Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung NV10: Pěkně zabalených deset milionů

19.9.2006, Marek Kuřina, recenze: specifikace produktu
Model Samsung NV10 není jen tak ledajakým kapesním kompaktem. Nejprve vás překvapí svým povedeným retro-designem, následně uhrane zcela neobvyklým způsobem ovládání a nakonec trochu nečekaně zjistíte, že tento černočerný krasavec není jenom expoziční automat, ale že také nabízí možnost manuálně nastavit clonu a čas. Další parametry novinky jsou sice také úctyhodné - desetimegapixelové rozlišení a možnost "vyšroubovat" citlivost snímače až na 1000 ISO, v nás však spíše vyvolaly obavy, jak si model poradí se šumem. Zda byly naše předtuchy oprávněné či liché, se dočtete v této recenzi.
Snímač

Samsung NV10 disponuje CCD snímačem typu 1/1,8", přičemž celkové rozlišení je 10,3 Mpix, efektivně využitelných obrazových buněk je přitom přibližně 10,1 milionů. V Menu najdete pouze pět různých rozlišení snímků (3648 x 2736, 3136 x 2352, 2688 x 2016, 2240 x 1680 a 1024 x 768 pixelů). K plné spokojenosti tedy chybí devíti-, osmi-, šesti-, čtyř- a dvoumegapixelové rozlišení. Vhod vám přijdou jistě i tři kompresní poměry (Super Fine, Fine a Normal), zvlástě v maximálním rozlišení, kdy snímek v nejvyšší kvalitě zabere na kartě často přes 5 MB! Při použití největší komprese se pak desetimegapixelový snímek vměstná jistě do 2 MB, někdy do 1,8 MB. Co se týká citlivosti, tak ISO můžete nastavit na hodnoty 100, 200, 400, 800 a dokonce 1000, a to ve všech rozlišeních. Model umožňuje pochopitelně také natáčet ozvučený videozáznam, a to v rozlišeních 640 x 480 a 320 x 240 bodů (při rychlostech 30 nebo 15 snímků za sekundu). Snímky se ukládají pouze ve formátu JPEG, záznam jako AVI (MPEG-4) soubor a zvuky se zapisují jako WAV.




Optická soustava

Optická soustava nijak výrazně nezaujme, protože objektiv Schneider-Kreuznach Varioplan je klasický trojnásobný optický zoom (při průměrné světelnosti F2,8 - F5,1), který se při zapnutí modelu svižně vysouvá do prostoru. Rozsah ohniskových vzdáleností je od 35 do 105 mm (v přepočtu na kinofilm). Pokud vám nebude stačit optické přiblížení, můžete si vypomoci ještě pětinásobným digitálním zoomem, jde však pouze o výřez, takže tomu odpovídá i nízká kvalita. Stabilizaci obrazu má na starost technologie Advanced Shake Reduction (ASR). Bohužel nelze zvýšit kvalitu optiky namontováním konverzních adaptérů nebo čoček.

Za velké minus považujeme to, že autofocus ostří v běžném režimu až od 80 centimetrů (!), přitom v Makro režimu zaostříte ze solidních čtyř centimetrů.




Funkční vybavení

Model kromě automatiky nabízí možnost vybrat si při expozici ze dvou hodnot clony a také lze nastavit délku expozice. Kromě toho je připraveno několik scén (Portrét, Děti, Krajina, Text nebo například Ohňostroj). Měření expozice model zvládá poměrové, se zdůrazněným středem a nakonec i bodové. Expozici lze kompenzovat v rozpětí +/- 2,0 EV po třetinách. Lze také nastavit barevné podání či několik filtrů a efektů. Rychlost závěrky se pohybuje od 1/1500 do dvou sekund v automatickém režimu, v manuálním je potom nejdelší čas až 15 sekund (v nočním režimu pak exponujete až čtyři sekundy). Teplotu bílé můžete vykalibrovat i manuálně (využít lze i pětice přednastaveých hodnot). Optický hledáček se již na tělo modelu nevešel, což vám bohatě vynahradí velký LCD displej s rozlišením 230 tisíc pixelů při úhlopříčce 2,5". Model je vybaven 10 a dvouvteřinovou samospouští a nabízí i sekvenční snímání - v nejrychlejším režimu zvládne naexponovat rychlostí 2,5 snímku za sekundu sérii tří snímků za sebou. Kontinuální režim zase nabízí při stisknuté spoušti neustálé exponování až do zaplnění paměťové karty (samozřejmě již nižší rychlostí). Vestavěný blesk má solidní dosah 4,5 metru při širokoúhlém snímání a nechybí ani známé režimy jako například redukce červených očí. Model pro komunikaci s okolím využívá porty USB 2.0, A/V out a DC in.