Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung L74 WIDE

22.10.2007, Jan Čerbák, recenze: specifikace produktu
Samsung vyrábí digitální fotoaparáty již několik let, ale teprve před rokem uvedl první zástupce řady NV (= New Vision). Na ně navazuje Samsung L74 WIDE, na který se dnes podíváme. Novinkou je použití dotykového 3,0“ LCD displeje a aplikace World Tour Guide.

Dotykový LCD displej s úhlopříčkou 3,0"


Moderní digitální fotoaparáty dokáží exponovat fotografie s vysokým rozlišením a k dispozici jsou i přístroje s širokorozsahovými zoom objektivy. Stále více však výrobci i fotografové hledí na rychlost a snadnost obsluhy. Mnohdy má fotograf na správné nastavení fotoaparátu jen několik málo vteřin, které nestačí na dlouhé listování v menu.



Ovládání Samsungu L74 je odlišné oproti jiným digitálům. Na obrazovce v režimu fotografování jsou po stranách rozmístěny ikony funkcí, které lze v daném režimu měnit poklepáním. V levém dolním rohu se pak nachází ikona vstupu do menu. Na první pohled výborný systém ovládání bohužel nefunguje tak dokonale, jak by se mohlo zdát. Je to v důsledku toho, že LCD monitor není dostatečně citlivý na dotyky prstů nebo nehtů. V menu je možné dotykový displej kalibrovat na konkrétní dotek. Nakalibrováním se odezva displeje sice zlepší, ale stále nedosahuje úrovně dotykového displeje na BenQ T700. Doporučujeme tedy použít hliníkové dotykové pero, které je v dodávaném příslušenství fotoaparátu.


World Tour Guide


Jedná se bezesporu o zajímavou aplikaci. Výrobce název překládá jako průvodce pro cestovatele. Bohužel na testovaném fotoaparátu jsme se příliš daleko s touto aplikací nedostali. Z úvodní mapky světa jsme si mohli prohlédnout mapy jednotlivých světadílů a jejich částí. K dispozici je Evropa, Asie, Střední východ, Afrika, Severní Amerika a Jižní Pacifik. Na každém kontinentu je několik zemí, ke kterým by měl uživatel získat poklepem informace.



Bohužel žádná ze zemí není aktivní, takže se cestovatel může jen podívat na mapky vybraných kontinentů a částí světadílů. Nejvíce zemí je k dispozici v Evropě (viz obrázek). Požádali jsme výrobce o návod na použití této aplikace, protože v dodaném návodu k tomuto režimu žádné informace nejsou uvedeny.


Širokoúhlý objektiv Samsung NV s ohniskem 28mm


Stylový kompakt Samsung L74 WIDE, jak název napovídá, je vybaven zoom objektivem začínajícím na širokém ohnisku 28mm (ekvivalent kinofilmu). Výhody a nevýhody širokoúhlého objektivu jsme popsali již v recenzi Panasonicu FX 30, takže se nyní omezíme jen na krátkou rekapitulaci: široké ohnisko je náchylnější na sférické zkreslení, vinětaci a je trpí dramatickým poklesem ostrosti v rozích. Za tuto daň však fotograf dostane možnost exponovat své snímky z nové širokoúhlé perspektivy. Široký úhel totiž pokrývá větší scénu, než dokáže zaznamenat lidské oko. To dodává snímku nový rozměr a zdůrazňuje perspektivu fotografií.



Autor recenze jednou fotografoval skupinu lidí v interiéru právě širokým ohniskem. Někteří z fotografovaných členů skupinky komentovalo situaci slovy "To se Ti tam nemůže vejít." Opak byl však pravdou. Širokým ohniskem je možné komponovat fotografii tak, že je hlavní motiv zasazen do okolního prostředí. Například krásná dívka v kavárně, socha v parku nebo řečník s publikem.


Úprava snímků ve fotoaparátu


Upravování fotografií v počítači je sice dnes na vysoké úrovni, stále jej však mnoho lidí (včetně autora) chápe spíše jako nepříjemnou nutnost, než jako tvůrčí proces. Výrobci vycházejí takovýmto fotografům vstříc a implementují přímo do fotoaparátu nejrůznější více či méně povedené nástroje na optimalizaci fotografií. Povedeným praktickým systémem je např. Picture styles od Canonu, ale jistě zábavnějším jsou úpravy ve stylu BenQ (viz recenze BenQ T700). Samsung L74 nabízí fotografům nejrůznější úpravy fotografií ještě před jejich pořízením, tak i po samotné expozici. Po kliknutí na ikonu Menu/Effect se rozevře nabídka menu. My se ale nyní zaměříme na druhou kartu s označením Effect. Ta nabízí tři skupiny nástrojů na úpravu fotografie před její expozicí:
- Barevné efekty: Barva (černobílý režim, negativ, červená, zelená a modrá), Vlastní, Barevná maska
- Nastavení obrazu: Sytost
- Fun: Rámečky, Zvýraznění (střed, jedna postava, dvě postavy, jedna postava na výšku), Kresba a Složení


(pro zvětšení klikněte) expoziční čas 1/350 sekundy, clonové číslo F5,6, citlivost ISO 80, režim portrét, černobílé nastavení barev

Asi nejzajímavější funkcí je nástroj Barva v sekci Barevné efekty. Tím lze navolit nejrůznější režimy fotografování, mimo obvyklý černobílý mód i režim negativní a tři nastavení vždy se zvýrazněním jednoho barevného kanálu. Tato nastavení však lze uživatelsky měnit nástrojem Vlastní, který je rovněž v sekci Barevné efekty. Sekce Fun (čes.:zábava) je určena především pro děti a odpovídá úpravám, o kterých jsme psali u BenQ. Sekce Nastavení obrazu je na nástroje nejchudší, jelikož nabízí jen možnost úpravy sytosti barev ve třech krocích (potlačená, standardní a zvýrazněná). Pokročilejší fotografové se nyní jistě ptají, kde lze ve fotoaparátu ovládat doostření a kontrast. Ve fotoaparátu je samozřejmě lze nastavit, ale nikoliv přes kartu Effect, ale přes klasické Menu.


Vnitřní paměť 450 MB


Samsung je v současnosti největším výrobcem paměťových čipů na světě, a tak tohoto faktu využil a implementoval do modelu L74 Wide celých 450 MB volného místa. Vnitřní paměť mají dnes sice téměř všechny digitální fotoaparáty, ale jen u Samsungu L74 (a několika málo dalších fotoaparátech) je využitelná jako plnohodnotné úložiště fotografií. Vnitřní paměť ocení fotograf v situaci, kdy dochází místo na paměťové kartě a nebo, což se také může stát, když paměťová karta vypoví službu. Proto hodnotíme tuto nadstandardní výbavu jako jednoznačný klad digikompaktu.


Zobrazení LCD monitoru


Samsung L74 není vybaven ani optickým, ani elektronickým hledáčkem, lze tedy fotografovat jen přes LCD displej. Ten vyniká nejen svou velikostí 3,0", ale i jemným rozlišením 230 tis. pixelů. Zobrazovací úhly displeje jsou prakticky neomezené a plně se vyrovnají kvalitním displejům na DSLR (Autor fotí s Canonem EOS 30D). Barevnému podání a kontrastu také není co vytknout. Displej je dobře čitelný dokonce i na přímém slunci.



Exponované fotografie lze zobrazovat ve třech režimech: standardní se základními informacemi (volné místo na kartě/ve vnitřní paměti, stav baterie, ...), s expozičními údaji (citlivost ISO, clonové číslo, expoziční čas, režim blesku, rozlišení fotografie a datum expozice) a zcela bez informací. Jak je vidět na obrázku (viz výše) přehrávání snímku s informacemi, není k dispozici náhledový histogram. Co vnímáme jako ještě větší nedostatek je ale fakt, že není k dispozici ani histogram reálný.


Dodávaný software


K fotoaparátu Samsung L74 Wide je dodáván software Digimax Master 1.0. Po jeho otevření se ukáže uživateli obrazovka s náhledy fotografií konkrétní složky s možností listovat v levé části okna jako v průzkumníkovi.


(pro zvětšení klikněte)

Tento režim nabízí jen několik málo možností úprav fotografií: přejmenování, změna rozlišení, nastavení fotografie jako spořiče obrazovky a samozřejmě otáčení fotografií. Pod "průzkumníkem" se nachází tři ikony odkazující na režimy zobrazení: první ikona "Browse" odkazuje na úvodní obrazovku s náhledy, druhá ikona odkazuje na režim úpravy fotografií a třetí na úpravy videa. Fotografie lze v režimu úprav (viz obrázek níže) upravovat několika způsoby a četnými nástroji. Vyjmenujeme tedy jen ty nejdůležitější, protože všechny jsou vidět na obrázku ve větším rozlišení: změna rozlišení, ořez, vyrovnání fotografie s horizontem, aplikace různých rámečků a rožků, dále klasické nástroje úpravy kontrastu, tonality a barevnosti; možnost automatické úpravy fotografií editorem (nástroj Auto image guality) a mnoho dalších. Na pravé straně obrazovky se nachází klasické kreslící nástroje: štětec, text, guma, razítko a další.


(pro zvětšení klikněte)

Celkově nás možnost úpravy fotografií v programu Digimax Master příjemně překvapila. Všechny nástroje jsou logicky a přehledně strukturovány a jejich ovládání zvládne metodou pokus/omyl i začátečník. Vzhledem k distorzím obrazu na širokém ohnisku bychom jen ocenily nástroj na jejich korekci, ale ten je dostupný až v náročnějších a nákladnějších grafických editorech, jako je např. Photoshop.


Expoziční režimy


Základní volba expozičních režimů probíhá přes kruhový volič na horní straně fotoaparátu. Kromě módu natáčení videoklipů a aplikaci World Tour Guide lze volit z fotografických režimů: Program (automatika s uživatelským nastavením četných funkcí), Auto (plná automatika), ASR (elektronická stabilizace), Noční režim, Portrét, Scene (volba ostatních scénických režimů). Režim portrét nebyl do hlavní nabídky vyveden proto, že jej supluje makro režim autofocusu. Samostatný expoziční makrorežim se však ve scénických režimech přesto ukrývá pod názvem Detail. Samotná volba scénických režimů nás však zklamala. Na jinak velmi povedeném ovládání Samsungu L74, na kterém je množství funkcí vyvedeno přímo na dotykový LCD displej musí fotograf volit scénu tímto postupem: Zvolit menu (ovládání menu viz dále), skupina Záznam, nástroj Scéna a zvolit. Tento nešťastný způsob znemožňuje rychlou změnu fotografického režimu na jiný, než se nachází na kruhovém voliči.



Režim elektronické stabilizace představuje jakousi berličku pro začínající fotografy, jejichž přístroj nedisponuje optickou stabilizací. Režim za špatných světelných podmínek navolí vyšší citlivost snímače ISO, aby nedošlo k rozmazání snímků. Samotné riziko rozmazání v důsledku dlouhého expozičního času indikuje na LCD blikající ikona chvějící se ruky (velmi podobný symbol používá Panasonic pro označení aktivní stabilizace, nenechte se jím tedy zmást). Elektronická stabilizace ASR pracuje na Samsungu L74 zcela bezchybně a nenastavuje zbytečně vysokou citlivost za dobrých světelných podmínek. Za běžného světla je fotoaparát schopen dokonce režim ASR ignorovat a nastavit i nejnižší citlivost ISO 80. Proto můžeme režim ASR s elektronickou stabilizací bez problémů doporučit pro běžné fotografování za zhoršených světelných podmínek bez stativu.


Makro režim


U objektivů kompaktních digitálů je zcela běžné, že se nejkratší zaostřovací vzdálenost liší řádově v desítkách centimetrů podle nastaveného ohniska. Nepsaným pravidlem přitom je, že fotoaparát si zachovává přibližně stejné zvětšení nezávisle na ohnisku. Je tedy prakticky jedno, jestli fotografujete ve vzdálenosti 1cm na široké ohnisko, nebo 40cm na dlouhý konec zoomu. Ne však u Samsungu L74 Wide. Zde jsme se setkali s neobvyklým faktem. Jak v expozičním makro režimu, tak i v makro režimu autofocusu lze zaostřit na nejkratší vzdálenost 5cm na širokém ohnisku, která se s rostoucím ohniskem vzdaluje.


(pro zvětšení klikněte) expoziční čas 1/60 sekundy, clonové číslo F2,8, citlivost ISO 80, režim makro fotografie, vzdálenost od objektu 5cm, ohnisko 28mm (ekvivalent kinofilmu)

Režim zvětšení se však s rostoucím zvětšením také zhoršuje. Makrofotografii s největším zvětšením tedy lze exponovat jen s nastaveným nejširším ohniskem (viz ukázková fotografie). Fotografie je exponována korektně bez zdůrazněné saturace nebo zvýšeného doostření. Díky tomu lze se Samsungem L74 exponovat přirozené makro fotografie a velkým přiblížením, které zhruba odpovídá režimu Supermakro u Olympusu mju 770 SW.


Fotografování s bleskem (režim portrét)


Schopnost věrně zobrazovat lidský obličej a pleťové tóny patří k nejdůležitějším vlastnostem fotoaparátu. Pleť může mít tisíce odstínů, ale i přesto na ni jakýkoliv barevný posun vnímáme velmi výrazně a negativně. Fotografii portrétu s vynuceným bleskem jsme museli exponovat v režimu Program, protože v režimu Portrét lze blesk nastavit jen automatický blesk s redukcí červených očí, nebo blesk vypnutý.


(pro zvětšení klikněte) expoziční čas 1/350 sekundy, clonové číslo F6,8, citlivost ISO 80, expoziční režim Program s aktivovaným bleskem

Na fotografii portrétu s bleskem je patrný vliv tvrdého bleskového světla na relativně krátké vzdálenosti. To způsobilo jednak jemný barevný posun ke studeným tónům, kvůli čemuž modelka působí bledě. Blesk příliš vysvítil stíny na tváři, kvůli čemuž působí celé popředí fotografie, které bylo nasvíceno bleskem, ploše. Lepších výsledků lze dosáhnout odstupem od modelu (viz černobílý portrét výše), nebo nastavení nižší citlivosti, což však v konkrétním případě nebylo možné.


(pro zvětšení klikněte) expoziční čas 1/250 sekundy, clonové číslo F5,6, citlivost ISO 80, expoziční režim Portrét s automatickým bleskem (exponováno bez blesku)

Fotografie bez blesku však také není ideální. Přímé slunce způsobuje tvrdé stíny, které by si zasloužily dosvítit odraznou deskou nebo slabým zábleskem. Ten však na fotoaparátu není možné nastavit. Pokročilé kompakty a zrcadlovky bývají vybaveny funkcí korekce blesku, některé stylové kompakty, jako například nedávno recenzovaný BenQ T700, nabízejí režim měkkého blesku. Portrét však je i přes náročné světelné podmínky exponovaný korektně. Pozitivní jistě je, že i nejsvětlejší místa jsou prokreslená.


Prostředí Menu a ovládání důležitých funkcí


Jak je uvedeno výše, velký dotykový LCD displej výraznou měrou usnadňuje ovládání fotoaparátu a celou řadu funkcí lze nastavit přímo v režimu fotografování bez nutnosti vstupovat do menu fotoaparátu. Nejvíce funkčních nastavení lze měnit v režimu Program (písmeno P na hlavním kruhovém voliči expozičních režimů). Konkrétně se jedná o změnu těchto funkcí: režim ostření na tvář, samospoušť (2 nebo 10 vteřin), klasický nebo makro autofocus, režimy blesku, volba rozlišení, míra komprese, volba sériového snímání, citlivosti ISO, vyvážení bílé a korekce expozice (od -2 EV do +2EV). V režimu plné automatiky jsou k dispozici jen tato nastavení: ostření na obličej, samospoušť, macro/klasický AF, redukce jevu červených očí (v Programu je umístěna v režimech blesku), rozlišení a volba komprese. Většinu těchto funkčních nastavení lze měnit u většiny fotoaparátů jen v menu. Se Samsungem L74 však může fotograf nastavovat tyto parametry rychleji a bez nutnosti listování v menu.



Do menu se vstupuje kliknutím na LCD na ikonu Menu/Effect, přičemž nabídka, která se otevře, zahrnuje kartu Menu a kartu Effect (viz výše). Menu fotoaparátu je strukturováno do čtyř skupin s následujícími nástroji:
- Záznam: Oblast ostření, Hlasové poznámky, Hlasový záznam (diktafon), Doostření, Kontrast
- Zvuk: Hlasitost, Úvodní zvuk, Zvuk závěrky, Pípnutí, Zvuk autofocusu
- Nastavení 1: Pojmenování souborů (sériové), Jazyk, Datum a čas, Tisk data, Jas LCD displeje, Přisvětlení autofocusu, Úvodní obrázek
- Nastavení 2: Náhled (off, 0,5, 1, 3sec.), Šetřit LCD, Kalibrace dotyku na LCD, Video výstup, Formát karty, Reset nastavení



Menu je vyvedeno v tmavěmodré a světlemodré barvě na černém pozadí a s bílým písmem. Celkově je nabídka fotografických funkcí (skupina Záznam) chudší, než je to obvyklé. To však není způsobeno skromnější výbavou fotoaparátu, ale tím, že množství nástrojů bylo přesunuto z menu přímo na dotykový LCD displej. Díky tomu se také podstatně lépe může fotograf orientovat v menu. Celkově lze ovládání fotoaparátu hodnotit jako velmi uživatelsky příjemné. Jen odezva dotykového displeje není ideální, lze si však na tento neduh přivyknout.


Příslušenství


Fotoaparát je dodáván v krabici s okopírovaným stručným českým návodem na použití. Kompletní návod v češtině a slovenštině naleznete na přiloženém CD ve formátu PDF. Dále se v krabici mimo fotoaparátu nachází CD se softwarem, řemínek na zápěstí, pero na dotykový LCD displej, kabel na propojení s televizí a nabíječka. Pozorným čtenářům jistě neuniklo, že nebyl zmíněn kabel na propojení s počítačem. Ten je totiž součástí nabíječky: Ta se skládá z trafa s USB konektorem a kabelu na propojení s PC. Fotoaparát tak lze, díky trafu, dobíjet jek ze zásuvky, tak i z počítače (bez trafa jen připojením USB kabelem).



Jak jsme zmínili výše, Samsung L74 nepodporuje žádné předsádkové čočky, ani není vybaven paticí na externí blesk, což je obvyklé až u dražších modelů. Lze však k němu dokoupit dálkovou spoušť pro focení na stativu. Senzor pro komunikaci s dálkovou spouští je umístěn na fotoaparátu těsně pod lampou přisvětlení autofocusu.