Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung NV24HD: pojme téměř vše

28.7.2008, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Nový fotoaparát NV24HD z dílen Samsungu není ani trochu obyčejný kompakt. Přináší totiž na svou třídu neuvěřitelně široké ohnisko 24 mm, záznam HD videa, manuální režimy, výklopný blesk, HDMI výstup i dálkové ovládání. A to vše v malém kompaktním těle.

Příslušenství


Fotoaparát přišel v poměrně nízké krabici, která si však své rozměry vynahrazovala v délce a šířce. Její řešení není nijak křiklavé, ale elegantně ukazuje hlavní přednosti fotoaparátu. Uvnitř skrývá mnoho zajímavých překvapení.



Kromě fotoaparátu zde naleznete mnohojazyčný základní manuál, bohužel v něm ale moc informací nenaleznete. Dále je zde CD se softwarem, AV a USB kabel včetně síťového adaptéru. Fotoaparát je tak možné nabíjet přímo ze sítě nebo z USB portu. Prostě jej jen strčíte do počítače a nabíjíte. Toto je velmi užitečné, výdrž není vysoká, a tak můžete při kopírování fotografií dobíjet baterii. Zpravidla se totiž fotoaparát zapomene odpojit, a baterie se tak celá nabije.

Nechybí ani kolébka, ve které lze fotoaparát nabíjet, a dokonce je možné tímto způsobem vyvést i HDMI výstup, k čemuž je určen přibalený HDMI kabel. Opět je zde vícejazyčný manuál pro kolébku. Aby toho nebylo málo, našel jsem v balení i dálkové ovládání spouště včetně baterie. Funguje to výborně, stisknete tlačítko a za dvě sekundy se pořídí snímek. Výbava je tedy nadprůměrně bohatá.




Výdrž baterie


V této disciplíně fotoaparát skutečně nepotěší. Necháte-li zapnuté konstantní ostření, dočkáte se výdrže zhruba jen kolem 120 fotografií, což je neskutečně málo. V tomto případě vás překvapí také opravdu velmi silné zahřívání fotoaparátu, přičemž zde nehovořím o vlažném přístroji, ale skutečně o nepříjemně teplém. Když vypnete konstantní ostření, bude se výdrž pohybovat mezi 160 a 200 fotografiemi a teplota přístroje trochu klesne. Ani to není příliš dobrý výsledek. Čekal jsem mnohem lepší výsledky. Už jen proto, že akumulátor má při napětí 3,7 V poměrně slušnou kapacitu 1100 mAh.



Nepotěší ani poměrně dlouho trvající nabíjení akumulátoru. Plné nabití trvá několik hodin, přibližně mezi třemi a čtyřmi hodinami. Ukazatel spotřeby je trochu roztodivný. Tři čárky ikonky nabití jsou aktuální zhruba mezi 100% a cca 40% nabitím. Dvě čárky, jedna čárka a červená ikonka prázdné baterie pak vystačí na zbývající necelou polovinu nabití. Jakmile se jednou objeví indikace neúplně nabitého akumulátoru, vězte, že pro focení následujícího dne byste měli fotoaparát skutečně nabít. Jinak vám velmi brzy "vyplivne" baterie. Nabíjení lze provést přímo z USB portu počítače, rovněž tak z elektrické sítě pomocí síťového adaptéru nebo přes kolébku.


Dodaný software


Na CD disku dodaném k fotoaparátu naleznete ovladač k fotoaparátu a zejména software Samsung Master pro správu fotografií. Nechybí však ani QuickTime Player 7.4 pro prohlížení videa a Adobe Acrobat Reader, díky němuž si můžete přečíst plnou verzi manuálu v PDF. Ten je rovněž na CD přítomen. Má 97 stran a na rozdíl od papírové verze je informačně skutečně bohatý.



Program Samsung Master je poměrně příjemný. Chvíli sice trvá, než se načtou náhledy fotografií, ale jinak si nemohu příliš stěžovat. Program vám rovněž ukáže expoziční čas a clonu, s níž byl snímek pořízen.



Ovládání je docela intuitivní, nepotěší však to, že si aplikace nepamatuje svá poslední nastavení. Při každém přenosu fotografií z fotoaparátu do počítače musíte znovu nastavovat složku a formát data, dle kterého bude pojmenována. Vyhovuje-li vám ale cesta Dokumenty/Obrázky, pak se vás tento problém netýká. Osobně však mám fotografie ve speciální složce, nikoli té, kterou mi vnucuje Windows.



Součástí softwaru Samsung Master je také jednoduchý editor fotografií, ten toho ale skutečně zas tak moc neumí. Na základní úpravu však postačí.


Zobrazení LCD


Samsung NV24HD vlastně žádný LCD displej neobsahuje, a tak je název kapitoly mírně zavádějící. Je totiž vybaven AMOLED displejem, který má úhlopříčku 2,5" a rozlišení 230 000 pixelů. Pozorovací úhly jsou tak velmi dobré, silné sluneční světlo však výkon displeje jako obvykle sráží dolů. Na obrazovce pak vše vypadá podexponovaně, vidíte spíše siluety, nicméně ke cti fotoaparátu musím říct, že stále "vidíte" alespoň něco. U některých fotoaparátů totiž ve větších úhlech a se silnějším světlem nevidíte vůbec nic.

Zobrazení displeje je trochu jiné, než na co jsme zvyklí. Může za to zejména ovládání pomocí spousty tlačítek po obvodu displeje. Opět začnu v levém horním rohu, kde je ikona motivového programu. Směrem doprava naleznete typ záznamového média (v tomto případě SDHC karty) a počet zbývajících fotografií. Pod ním je indikátor stavu baterie. Dále směrem vpravo naleznete aktuální čas a datum, níže může být také ukazatel optického a digitálního zoomu.

Levý sloupec obsahuje barevné podání dané levým ovládacím kolečkem (NOR - normální barvy), směrem dolů je zde pak korekce expozice a pokud je zaostřeno, tak je zde rovněž zvolená clona a expoziční čas. Poslední ikonkou je signalizace aktivní optické stabilizace. Spodní řádek je již ovladatelný tlačítky, nejprve je to režim ostření (makro / normální), dále blesk, rozlišení, metoda ostření (střed, rozpoznání tváře,...), sekvenční snímání a měření expozice. Poslední ikonka říká, že adekvátní tlačítko slouží k dalšímu rozbalení nabídky.

Tu vidíte na druhém obrázku, kde jsou spodní řádky dva. Zleva se jedná o úpravu obrazu (kontrast, ostrost a sytost), dále barevné efekty, kvalita JPEG komprese, samospoušť (tu bych raději viděl v prvním řádku, nicméně její volba zůstává aktivní i po pořízení snímku, což je dobré). Nechybí hlasová poznámka a klíčem se pak vstupuje do hlavního menu fotoaparátu. Nakonec se podívejme na pravý sloupec. Seshora zde najdeme vyvážení bílé, zvolenou ISO citlivost a korekci expozice (její nastavení, nikoli signalizaci zvolené hodnoty).


Zde je pár ukázek, jak se s fotoaparátem vlastně pracuje. Zmáčknutí druhého tlačítka v pravém sloupci aktivuje nastavení ISO citlivostí a vyjede tato nabídka. Dotykem spodních tlačítek pod jednotlivými volbami se pak dané nastavení vysvítí a stiskem následně potvrdí. Korekce expozice funguje trochu jinak, zde se daná hodnota upravuje přejížděním po tlačítcích, v podstatě se jedná o obdobu rolování. Potíž je jen v tom, že při zvednutí prstu z tlačítka většinou lehce zavadíte o sousední tlačítko, a navolená hodnota se pak posune o jedno zpátky.


Volba blesku funguje zcela stejně jako volba citlivostí, jen se zmáčkne spodní tlačítko a volí tlačítky napravo. Točením ovládacími kolečka pak máte možnost spatřit na displeji tuto animaci s krátkým vysvětlením dané volby.


Pořizování videosekvencí přináší trochu jednodušší menu. Nahoře není počet zbývajících fotografií, ale maximální délka videa, které lze natočit. Přestože fotoaparát ukazuje více než hodinu, ve skutečnosti je délka softwarově omezena na 25 minut. Spodní řádek nyní obsahuje jen styl ostření, rozlišení, snímkovací frekvenci (framerate) a styl měření expozice. Při vlastním natáčení pak vidíte délku již natočeného materiálu.


Prohlížení fotografií může obsahovat spoustu informací, ale ty si můžete také zrušit. Přes spoustu textu občas fotografie nejde ani moc vidět. Nebudu se věnovat totožným ikonkám, které jsem již vysvětloval, proto zmíním nahoře jen název souboru. Žádné pořadové číslo zde není, a tak počet nafocených snímků můžete jen odhadovat, případně vypočítat odečtením čísla posledního a prvního snímku. Levý sloupec nabízí informace o ISO citlivosti, zvolené cloně, expozičním času, dále použití blesku, rozlišení fotografie a nakonec ukáže také datum pořízení. Pravý sloupec nabízí seshora volbu zobrazení tohoto sloupce (ALL - nechává pravý sloupec s editačními tlačítky, jinak jsou zde jen tlačítka posuvná), dále prezentaci, ochranu snímku proti smazání, vymazání snímku a nastavení DPOF. Spodní řádek obsahuje kromě posuvného ukazatele průběhu prohlížení také editační tlačítko. Symbolem klíče můžete opět přejít do menu. U videosekvencí je zobrazena pouze informace o rozlišení a datu pořízení.


Přehrávání videosekvencí je jednoduché s klasickými ovládacími prvky. Komu by to však bylo málo, může přímo ve fotoaparátu videoklipy stříhat.



Menu


Vstup do menu je přes tlačítko u ikonky klíče na AMOLED displeji. To by mohlo být trochu lépe strukturováno, ovládá se však dobře. Je zde pět stránek s nabídkami, přičemž každá z nich obsahuje maximálně pět voleb.



Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.