Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung I8910 HD: dotyková placka

19.10.2009, Milan Šurkala, recenze
Další recenzi fotomobilu věnujeme přístroji Samsung I8910 HD. Má 8MPx CMOS snímač a hlavním lákadlem má být vedle obrovského dotykového AMOLED displeje možnost natáčet HD videosekvence. Zaujme i tenký design s lesklým černým povrchem a interní 8GB paměť.
Nyní si v rychlosti zrekapitulujme poznatky získané při recenzi a vynesme verdikt nad fotomobilem Samsung I8910 HD. Na první pohled zaujme zajímavý design s obrovským AMOLED displejem, vysokým rozlišením a možností příjemného dotykového ovládání. Nese to sice i negativní stránky, ale těm se budu věnovat později. Každopádně menu je rozumně strukturováno a dobře se v něm orientuje. Velkou radost udělá integrovaná 8GB paměť, takže není třeba dokupovat paměťové karty, přestože zde je microSD slot.

Objektiv má výbornou světelnost F2,6. Dokáže ostřit od cca 8 centimetrů, takže je překvapivě dobrý i na makro (s ohledem na svou kategorii). Vyhýbají se mu i některé optické vady, jako např. neostrost v rozích, sférické zkreslení a chromatická aberace. Dobrá je i možnost pořizovat HD videosekvence, ačkoli kvalita není zas až tak vysoká a skokové zoomování by si výrobce mohl odpustit.



Velký LCD displej je jak velkým pozitivem, tak i prokletím. Kvůli jeho velikosti musí tlačítka ustupovat až ke krajům a ergonomie držení přístroje není vždy ideální (v některých situacích je např. snadné fotoaparát nechtěně vypnout). Dodaný software může být zdrojem potenciálních problémů, občas nefunguje připojení k počítači. Objektiv většinou optických vad netrpí, nicméně je zde trochu vinětace (ztmavení rohů) a má problémy s protisvětlem. Objevují se silné světelné závoje nebo odlesky. Uvítal bych širší ohnisko, ale to je silně individuální. Nedostatkem je také velmi slabý jednodiodový blesk.

Je škoda, že funkce, které má I8910 HD proti konkurenci navíc, jsou přinejmenším diskutabilní. Digitální stabilizace výrazně omezuje dynamický rozsah neúměrným navýšením kontrastu a zapíná silné žehlení snímků i na nižší citlivosti. WDR pro optimalizaci dynamického rozsahu funguje dobře také jen občas, většinou prosvětlí snímky více, než by bylo zdrávo, a v těchto prosvětlených částech vůbec není kresba nebo jen spousta šumu. Jednoduše, zhruba ve třetině případů pomohou, ve dvou třetinách jsou ale spíš na škodu. Rychlost přístroje, pohybování v menu a dalších by také mohla být lepší.

Celkově Samsung I8910 HD velmi dobře fotí za dostatku světla, kdy podává i vzhledem ke svému opravdu malému čipu dobré výkony. Za zhoršených podmínek jej částečně zachraňuje výborná světelnost, ale přídavným technologiím bych se vyhýbal, snímky spíše zhoršují. Obecně na noční nebo večerní focení není ani vzhledem ke slabému blesku příliš vhodný.


Velký 3,7" dotykový AMOLED displej
Horší ergonomie držení
Integrovaná 8GB paměť
Náladový software
Dobrá světelnost objektivu, méně optických vad
Problémy v protisvětle
HD rozlišení videosekvencí
Slabý blesk
Rozumně strukturované menu
Horší odezva, slabší výkon
Cena v době testování: 12 500 Kč s DPH


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu SAMSUNG i8910 Omnia HD poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



Za zapůjčení fotomobilu Samsung I8910 HD děkujeme Samsungu.





Vývoj ceny testovaného produktu:


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.