Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung NV24HD: pojme téměř vše

28.7.2008, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Nový fotoaparát NV24HD z dílen Samsungu není ani trochu obyčejný kompakt. Přináší totiž na svou třídu neuvěřitelně široké ohnisko 24 mm, záznam HD videa, manuální režimy, výklopný blesk, HDMI výstup i dálkové ovládání. A to vše v malém kompaktním těle.
Pro lepší posouzení vlastností fotoaparátu předkládám dalších 12 ilustračních fotografií.


expoziční čas 1/125 s, clona F14,7, citlivost ISO 80, ohnisko 86,5 mm, klikněte pro zvětšení

Samozřejmě nesmí chybět oblíbený důl. Neobjevuje se tady téměř žádná chromatická aberace (v tomto ohledu je na tom fotoaparát dobře), bohužel úroveň detailů je trochu slabší. Snímek byl automatikou trochu podexponován.


expoziční čas 1/2000 s, clona F9,1, citlivost ISO 800, ohnisko 40 mm, klikněte pro zvětšení

Takhle to dopadne, když se zapomene přenastavit citlivost. Až pozdě jsem si všiml, že nemám zapnuto ani automatické ISO, ani ISO 80, ale ISO 800. Spousta takových snímků je na vyhození, tento však dopadl ještě docela dobře. Kupodivu s ohledem na použité ISO nijak výrazně neztratil detaily. Rozpité části fotografie však jsou při detailnějším pohledu velmi dobře patrné.


expoziční čas 1/200 s, clona F10,8, citlivost ISO 80, ohnisko 56 mm, klikněte pro zvětšení

Duha nad sídlištěm. Tento snímek se fotoaparátu povedl. Detaily jsou poměrně slušné, barvy rovněž. Šum je v mezích, a to jak ten barevný, tak jasový. Mohlo by to být sice ještě o něco lepší, ale jinak jsem docela spokojen.


expoziční čas 1/500 s, clona F7,3, citlivost ISO 80, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení

Focení "maker" je u fotoaparátu v mírně lepším průměru. Nenabízí sice supermakro, což je škoda, ale i tak se svými necelými 5 centimetry, ze kterých je schopen ostřit, umožní docela slušné fotografie. Překvapilo mě, že i přes tak vysokou clonu a krátké ohnisko došlo k slušnému rozostření. Naopak mě zklamal poměrně výrazný šum na obloze včetně výrazně tmavších pixelů.


expoziční čas 1/4 s, clona F14,7, citlivost ISO 80, ohnisko 86,5 mm, klikněte pro zvětšení

S manuálním nastavením expozice si můžete dovolit i takové fotografie. Škoda, že se děti točily tak pomalu, a bylo nutno volit co nejvyšší čas, aby došlo ke chtěnému efektu. Stabilizace se ukázala v plné síle, s oporou rukou o kolena a snahou o co nejméně třesu se tímto dá téměř nahradit stativ.


expoziční čas 1/125 s, clona F7,3, citlivost ISO 80, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení

Ač na AMOLED displeji vypadal snímek spíše jako siluety stromů při zapadajícím slunci, ve skutečnosti mají ještě slušnou kresbu. Atmosféra snímku je však zachována a vypadá tak, jak jsem chtěl, aby vypadal.


expoziční čas 2 s, clona F7,3, citlivost ISO 80, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení

Efekt rozmazání projíždějícího auta na pozadí vyšel téměř k mé plné spokojenosti, mohl jsem být trochu trpělivější a nechat jej dojet více doprostřed (jel velmi pomalu). Stabilizace fungovala dobře (ostatně fotoaparát byl opřený o zídku) a manuální režim skutečně umožňuje hodně zábavy. Jen clona by nemusela být pouze dvoupolohová.


expoziční čas 1/80 s, clona F7,3, citlivost ISO 80, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení

Síla 24mm ohniska. Zatímco obvykle se mi panelový dům vejde na fotografii sotva na výšku, zde se vejde dokonce na šířku a ještě zbylo trochu místa.


expoziční čas 1/320 s, clona F7,3, citlivost ISO 80, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení

Pro tento typ fotografií se Samsung NV24HD opravdu hodí. Široké ohnisko nabídne velmi zajímavé pohledy na rozlehlou krajinu. Kvalita snímku je dobrá, šum je zde ještě v normě.


expoziční čas 1/8 s, clona F2,8, citlivost ISO 80, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení

Další hrátky s časem. Aneb s manuálem se fantazii meze nekladou. Vzhledem k tomu, že fotoaparát je navíc velmi rychlý, opakované pokusy vůbec neobtěžují a z fotografa jen mohou číšit nové a nové nápady.


expoziční čas 1/50 s, clona F2,8, citlivost ISO 100, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení

Trochu testování vyvážení barev při žárovkovém světle. Snímek má mírně teplejší barvy než při manuálním vyvážení na bílou plochu (střecha bílého Fordu Escort vzadu). Nicméně i v tomto barevném ladění to vypadá slušně.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.