19.3.2012, Milan Šurkala, recenze

O recenzi fotoaparátu Samsung NX200 jste si často psali a nyní si ji můžete přečíst. Testem prošel set s 18-55mm OIS objektivem a externím bleskem. Fotoaparát má nově 20MPx APS-C čip s podporou Full HD videa a výraznější grip pro pohodlnější držení.

reklama
Firmware 1,04 = RAW 32MB | od: pupek (21)  23.3.201211:04
Tak je to tady, stacilo udelat softwerovou cestou kompresi. A pak ze to nejde :­) . Jeste zamaknout na JPG a bude to fajn..
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Firmware 1,04 = RAW 32MB | od: JonSnih (242)  23.3.201220:07
No vida, zmenšili RAWy o 25 %, příště snad o dalších 25 %. AF je prý také svižnější. Přehled změn, které přináší FW 1.04:

Raw file optimized.
The file size is smaller approximately by 25%, and the processing is faster. ­(the quality of the image is the same.­) SRW about 32­-33 > DNG 14­-15MB
-The improved Raw file is interconvertable in Adobe photoshop 6.7 update.
-AF performance such as a speed, accuracy gets better particularly in darkness.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Firmware 1,04 = RAW 32MB | od: Kubis01  23.3.201221:25
Už jsem to nahrál, co můžu za půl hodiny focení posoudit tak s 30mm objektivem je zaostřování opravdu výrazně svižnější. Hlavně už jde nastavit zaostřeni na bod v centru a ne to nesmyslné středově vyvážené ostření, kdy to u postavy uprostřed jednou zaostřilo na rameno, podruhé na ruku, až napotřetí na obličej. RAWy jsou tak asi o půlku svižnější. Možná hnuli i s JPEG enginem, ubyl počet fotek na kartě v JPEG. Jen tak dále a houšť....
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Firmware 1,04 = RAW 32MB | od: Kikapu1 (566)  23.3.201222:18
zítra proběhnou testy :­-­) upgrade fw mně posadil na zadek vloni u NX100 kdy umožnil průběžné ostření u videa, což před tím nešlo,tož jsem zvědav, jak moc cool bude v praxi tento upgrade
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Firmware 1,04 = RAW 32MB | od: jankop (3)  23.3.201222:53
No, tak nějak tě nejspíš tenhle upgrade na zadek neposadí. Ale špatný to určitě není. To ostření se jeví opravdu spolehlivější. S rychlostí ukládání jsem si ani nehrál. Však to někdo vyzkouší a přesně oměří. Když to vědět nebudu, tak holt budu používat fotoaparát v nevědomosti, ale určitě ho nehodím do řeky. Jak to tak vypadá, tak ty časy se zkrátěj zhruba o těch 25%, o co je menší ten RAW. Ale je to fajn.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Firmware 1,04 = RAW 32MB | od: Kikapu1 (566)  23.3.201223:10
vidíš to, u toho NX100 taky vlastně vylepšili i ostření v šeru a taky to bylo znát... Když nic jiného, tak snaha se cení :­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
srovnání | od: Kikapu1 (566)  19.3.201221:34
Když už se tady srovnávají systémy tak by se hodilo zmínit něco o cenové dostupnosti. Samsung NX200 se dá koupit ve výhodném setu tělo+seťák+výklopný blesk SEF20 +pancake 30­/2 za 16000, NX100 se skládacím zoomem cca za 9000. Kromě už existujících 4 opravdu malých a cenově dostupných skel přichází letos na řadu další palačinka 55­/1,8 u které teda můžeme zatím jenom hádat datum a cenu...
Když setrvám u předpokladu nutnosti malého kvalitního skla jakožto hlavního parťáka pro tělo CSC tak mi najednou vyjde, že to lze splnit kromě Samsungu jenom u systému micro 4­/3­-ovšem za mnohem vyšší částky, takže tvrdit, že si vybere každý sice lze, ale s velikým ale­-obligátní pancake 20­/1,7 nelze sehnat pod 8000 a dosud jsem ho neviděl v žádném zvýhodněném setu, natož s alternativou onoho blesku.
Láteřit se dá na leccos, ale minimálně prozatím člověk dostane za své peníze nejvíc právě od Samsungu, kdo nevěří, ať si zkusí práci s NX200+30­/2 a spočítá si náklady.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Zklamání | od: Kubis01  19.3.201213:03
Tak nějak mi příjde, že se celým článkem p. Šurkaly nese vlna zklamání z velkých očekávání z NX200?

Upřímě mám ho pár týdnů a jakož to fotograf ­- amatér jsem velmi spokojen. S recenzí se dá vesměs souhlasit prostě HW super, SW nic moc.
Menu NX je super intuitivní, autofocus tak nějak jde, obrazová kvalita výborná ­(to patlání detailu JPEG se odehrává výrazně až ve vyšších cilivostech, a to pořád k dipozici 20Mpx plachtu takže na tiskových detailech není do ISO 1600 moc vidět­) . Celý foťák opravdu dostává novou dimenzi až s výborným 30mm F2 objektivem. Cena v kombu bezkonkurenční. Tak mi nějak ale příjde, že tento senzor ač rozměrově stejný jako NX10­/11 si neporadí s objektivy řady NX tak dobře jako NX10­/11. Prý hlavně s 16mm a 24mm pancakem je to docela slabota, že by FW?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: Zklamání | od: JonSnih (242)  21.3.201219:07
Naopak pozitivně hodnotil NX200 O. Neff:
Samsung NX 200 je krásně navržený a precizně vyvedený kompakt s velkým čipem a výměnnou optikou. Je pohotový, snadno se ovládá a díky sériovému focení 10 oken ­/ sec ho lze s jistým omezením použít i ke snímání rychlých dějů ­(v malém rozlišení nasnímá až 30 fps­). K přednostem patří i rostoucí nabídka kvalitních NX objektivů od Samsungu a přes redukci lze používat objektivy s bajonetem K, kterých byly vyrobeny za půl století doslova miliony. Přístroj je to bezpochyby zdařilý a oproti NX100 znamená za necelý rok podivuhodný pokrok.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Zklamání | od: Kikapu1 (566)  21.3.201219:18
Pan Neff píše hezky, ale pokud chci relevantní recenzi, tak holt musím VŽDY počkat na Milana, ještě jsem nezaznamenal, že by mu unikl nějaký klad či zápor testovaného přístroje...Mimochodem, moc by mně zajímalo, jak mám skákat radostí s 10fps, když kontinuální AF je spíše pro okrasu? Mně na celé recenzi štve jediná věc ­- kdy že pánové ze Samsungu ráčili nabídnout NX200 k recenzi, to je marketing jak prase, nejvýhodnější nabídky jsou mezitím v čudu a těžko se budou opakovat ­- vzorně to pojali Fuji ­- recenze ultrazoomu měsíc před uvedením na trh, tomu říkám načasování!
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Zklamání | od: Kikapu1 (566)  21.3.201219:22
jen pro doplnění: jsem na foťáky trpělivý a NX200 mám zatím snad ze všech nejraději, ale napsat že je pohotový? Takhle nějak byly pohotové foťáky snad před 8 lety...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
rychlost a ergonomie | od: Kikapu1 (566)  19.3.201210:34
musím říct, že na tu nedostatečnou rychlost nelze být i po přečtení recenzi pripravený nicméně zvyknout se na to dá úplně v pohodě, fotím jen do RAWu proto že jpeg se mi prostě nelíbí ani nízké iso, on ten pancake 30­/2 chce svoje a v dobrém slova smyslu jsem ještě pořád nepobral tu kombinaci s 20mpix, zoom používám vlastně jen na video. Add ergonomie­- drží se fakt dobře a jde to­-sice o dost hůře­- i s velkým a těžkým sklem, jen to vypadá legračně. Ještě legračnější ovšem je, do jaké brašny ­(brašničky­) se to s takovým krávou vejde přičemž samotné tělo působí jak krytka objektivu s displejem :­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: rychlost a ergonomie | od: Kikapu1 (566)  19.3.201219:48
omlouvám se za překlepy, psal jsem z mobilu :­-(
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
RAW | od: Irving  19.3.20127:41
Samsung opravdu nechapu, obrovske RAWy kritizuji vsichni u vsech fotaku, u kterych ho maji, a Samsung na to totalne kasle. A u NX200 uz je to velky problem, foceni za horsiho svetla je tim prakticky nepouzitelne ­- JPEG jsou nekvalitni, RAW neskutecne pomaly. Podle informaci na internetu je prodej NX systemu pro Samsung celkem zklamani, ale firma nedela moc pro to, aby se to zmenilo. Skoda, NX ma velky potencial, hlavne v objektivech...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(3)  nízká(0)
Re: RAW | od: xvasek (216)  19.3.201211:20
...a přitom by 90% problémů vyřešil lepší firmware.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
Re: RAW | od: Irving  19.3.201215:01
O to je to smutnejsi, navic se nezda, ze by na tom mel Samsung nejaky zajem, treba proti Sony. Tam nove verze firmwaru udelaly z prvnich NEXu mnohem pouzitelnejsi pristroje a rozdil proti kazde verzi byl hodne videt. Coz taky bohuzel nedava moc nadeji, ze by se to melo v budoucnu u Samsungu nejak zlepsit, problem s obrovskymi RAWy trva jak dlouho ­- dva roky?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: RAW | od: Kikapu1 (566)  19.3.201215:25
to jsi optimista, rychlost zpracování dat asi firmwarem změnit nepůjde a přifouknout buffer asi taky ne :­-­( vážně se na to ale zvyknout dá poměrně rychle, furt je to lepší jak situace Sony, kdy jsou těla O.K. a skla K.O. ...kdyby nic jiného, tak minimálně pancake 30­/2 dělá z NX velmi dobřče použitelný systém, otázkou je, kdo se dočká dřív ­- jestli Sony skel, nebo NX těla...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: RAW | od: lt (574)  19.3.201219:35
No stacilo by vyhodit JPG z toho RAWu a hned usetria. Potom mat moznost nastavit 14 alebo 12bit RAW a je to. Pripadne implementovat DNG .. a vo vysledku budu RAWy tak 16MB .. ledaze by to mali natvrdo nakodene v HW chipe .. to by bol pruser :D
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: RAW | od: JonSnih (242)  19.3.201219:44
NX20, který je za dveřmi, má využít nového, nyní dvoujádrového procesoru a většího bufferu. Doufejme, že vyšší výpočetní výkon jim umožní provést kompresi rovnou při ukládání. Skoro si říkám, jestli ve slabém CPU nebyl celou dobu zakopaný pes ­- a jestli tomu tak nebude, tak potěš koště. Velké RAWy je to, kvůli čemu jsem si NX10 nekoupil.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: RAW | od: Milan Šurkala (5454)  19.3.201219:53
Tak u NX10 to neni takovy prusvih. Tech 23 MB se ulozi jeste docela rychle a v kompu to clovek snadno zkonvertuje na DNG ­(cca 12 MB­). Ono by stacilo i jen to, kdyby to zbytecne neukladali v 16 bitech a nelepili tam k tomu ten JPEG. Takovy RAW z NX200 by mel 30 MB, to uz by slo docela prezit.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: RAW | od: busy (3299)  21.3.201210:05
Alebo namiesto plnohodnotneho jpgu by raw mohol obsahovat len zmenseny nahlad ­- jpeg v nizsom rozliseni tak do 100 kB. Ono je to velmi prakticke ked nejaky program na spravu fotiek dokaze velmi rychlo ukazat nahlad obrazku z rawu, bez toho aby musel nacitavat a konvertovat cely raw, hlavne ked chcem naraz vidiet nahlady vsetkych rawov ktore mam v adresari.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: RAW | od: Radon999  19.3.201219:57
nezapírám, že jako majitele Nex 5n mne zajímalo, jak tenhle jediný srovnatelný konkurent dopadne a překvapení se nakonec nekonalo, horší dynamika, šum, ostření, video, rychlost ... v postatě vše, takže zůstává jen ten klasický problém Sony se skly. Ok, trochu jsem si oddechl, dík za podrobnou recenzi.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: RAW | od: JonSnih (242)  19.3.201220:15
Sony NEX: Titěrná těla, která se po ergonomické stránce nijak nevyznamenala, spolu s velkými barely místo kompaktních objektivů s rozumným kompromisem cena­/kvalita­/rozměry.

Samsung NX: slušná ergonomie ­(zejména NX10­/11­/20­), cena, povedená skla, celkem slušný AF, slabá dynamika snímače, chabé odšumovací algoritmy, velké RAWy a slabý HW. Spasí NX20 Samsung?:
http:­/­/photorumors.com­/2012­/03­/15­/this­-is­-the­-samsung­-nx20­-mirrorless­-camera­/

m4­/3: pominu­-li oblibu v iteracích obou výrobců s drobnými vylepšeními, která jen tak neskončí ­(GF2>GF3>GF5­), je micro four thirds nejvyspělejším systémem jak do schopností těl ­(Oly se svým E­-M5 se blýsknul a nový snímač dělá divy, AF jakbysmet; GH3 je na cestě a rozhodně to nebude žádné ořezávatko­), tak nabídky skel, kde si každý najde, co mu vyhovuje.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: RAW | od: Radon999  19.3.201221:20
JonSnih: víceméně souhlas :­-­) i když dalo by se i namítat ­(NEX7 a ergonomie, objektiv jako barel má i ten testovaný Samsung­), ale když jsem psal o ­"srovnatelném konkurentovi­", nemyslel jsem tím porovnatelně malé tělo ­(to už můžeme srovnávat i nové Nikony­), ale APS­-C ­(hloubku ostrosti­) a poměr stran ­(já si na 4:3 nikdy nezvykl­).
Ale je fakt, že nové Oly a Nikony ukázaly, že v rychlosti ostření mají Sony i Samsung ještě velké rezervy.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
reklama
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste vpravo nahoře. Pokud nemáte profil, zaregistrujte se.