Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung NV24HD: pojme téměř vše

28.7.2008, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Nový fotoaparát NV24HD z dílen Samsungu není ani trochu obyčejný kompakt. Přináší totiž na svou třídu neuvěřitelně široké ohnisko 24 mm, záznam HD videa, manuální režimy, výklopný blesk, HDMI výstup i dálkové ovládání. A to vše v malém kompaktním těle.

Autofokus, ostření


U tohoto fotoaparátu manuální ostření není, a tak se budete muset spoléhat pouze na automatiku. K dispozici máte vícebodové ostření, dále ostření na střed, autoportrét a rozpoznání tváře. Rozpoznání tváře pracuje poměrně rychle, bohužel funguje pouze s přímým pohledem do fotoaparátu. Větší natočení než 10° zpravidla nezpracuje (dokáže sice udržet již rozpoznaný obličej až do úhlu cca 40° až 50°, ale na první pokus zvládne skutečně jen úhel do již zmíněných cca 10°). Autoportrét je v podstatě totéž, akorát při zaostření začne fotoaparát vydávat zvuky, a vy víte, že jste zaostřeni.

Samotná rychlost ostření je výborná, fotoaparát patří mezi jeden z nejrychlejších kompaktů. Jako obvykle, rychlost trochu klesá s vyšší ohniskovou vzdáleností. Na té vás ale bude trápit spíše výrazněji klesající úspěšnost. Zaostřit na nejdelší ohnisko je u některých scén docela problém. Často je to ale také nevědomky zapnutým makrem. To je skutečně určeno pro předměty do jednoho metru, takže na vzdálenější předměty prostě nezaostříte. Pozor na zvolený režim, v rámci režimů si jej fotoaparát totiž pamatuje. Na automatiku máte třeba použité makro, ale na manuální expozici jste zvolily klasické ostření. Po přechodu na automatiku zpátky by fotograf čekal zachování klasického ostření, ale zůstane zachováno makro, které bylo naposledy v automatickém režimu použito. Fotografa pak překvapí, proč daná scéna najednou nejde zaostřit, když to šlo na manuální nastavení expozice.

K dispozici máte konstantní ostření, ale výkon se nijak dramaticky nezlepšuje. Naproti tomu jde velmi rychle dolů výdrž na baterie a už nyní mohu předeslat, že ta není ani při vypnutém konstantním zaostřování nijak zázračná.

Ostřící vzdálenosti jsou již typicky o mnoho lepší, než udává výrobce. Naměřené hodnoty jsou pochopitelně ty nejlepší, které jsem dosáhl. Obecně při focení dosáhnete horších výsledků, ale i ty bývají lepší, než je udáno výrobcem. Zatímco Nikon tvrdí, že fotoaparát potřebuje v normálním režimu 40 - 80 cm na zaostření (na nejširším, resp. nejdelším ohnisku), ve skutečnosti zaostří již od cca 22 centimetrů, resp. 34 centimetrů. Makro režim zkrátí podle Nikonu tyto vzdálenosti na 5 a 50 centimetrů. Praxe je zhruba taková, že těch 5 centimetrů odpovídá skutečnosti (maximálně se dostanete o pár milimetrů blíže), na nejdelším ohnisku pak můžete jít zhruba na 33 centimetrů. Samotné ostření tedy hodnotím pozitivně. Jedinou stinnou stránkou je často méně úspěšné ostření na dlouhém ohnisku.


Makro režim


Focení z blízka je poměrně dobré. Díky vzdálenosti lehce pod 5 centimetrů (zhruba 4,5 cm) sice nemůžete fotit supermakro fotky jako u některých jiných kompaktů, jde však stále o dobrou hodnotu.


expoziční čas 1/30 s, clona F2,8, citlivost ISO 200, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení

S kleštěmi jsem měl střídavé úspěchy. Občas se podařilo zaostřit z poměrně malé vzdálenosti, ale někdy jsem musel poodstoupit o něco dále, abych dosáhl úspěchu. Výsledky byly proměnlivé.


Nastavení expozice - automatika


Fotoaparát Samsung NV24HD potěší tím, že vedle automatického režimu nastavení expozice nabízí také režim manuální. Priorita clony nebo času zde sice chybí, tudíž chcete-li manuální nastavení, tak pouze se vším všudy. Manuální režim nabídne pouze dvoupolohovou clonu a poměrně bohatý rozsah časů 16 s až 1/2000 s. Prostor pro realizaci tedy máte dostatečný.

Automatika má rozsah podstatně zkrácený, maximem je jedna sekunda. Pouze režim ohňostroj nabídne delší expozici do 4 sekund a noční režim pak 8 sekund. Fotoaparát nastavuje expozici trochu zvláštně. Samotný výsledek je zpravidla expozičně dobrý, případně mírně podexponovaný. Problémem však je nastavování citlivosti ISO. V automatickém režimu AUTO ISO totiž nemáte šanci dosáhnout větší citlivosti než ISO 200. To není dobré. Fotoaparát tak sice zabraňuje nárůstu šumu, ale zase tak nízko citlivost držet nemusí. ISO 400 by dle mého názoru v automatickém režimu klidně mohl použít. Při použití blesku fotoaparát nastavuje maximálně ISO 640. Manuálně však máte možnost fotoaparátu vnutit až ISO 1600, případně ISO 3200 s nižším rozlišením fotografie 3 MPx.


Stabilizace obrazu


Samsung NV24HD je vybaven optickou stabilizací v objektivu. Kromě toho nabízí i stabilizaci digitální, ale ta pochopitelně nemá takový účinek. Týká se zpracování již pořízené fotografie, nepracuje zvýšením ISO citlivosti. S tímto fotoaparátem jsem měl trochu problém při pořizování testovacích fotografií. Obvykle nastavuji ohnisko kolem 140 - 180 mm podle toho, kolik fotoaparáty dovolí. Tento přístroj však nabídne maximálně 86,5 mm. Zvolil jsem tedy podstatně kratší ohnisko, jinak jsem se snažil držet obvyklých nastavení. Tedy citlivost ISO 200 a expoziční čas 1/2,5 s. Bohužel clona na nejdelším ohnisku má hodnotu F5,9, což je oproti obvykle nastavovaným F4,5 (plus minus) docela rozdíl. Fotografie jsou tedy podexponované.


stabilizace vypnuta


stabilizace zapnuta


stativ

Díky podstatně kratšímu ohnisku byly i dané knížky na fotografii podstatně menší a detaily tedy horší. Obvykle daný výřez zmenšuji na 240 pixelů šířky z cca 500-600 pixelů, nyní měl ale sotva lehce přes 300 pixelů. Bez stabilizace dopadl výsledek naprosto katastrofálně. Stabilizace pomohla získat trochu více ostrosti, ale stativ je pořád nejúčinnější pomocník. Ale i s ním jsou snímky poněkud rozpité a neostré.


Expoziční a fotografické režimy


Pravé kolečko slouží ke změně fotografických režimů. Nabídka není nejbohatší, ale to vůbec nevadí. Jak již bylo řečeno, pohyb kolečkem je docela tuhý, neovládá se právě nejpříjemněji.



Každopádně nabídka jednotlivých režimů je logická a nijak nevybočuje ze zvyklostí. Ikonky jsou ve většině případů jasné, jen ta pro portrét je docela zvláštní. Celkem je k dispozici osm režimů.
  • AUTO - Nejjednodušší režim, uživatel může nastavit jen několik možností a ostatní jsou mu zapovězeny. Určen je pro začínající fotografy.
  • Program (P) - Až na expozici může fotograf nastavit veškeré možnosti. Expozici lze jen uživatelsky korigovat v rozmezí -2 EV až +2 EV.
  • Manual (M) - Fotograf může plně ovlivňovat expozici, navíc má k dispozici nejširší nabídku expozičních časů (16 - 1/2000 s).
  • Dual IS - Duální stabilizace obrazu. K optické se přidává i digitální. Ta však nefunguje na bázi zvyšování ISO citlivosti, ale na bázi úprav již vyfocené fotografie.
  • Noc - Automatický režim pro focení v noci, má větší rozsah časů než klasické automatické režimy.
  • Portrét - Režim pro fotografování lidí. I zde uživatel nemůže měnit téměř nic.
  • SCENE - Nabídka scénických režimů, ty se pak vybírají horním tlačítkem v pravém sloupci.
  • Video - Pro natáčení videosekvencí.

Dále se podíváme na jednotlivé scénické režimy, které fotoaparát nabízí. Bohužel nabídka podle ikonek není právě nejpřehlednější, takže budete trochu tápat, než najdete ten správný režim.
  • Kavárna
  • Jídlo
  • Autoportrét (Zvukem je signalizováno rozpoznání obličeje)
  • Pláž & Sníh
  • Ohňostroj (Režim s možností delšího expozičního času)
  • Protisvětlo
  • Svítání
  • Západ slunce
  • Text
  • Detail
  • Krajina
  • Děti
  • Detekce mrkání
  • Úsměv


Videosekvence


Už název fotoaparátu skrývající písmena HD napovídá, že tento Samsung zvládá natáčení videosekvencí v HD kvalitě, konkrétně v rozlišení 1280×720 pixelů při 30 fps. Po stránce natáčení videa jsme se fotoaparátu podrobně věnovali v tomto samostatném článku na našem serveru TVFreak.cz, který se právě na tématiku videa specializuje.

Obecně lze říci, že Samsung NV24HD umí videosekvence dobře. Rozlišení je vysoké, obrazová kvalita rovněž, fotoaparát slušně bojuje s protisvětlem, přicloňování je krásně plynulé, žádné jasové skoky se nekonají. K dispozici je také optický zoom, což není běžná záležitost.



Při změně ohniska se obraz na chvíli rozmaže, ale opětovné zaostření patří k velmi rychlým. Jedinou nevýhodou je tak jenom zvuk. Ten není nejkvalitnější, mrzí především jeho ztlumení při změnách ohniskových vzdáleností. Objektiv je v tomto režimu uchem dobře slyšet a Samsung ztlumením zabraňuje, aby tyto zvuky byly patrné i na videosekvenci. Osobně by mi však byl příjemnější videoklip s plným zvukem, ač by bylo slyšet i zoomování. Je umožněno natáčení pozastavit a poté znovu spustit. Fotoaparát nabízí mnoho různých kvalit natáčení. Videa jsou komprimována ve formátu MP4 (H.264). Díky tomu mají i při vysokém rozlišení minimální velikost.
  • 1280×720 / 30 fps - cca 850 kB/s
  • 1280×720 / 15 fps - cca 450 kB/s
  • 640×480 / 30 fps - cca 300 kB/s
  • 640×480 / 15 fps - cca 150 kB/s
  • 320×240 / 60 fps - cca 150 kB/s
  • 320×240 / 30 fps - cca 100 kB/s
  • 320×240 / 15 fps - cca 60 kB/s

K dispozici máte ke stažení také 24-sekundový videoklip o velikosti 19 MB z jedné frekventované chorvatské křižovatky.


Fotografování portrétů, blesk


Focení portrétů bude s tímto fotoaparátem trochu oříšek. Na jednu stranu má velmi široké ohnisko, takže se vám na fotografii prakticky vždycky všichni vejdou, na druhou stranu maximální ohnisko 86,5 mm nedovolí příliš čarovat s portréty jediné osoby, rozmazaného pozadí dosáhnete jen stěží. Jednak díky malému ohnisku, jednak díky vysoké cloně.


expoziční čas 1/125 s, clona F5,9, citlivost ISO 100, ohnisko 86,5 mm, klikněte pro zvětšení

Výsledek sice působí trochu studenějšími barvami, ale to je zde dáno počasím. Obyčejně jsou výsledky velmi dobré, pleť mívá zdravou a přirozenou barvu. Je sice dobré, že byla zvolena citlivost ISO 100 (světla bylo dostatek), ale i tak je znatelná redukce šumu. Fotografie je rozpitá a bez výraznějších detailů.


expoziční čas 1/160 s, clona F5,9, citlivost ISO 100, ohnisko 86,5 mm, klikněte pro zvětšení

S bleskem jsou stíny ve tváří trochu více projasněny, vyvážení bílé podává i zde trochu studenější nádech. Přestože má fotoaparát výklopný blesk, zpravidla je velmi jednoduché dosáhnout efektu červených očí (v tomto ukázkovém případu sice ne, ale jinak je efekt velmi výrazný). Redukce červených očí předbleskem funguje, nicméně ani ta nezbaví fotografii tohoto efektu úplně.

Detekce úsměvů funguje dobře, ale vyžaduje výraznější úsměv a hlavně hodně viditelné zuby. Funguje na zajímavém principu, po navolení tohoto režimu se už nemusíte o nic starat, i bez zmáčknutí spouště se fotoaparát pokouší o detekci. V případě úspěchu pochopitelně sama automaticky fotí. Např. u fotoaparátů Sony se ale samotná detekce zapíná až po zmáčknutí spouště (poté také hledá úsměv a fotí), nikoli hned po zapnutí režimu. Velmi překvapivou funkcí je detekce mrkání. Pokud fotoaparát nalezne otevřené oči, vyfotí snímek normálně. Pokud jsou však oči zavřené, pořídí snímky tři a byl by v tom čert, aby aspoň na jedné z nich nebyly oči otevřené.

Jak již bylo řečeno, blesk je v této kategorii netradičně výklopný. Nabíjí se rychle, a tak je opět rychle v pohotovosti. Na nejnižší sílu je jeho účinek překvapivě dobrý, automatika si totiž pomáhá citlivostí ISO 320. Střední a maximální nastavení expozice už jen zvýší citlivost na ISO 640, oba výsledky jsou tedy shodné. Nutno říci, že v tomto režimu je sice síla blesku více patrná, ale není to příliš dostatečné.


-2 EV (ISO 320)

+0 EV (ISO 640)

+2 EV (ISO 640)

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.