Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung I8910 HD: dotyková placka

19.10.2009, Milan Šurkala, recenze
Další recenzi fotomobilu věnujeme přístroji Samsung I8910 HD. Má 8MPx CMOS snímač a hlavním lákadlem má být vedle obrovského dotykového AMOLED displeje možnost natáčet HD videosekvence. Zaujme i tenký design s lesklým černým povrchem a interní 8GB paměť.

Ostření, makro


U tohoto fotomobilu najdete tři typy ostření. První je automatické ostření, druhým pak makro režim a třetím detekce tváří. U automatického ostření můžete ostřit od 10 cm, přičemž se občas stává, že hlásí úspěšné zaostření, i když je trochu mimo. Makro režim dovolil jít při klasické testovací scéně na vzdálenost přibližně osm centimetrů, někdy jsem měl pocit, že umožňuje jít i blíže. Na fotomobil má Samsung I8910 HD makro opravdu velmi dobré. Detekce tváří je poměrně úspěšná, poradí si i s větším natočením hlavy, mohla by ale být trochu rychlejší.


expoziční čas 1/50 s, clona F2,6, citlivost ISO 50, reálné ohnisko 4,8 mm, klikněte pro zvětšení

Rychlost ostření je ve své třídy typická, zabere tedy zhruba sekundu. S tím se dá ještě dostatečně rozumně pracovat. Úspěšnost ostření je také dobrá, a to platí i ve zhoršených světelných podmínkách. Pokud aktivujete blesk, bude LED dioda sloužit jako pomocná AF lampa. Ačkoli jako blesk nemá účinnost právě velkou, jako AF lampa poslouží velmi dobře. Ze snímku kleští vidíte, že makro je na fotomobil dobré. Vlevo dole u vrcholu kleští si lze všimnout osm zelených pixelů, patrně nějaká vada na čipu, protože grafické anomálie v tomto místě se vyskytují na všech snímcích.


Nastavení expozice


Ač byste zde manuální nastavení hledali marně, trochu možností přeci jen máte. O nastavení expozice se tedy stará automatika, nicméně můžete manuálně nastavit ISO citlivost od ISO 100 až po ISO 1600. Pokud si však myslíte, že vyšší citlivostí byste mohli u nočních snímků dosáhnout většího množství světla, zklamu vás. Zatímco při ISO 100 je maximální čas 1/2 sekundy, u ISO 200 je to už jen 1/4 sekundy a při ISO 1600 může automatika nastavit maximálně 1/30 sekundy. Citlivost ISO je možné nechat i na automatice (případně na digitální stabilizaci).

Uživatel může použít korekci expozice v rozmezí -2 EV až +2 EV, nastavení je dostupné po 1/2EV krocích. Expozici lze měřit celoplošně, s vyvážením na střed a bodově, každopádně samotná expozice se vyhodnocuje netradičně v okamžiku domáčknutí spouště, a nikoli v době namáčknutí, jak je to obvyklé u digitálních kompaktů. Není tak možno využívat ke korekci expozice namíření mobilu do světlejších či tmavších míst.


Stabilizace obrazu


Samsung I8910 HD má pouze digitální stabilizaci. Při dostatku světla je pochopitelně neaktivní, protože její prací je navyšovat ISO citlivost více, než to dělá obvyklé automatické ISO. Uvedené snímky jsou pořízeny ze vzdálenosti jen zhruba půl metru při nejširším ohnisku.


bez stabilizace (1/9 s, ISO 170)


s digitální stabilizací (1/20 s, ISO 370)

Jak vidíte, digitální stabilizace dělá trochu ostřejší snímky díky polovičnímu expozičnímu času, nicméně si lze všimnout také silného vyhlazování obrazu. To nemá na svědomí ani tak ISO citlivost jako stabilizace. Pro lepší ilustraci přikládám další dva snímky, kde jsou jisté zvláštnosti stabilizace velmi dobře patrné.


expoziční čas 1/8 s, clona F2,6, citlivost ISO 360, reálné ohnisko 4,8 mm, klikněte pro zvětšení

Klasický snímek bez stabilizace. Poněkud neostrý, vyšší ISO 360 způsobuje vyšší šum, určitě ale ne takové vyhlazování jako ISO 370 v předchozím případě (viz snímek knihy výše). A nyní zapněme stabilizaci.


expoziční čas 1/17 s, clona F2,6, citlivost ISO 710, reálné ohnisko 4,8 mm, klikněte pro zvětšení

Pokud je stabilizace účinná (tzn. je málo světla a tedy je navýšeno ISO), dojde rovněž k velmi výraznému nárůstu kontrastu, stejně tak výraznému snížení dynamického rozsahu, protože snímky začnou vykazovat ve zvýšené míře světlé nebo naopak velmi tmavé plochy. Fotomobil také začíná silně vyhlazovat snímky, a to na jakoukoli citlivost od ISO 200 výše. Některé takové snímky mohou vypadat hodně dobře díky silnému kontrastu, ale obecně je lepší fotit bez stabilizace.


Videosekvence


Samsung I8910 HD se může chlubit tím, že podporuje natáčení HD videosekvencí v rozlišení 1280×720 pixelů. Děje se tak ale při 24 snímcích za sekundu, takže jsou trošku trhanější. Zamrzí hlavně skokový zoom, klikání tlačítka jde navíc velmi dobře slyšet.


záběr z videosekvence, klikněte pro zvětšení

Od HD rozlišení bych určitě očekával lepší kvalitu obrazu, nicméně takové videosekvence vám jen tak nějaký fotomobil nenabídne. Přicloňování je plynulé, smear efekt díky CMOS čipu neexistuje. Je zde i možnost natáčet videosekvence ve zrychleném (2×, 4× a 8×) a zpomaleném režimu (1/4 a 1/8). K dispozici jsou čtyři různé kvality videosekvencí.
  • 1280×720 / 24 fps - cca 1000 kB/s
  • 720×480 / 30 fps - cca 500 kB/s
  • 640×480 / 30 fps - cca 250 kB/s
  • 320×240 / 30 fps - cca 100 kB/s

Kvalitu můžete posoudit z přiložené 17sekundové videosekvence (17 MB).


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.