim HDR je u automatiky vynucený a fotit bez něj můžete pouze v režimu PRO.
 
Samsung Galaxy S22 Ultra protisvětlo 1 ultra-širokoúhlý
1/4048 s, F2,2, ISO 50, 13 mm, ultra-širokoúhlý modul, klikněte pro zvětšení
 
Pokud máte rádi HDR, budete nadšeni, nicméně na můj vkus je to upraveno až moc a docela nerealisticky (viz např. šedivé mraky). Ultra-širokoúhlá kamerka trpí na odlesky, občas ale mohou vypadat docela efektně. Ve stínech se připravte na silné odšumování a ustřelené pixely.
 
Samsung Galaxy S22 Ultra protisvětlo 1 hlavní
1/2392 s, F1,8, ISO 50, 23 mm, hlavní modul, klikněte pro zvětšení
 
Také hlavní modul má odlesky, v tomto případě ale jen jako malé zelené tečky, které se snáze retušují. Kolem zdroje světla je sice závoj, ale není příliš výrazný. Opět se mi trochu nelíbí až příliš výrazný efekt HDR.
 
Samsung Galaxy S22 Ultra protisvětlo 2 ultra-širokoúhlý
1/2912 s, F2,2, ISO 50, 13 mm, ultra-širokoúhlý modul, klikněte pro zvětšení
 
Telefon nepřestává fascinovat, jak hodně dokáže rozšiřovat dynamický rozsah pomocí HDR režimu. Sice to občas vypadá nerealisticky, ale v tomto případě bych viděl spíše pozitivní přínos.
 
Samsung Galaxy S22 Ultra protisvětlo 2 ultra-širokoúhlý bez HDR
1/2000 s, F2,2, ISO 50, 13 mm, korekce +0,7 EV, ultra-širokoúhlý modul, klikněte pro zvětšení
 
Takhle to totiž vypadá v režimu PRO a navzdory korekci do plusu se krajina topí ve stínech. Naopak mraky se přepalují a RAW sice může pomoci, ale řekl bych, že JPEG vyrobený automatickým režimem bude lepší. V RAWu na vás vybafne silnější barevný šum v prosvětlovaných stínech, nicméně oceňuji docela dobrý dynamický rozsah ve světlech.
 
Samsung Galaxy S22 Ultra protisvětlo 2 hlavní RAW
1/1856 s, F1,8, ISO 50, 23 mm, hlavní modul, klikněte pro zvětšení
 
Opět bych trochu ubral na HDR efektu a více zachoval skutečné podání jasů. Celkově je ale snímek slušný s rozumnými detaily (byť místy vypadají poněkud roztřepeně, zpracování si moc nevědělo rady s výraznými kontrasty v trávě).
 
Samsung Galaxy S22 Ultra protisvětlo 2 hlavní bez HDR
1/1422 s, F1,8, ISO 50, 23 mm, korekce +0,7 EV, hlavní modul, klikněte pro zvětšení
 
Vidíme, že režim PRO opravdu výrazně podexponovává (zde jsem použil +0,7 EV, viditelně to nestačilo, nechtěl jsem ale přepálit oblohu). JPEG vypadá výrazně hůře než s automatikou (viz úplné rozmytí trávy). Hlavní snímač díky velké úhlopříčce a slučování pixelů nabídne podstatně větší rezervy, takže zde z RAWu vytáhnete poměrně solidní a realisticky vypadající snímek.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.