Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung NX mini (NXF1): superlevná jednička

8.4.2015, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Trh 1" fotoaparátů s výměnnými objektivy má svého cenového přeborníka. V době testu stálo NX mini i s objektivem pouhé 4000 Kč. Tak jsme se mu podívali na zoubek. Bude to nabídka roku nebo bude nízká ceně odpovídat nízkému výkonu?

Autofokus, ostření


Co se týče ostření, Samsung NX mini není příliš složitý fotoaparát. Základem je tu jednorázové ostření SAF, průběžné CAF a manuální MF. U průběžného rozhodně nečekejte nějaké úžasné výsledky. Přeostřovat přeostřuje, ale rozhodně ne nějak extrémně rychle. Sledovaný objekt bude ostrý spíše kvůli velké hloubce ostrosti než kvůli tomu, že autofokus stihnul přeostřit. Manuální ostření je možné jen z menu fotoaparátu s 9mm F3,5 objektivem, neboť tento objektiv nemá ostřící kroužek (a nemá jej ani základní zoomovací objektiv 9-27mm). Šipkami vpravo a vlevo tedy můžete snadno a přiměřeně rychle a přesně přeostřovat, nápomocný je i zvětšený náhled, pokud si jej povolíte.

Náhled je možné nechat zvětšený 5× nebo 8×, případně jeho zvětšení vypnout. Focus peaking byste tu ale hledali marně. Kupodivu to ani moc nevadí, protože mě velmi příjemně překvapilo, jak ostrý a detailní obraz (byť notně zašuměný) je fotoaparát schopen podat i za dost bídného světla. Je tu jen jedna trochu překvapivá věc, uzamčení expozice při spuštění zvětšeného náhledu. Může se tak stát, že při namíření fotoaparátu ze světla do stínů bude vše úplně tmavé a nic tam neuvidíte. Zrušíte zvětšený náhled a znovu jej zapnete (přičemž už nyní míříte do tmavých míst), expozice se tentokrát nastaví adekvátně této tmě a najednou je vše jasné a ostří se úplně v pohodě.

Pokud jde o výběr ostřících bodů, pak je tu automatika (poměrně slušná, většinou ostřila tam, kam jsem chtěl) a jednobodové ostření. Tomu je možné upravit polohu AF bodu jak pomocí tlačítek, tak jednoduše dotykem na displeji. V takovém případě tato pozice zůstane i pro příští snímek. U vícebodového ostření sice autofokus můžete přemluvit k zaostření do určitého bodu dotykem na displej, ale po vyfocení toto logicky zmizí a dále funguje jako automatika. K dispozici je i detekce tváří s rozumnou rychlostí i úspěšností.

Rychlost ostření je taková všelijaká. Samsung NX mini docela rád při přeostřování pulzuje (průběžný AF při kompozici), což působí dojmem pomalého autofokusu. Pravda je nicméně taková, že samotné ostření je dost slušné a většinou potřebuje tak 0,25 sekundy, což je solidní čas. Úspěšnost ostření je dostatečná. Ve dne nebývají problémy a v noci se většinou také chytne.


Nastavení expozice, automatika


Samsung NX mini (NXF1) nabídne klasické režimy nastavování expozice jako je automatika, priorita clony, času a plný manuál. Není zde žádné kolečko, tyto režimy bohužel musíte vybírat přes menu fotoaparátu. Měření expozice může být vícebodové, středově vyvážené nebo bodové. I když to na displeji vypadá, že fotoaparát hodně podexponovává, opak je pravdou a častěji budete mít spíše lehce přeexponované snímky. Pochopitelně nechybí korekce expozice s rozsahem -3 EV až +3 EV.

Expoziční časy mají velmi bohatý rozsah začínající už na 1/16000 sekundy. Fotoaparát totiž využívá elektronickou závěrku. Maximem je pak 30 sekund a v bulb režimu se lze dostat až na 4 minuty. Synchronizační čas blesku činí 1/200 sekundy. Co se týče rozsahu clon, ta pochopitelně závisí na objektivu. 9mm F3,5 pancake umožňuje nastavit hodnoty F3,5 až F13.

Citlivosti mají rozsah ISO 160 až ISO 12800, nicméně můžete zapnout režim rozšíření a pak dostanete rozsah od ISO 100 do ISO 25600. Kroky mohou být 1/3EV nebo 1EV. Chválím možnost nastavit expoziční čas, při kterém se začne zvedat citlivost (od 1/2000 sekundy do 1 sekundy). Také je možné nechat tento čas nastavit automatikou v závislosti na převrácené hodnotě ohniskové vzdálenosti. A také je možné navolit citlivost této změny. Tedy zda např. při 100mm ohniskové vzdálenosti bude volit klasickou 1/100 sekundy, nebo může jít o 1 EV nebo 2 EV delší časy než podle tohoto pravidla (až na 1/25-1/30 sekundy) nebo naopak o 1 EV až 2 EV kratší (až na 1/400 sekundy). Výborné.

K dispozici je expoziční bracketing pro tři snímky s rozdíly expozic až 3 EV. Bohužel bracketing se zapíná úplně jinde než se nastavuje rozsah, takže pokud chcete najednou třeba tři snímky s 1EV rozdíly, nejprve musíte v klasickém menu nastavit rozsah a pak v jiném menu zapnout samotný bracketing. Fotoaparát podporuje i bracketing vyvážení bílé, barevných filtrů a hloubky (zaostření). Fotoaparát disponuje i HDR režimem, zde ale musíte nejprve vypnout RAW a až pak je možné zapnout HDR. Nerozumím tomu, proč nelze zapnout HDR s tím, že by fotoaparát sám vypnul RAW a informoval o tom. Přitom třeba s podobnou problematikou u videa nemá problém (Full HD video je možné nastavit, i když máte nastavený 4× zpomalený záznam, fotoaparát automaticky zpomalený záznam vypne).


Expoziční a fotografické režimy


Fotografické režimy si můžete vybrat pod tlačítkem MODE. Otočné kolečko tu nenajdete.


Samsung NX mini (NXF1) zadní ovládací prvky


  • Automatický - Možnost nastavit sekvenční snímání, rozlišení, blesk.
  • Inteligentní - Scénické režimy, panoramata,...
  • P (Program AE) - Automatické nastavení expozice, expoziční časy od 1/16000 sekundy do 30 sekund, clona od F3,5 do F13 (na testovaném 9mm F3,5 objektivu), citlivost od ISO 160 do ISO 25600 po 1/3EV nebo 1EV krocích, v režimu rozšíření ISO 100 až ISO 25600. Možnost automatické ISO citlivosti, horní hranice rozsahu nastavitelná na ISO 200 až ISO 3200. Lze nastavit i čas, při kterém se začne navyšovat citlivost od 1/2000 sekundy do 1 sekundy. Je možné toto navázat na přepočtenou ohniskovou vzdálenost a nastavit citlivost změny (od expozic delších o 2 EV až po kratší o 2 EV). Korekce expozice od -3 EV do +3 EV. Je tu i programový posun (možnost upravit clonu a automaticky se upraví čas).
  • A (Priorita clony) - Uživatel může nastavit clonu, expoziční čas nastaví fotoaparát. Rozsahy všeho shodné s režimem P.
  • S (Priorita času) - Uživatel může nastavit expoziční čas, fotoaparát dopočítá clonu. Opět je vše shodné s režimem P.
  • M (Manuální expozice) - Fotograf může nastavit clonu a čas ve výše uvedených rozsazích, navíc je tu i bulb režim (až 4 minuty). Není zde korekce expozice, ale můžete nechat ISO na automatice, což u režimu M není úplně běžné.
  • Wi-Fi 

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.