Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung NV24HD: pojme téměř vše

28.7.2008, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Nový fotoaparát NV24HD z dílen Samsungu není ani trochu obyčejný kompakt. Přináší totiž na svou třídu neuvěřitelně široké ohnisko 24 mm, záznam HD videa, manuální režimy, výklopný blesk, HDMI výstup i dálkové ovládání. A to vše v malém kompaktním těle.
Samsung NV24HD je velmi zajímavý fotoaparát. S trochu netypickým rozsahem ohnisek, zajímavým designem i spoustou užitečných vlastností. Pojďme si shrnout všechna pro a proti fotoaparátu.

Zpočátku vám bude asi trochu vadit ovládání dotykovými tlačítky, ale po čase a troše zvyku budete toto řešení považovat za velmi dobré. Největším lákadlem je pochopitelně 24mm ohnisko, které je úžasné a dovolí vám fotit tak, jak jste si nikdy s kompaktem nemohli dovolit. Přístroj se také velmi dobře drží, ovládání v menu nabídkách je rychlé a až na pár drobností přehledné. Potěší velmi slušná rychlost ostření, které je ale na nejdelším ohnisku pouze občas neúspěšné. Optická stabilizace také plní svou úlohu na výbornou.

Videosekvence mají sice divný zvuk, ale po stránce obrazové jde o výborný fotoaparát, který nabídne kvalitní videoklipy komprimované kodekem H.264 (ve formátu MP4). Radost udělá i bohatá výbava. Alespoň v našem případě, kdy jsme k fotoaparátu dostali i kolébku s podporou HDMI a dálkové ovládání. Poměrně slušný výkon podává i 2,5" AMOLED displej. V neposlední řadě musím vyzdvihnout slušné možnosti manuálních nastavení. Fotoaparát, ač malý a lehký, nabídne kreativnímu fotografovi mnoho zajímavých voleb a ne jen běžné cvakání.



Negativních stránek fotoaparát mnoho nemá. Trochu zamrzí menší rozsah zoomu, který končí na pouhých 86,5 mm. Více však bude obtěžovat velmi nízká výdrž akumulátoru, doporučuji koupit ještě jeden náhradní. Co však zklame a fotoaparát sráží, je nízká kvalita fotografií. To platí zejména o citlivostech ISO 200 a vyšších, které jsou redukcí šumu až přespříliš žehleny. Fotografie jsou značně rozpité. Na nižší citlivosti fotoaparát pořizuje často hezké snímky, ale i u těch je rozpíjení některých ploch patrné (zejména tráva, lesy).

Jak tedy Samsung NV24HD zhodnotit? Nebýt nízké kvality fotografií, určitě by dostal ocenění TREFA, ale za to rozpíjení fotografií mu jej dát prostě nemůžu. Snad Samsung vydá nový firmware, který bude šum odstraňovat trochu lepším způsobem, méně znatelným. Jedná se totiž o skvělý fotoaparát s širokým ohniskem a bohatými možnostmi manuálních nastavení, který se příjemně a rychle ovládá. Nicméně fotografie v plném rozlišení příliš hezky nevypadají. Pro běžný tisk fotografií jsou však snímky dostatečné a fotoaparát si své místo na slunci určitě najde. Docela nerad jsem se s ním loučil.


Zajímavé ovládání
Nízká výdrž akumulátoru
24mm ohnisko
Nízká kvalita snímků (silné žehlení, zejména na vyšší ISO)
Slušná rychlost
Kvalitní HD videosekvence (až na zvuk)
Ikona Odkaz na databázi
Možnosti manuálních nastavení
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 7 500 Kč s DPH


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Samsung NV24 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



Za zapůjčení fotoaparátu Samsung NV24HD děkujeme Samsungu.





Vývoj ceny testovaného produktu:


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.