Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung NX10: vítězný nováček

27.4.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Na test fotoaparátu Samsung NX10 jste jistě netrpělivě čekali. A dočkali jste se. Dnes se tedy podíváme na to, jak fotí tento kompakt s rozlišením téměř 15 megapixelů, AMOLED displejem a objektivy 18-55 mm OIS a 30 mm F2 pancake.
Dále se podíváme i na ilustrační snímky z pancake objektivu.


expoziční čas 1/750 s, clona F7,1, citlivost ISO 100, ohnisko 30 mm, klikněte pro zvětšení

Pancake se ukazuje ve velmi dobrém světle. Ostrost obrazu je skutečně výborná, objektiv zde nevyžaduje žádné vážné optické vady. I tenké větvičky stromu jsou vykresleny krásně. Chcete-li si se snímkem více hrát, máte k dispozici i RAW.
 

expoziční čas 1/320 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 30 mm, klikněte pro zvětšení

Zde je rovněž vidět velmi dobrá ostrost objektivu. Trochu mi však vadí doostřování, které na pozadí dělá menší jasové hrudky. V RAWu obvykle vůbec nejsou.


expoziční čas 1/8 s, clona F2, citlivost ISO 800, ohnisko 30 mm, klikněte pro zvětšení

Tento snímek jsem chtěl vyfotit z ruky, takže jsem potřeboval vyšší citlivost ISO 800. Čas 1/8 sekundy jsem s opřenýma rukama udržel i bez stabilizace. Je vidět, že vyšší citlivost se již na obraze docela projevuje. Šumu je poměrně dost, detaily jsou ale stále ještě poměrně dobré, takže pro případ nouze se ISO 800 dá použít a ještě z toho vyleze něco koukatelného.


expoziční čas 1/13 s, clona F2, citlivost ISO 480, ohnisko 30 (46) mm, korekce -1 EV, klikněte pro zvětšení

Při žárovkovém světle bývají snímky lehce nažloutlé. Není to příliš špatné, občas se ale manuální vyvážení na žárovku může hodit. Kvalita snímku je dobrá, pixely by ale opět mohly trochu méně ustřelovat. I zde si můžete stáhnout RAW verzi snímku.


expoziční čas 1/40 s, clona F2, citlivost ISO 240, ohnisko 30 (46) mm, korekce -1 EV, klikněte pro zvětšení

Menší hrátky s bleskem. Autofokus nebyl schopen zaostřit na skleničku, a tak jsem to musel zkusit ručně. Zkoušel jsem to i bez blesku, nicméně s ním získal snímek velmi zajímavé barevné ladění.


expoziční čas 1/200 s, clona F4,5, citlivost ISO 100, ohnisko 30 (46) mm, klikněte pro zvětšení

Blíže už jsem jít nemohl. Autofokus zde měl větší plochy, kterých se mohl chytnout, takže s ostřením nebyl problém. Pokud byste ale ostřili na květinu složenou z mnoha maličkých květů, chytal by se složitěji.


expoziční čas 1/2000 s, clona F2, citlivost ISO 100, ohnisko 30 (46) mm, klikněte pro zvětšení

Tady se ukazuje výhoda vynikající světelnosti objektivu. I přes krátké ohnisko a delší snímací vzdálenost se už pozadí poněkud rozmazává. Ostrost je velmi dobrá.


expoziční čas 1/400 s, clona F6,7, citlivost ISO 100, ohnisko 30 (46) mm, klikněte pro zvětšení

Pancake sice není právě širokoúhlý, ale i tak se s ním dají fotit krajinky naprosto bez problémů. Výhodou je ostrá kresba. Kdo chce, může si vyzkoušet i RAW soubor.


expoziční čas 1/400 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 30 (46) mm, klikněte pro zvětšení

I zde objektiv ukazuje své kvality, tráva se neslévá a má kresbu až do nejvzdálenějších míst. To by mohly dnešní kompakty se silným odšumováním jen závidět. NX10 na to jde dobře.




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.