Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung PL210: levně s grácií

10.10.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnešním testem projde levný kapesní ultrazoom od Samsungu, model PL210. Má 27mm ohnisko, optickou stabilizaci, tělo sklopené o 7 stupňů pro lepší ergonomii a 14MPx CCD snímač. Ani další specifikace nevypadají vůbec špatně, tak se pojďme podívat na praxi.
Samsung PL210 je docela zajímavý kapesní ultrazoom, jehož cena se pohybuje mezi pouhými 3000 až 3500 Kč s DPH. I přes tuto nízkou cenu toho ale nabídne celkem dost. Zpracování je docela dobré, LCD displej je dostatečně velký a pozorovací úhly průměrné. Ovladatelnost je rovněž slušná, fotoaparát disponuje dobrým quick menu, odezva na tlačítka je rychlá. HD videosekvence nabízí optický zoom, zvuk i průběžné ostření při přiměřené kvalitě záznamu. Zklamala mě absence čidla otočení snímků. Všechny fotografie focené na výšku tedy musíte ručně otáčet.

Objektiv má přiměřený 10× optický zoom, který začíná na příjemně širokoúhlých 27 mm. Světelnost objektivu je bohužel jen průměrná, k dispozici je alespoň optická stabilizace. Makro a telemakro patří opět jen k průměru, k rychlosti ostření nemám vážnější výhrady. Objektiv moc netrpí na chromatickou aberaci, rohová ostrost by ale mohla být lepší a občas zazlobí i vinětace. Zajímavé je použití microSDHC pamětí. Výdrž na baterii je překvapivě solidní. Expozici nastavuje sice jen automatika, ale noční scénický režim umožňuje uživatelsky nastavit čas i clonu (tzn. jakýsi velmi omezený manuál, případně priorita času a clony).





Kvalita obrazu je ovlivněna silným odšumováním, které by určitě mohlo být i o něco slabší. Silné detaily jsou zachovávány dobře, ale u těch slabších (např. v trávě) kresebnost snímku klesá. Fotoaparát vytváří typické hrudky. V rámci své cenové třídy jde sice o průměr a nějak výrazně kvalitní snímky nedostanete, ale aspoň to nejsou vždy takové beznadějné patlanice, jaké dělá konkurence. Při středních a vyšších citlivostech je šum i odšumování hodně vysoké. Na rozdíl od mnoha konkurentů ale dělá docela přijatelné snímky v protisvětle. Jsou zde sice odlesky, ale kresba krajiny není úplně rozpatlaná, jak je to u jiných fotoaparátů této kategorie běžné.

Výsledkem je, že Samsung PL210 sice není dokonalý, ale pokud se podíváme na konkurenci v podobě opravdu malých kapesních ultrazoomů do ceny 3500 Kč s DPH, patří PL210 určitě k tomu lepšímu na trhu. Kdo pohledá, dokáže jej sehnat i za cenu kolem 2500 Kč s DPH. Nečekejte nějak výrazně nadprůměrnou kvalitu snímků, ale aspoň vás fotoaparát v žádném ohledu vyloženě nezklame, v několika docela potěší a za tu cenu...


Kompaktní rozměry a slušné zpracování
Průměrné makro
Slušná výdrž na baterie
Zbytečně silné odšumování
Dobré HD videosekvence
Horší rohová ostrost, vinětace
Velmi dobrý poměr ceny a výkonu
Chybí čidlo otočení snímků
Slušná rychlost přístroje, příjemné quick menu
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 3 000 Kč s DPH

 
Za zapůjčení fotoaparátu Samsung PL210 děkujeme Samsung.

Fotoaparát Samsung PL210 a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.