Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung ST550: jedno LCD nestačí

14.12.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
V dnešní recenzi jsme se podívali na netradiční stylový Samsung ST550. Tento fotoaparát se vymyká svým druhým LCD displejem na přední části pro focení autoportrétů nebo pro upoutání pozornosti dětí. Zajímavý je i velký dotykový displej s obrovským rozlišením.

Stabilizace obrazu


U fotoaparátu Samsung ST550 najdete optickou stabilizaci. Ta má jen dvě možnosti, zapnutá nebo vypnutá. V případě, že zbývá už jen velmi málo baterie, je patrně vypnutá (zešediví její signalizace), stejně tak fotoaparát učiní, detekuje-li stativ. Testovací snímky byly pořízeny při času 1/6 sekundy na vzdálenost cca 2 metry při ohnisku 124 mm. Clona byla F5,9, citlivost pak ISO 400.


bez stabilizace


s optickou stabilizací


se stativem


s digitální stabilizací (1/15 s, ISO 800)

Optická stabilizace rozhodně přináší svá pozitiva, bohužel všeobecně nepatří k těm nejúčinnějším. Digitální stabilizace pak kombinuje optickou a digitální, která je zde ve formě zvýšení ISO citlivosti a patrně i nějakého postprocessingu snímku. Je vidět, že pak úměrně tomu roste šum v obraze, ale není roztřesený.


Videosekvence


Fotoaparáty Samsung mívají většinou pokročilé nahrávání videosekvencí a ani ST550 není výjimkou. Nabízí tedy HD rozlišení 1280×720 pixelů při 30 snímcích za sekundu. Je podporován optický zoom, přicloňování je plynulé a funguje i průběžné ostření.


ukázka z videosekvence, klikněte pro zvětšení


Zajímavostí je také možnost pozastavit záznam a spustit jej zas později. Takto je možné videozáznam okamžitě stříhat a nemít na kartě stovky krátkých videosekvencí. Jediným, a to dost závažným nedostatkem je přerušení nahrávání zvuku při zoomování. Tímto se využitelnost videosekvencí značně snižuje. Výrobce by určitě mohl zpomalit zoom (a tím jej i ztišit) při zachování zvuku. Toho se ale u ST550 bohužel nedočkáte. Určitě bych také uvítal vyšší obrazovou kvalitu, na HD rozlišení to není nic moc. K dispozici jsou čtyři různé kvality videosnímků.
  • 1280×720 HQ / 30 fps - cca 1200 kB/s
  • 1280×720 / 30 fps - cca 1000 kB/s
  • 640×480 / 30 fps - cca 450 kB/s
  • 320×240 / 30 fps - cca 120 kB/s

Kvalitu videosekvencí můžete sami posoudit na následující 17sekundové videosekvenci (20 MB).


Fotografování portrétů, blesk


Díky širokému ohnisku nabízí Samsung ST550 dobrou možnost focení skupinových portrétů. Maximální ohnisko 124 mm je pak pro detailnější portréty také dobré.


expoziční čas 1/15 s, clona F4,4, citlivost ISO 800, ohnisko 76 mm, klikněte pro zvětšení

Bez blesku si bohužel v interiéru moc neškrtnete. I při manuálně nastavené citlivosti a vychytání nejlepší světelnosti na delších ohniscích (tj. F4,4 na 76 mm, při kratším i delším ohnisku je světelnost horší) jsem se i s korekcí expozice do minusu dostal jen na 1/15 s. Spolu s jen průměrně účinnou optickou stabilizací a výrazným jasovým i barevným šumem na ISO 800 je tak snímek dosti neostrý.


expoziční čas 1/60 s, clona F5,4, citlivost ISO 200, ohnisko 103 mm, klikněte pro zvětšení

S bleskem si už budete moci dovolit přiblížit více, neboť je díky němu možno zkrátit čas i snížit citlivost. Ostrost se díky tomu výrazně zlepšila, jasového a barevného šumu se však ani na ISO 200 nezbavíte. Je vidět dosti tmavé pozadí, čemuž by mohl pomoci slow synchro blesk. Takový režim sice fotoaparát nabízí, ale v praxi se projevuje hodně nešikovně. Volí ještě delší časy, než by bylo dobré (stačilo by 1/15 s a určitě ne 1 sekunda a maximální clona F9,1 až F15,3 dle ohniska) a vyvážení bílé je v hodně případech vskutku roztodivné.


expoziční čas 1/60 s, clona F5,4, citlivost ISO 200, ohnisko 103 mm, klikněte pro zvětšení

Scénický režim Snímek s retuší je možná vhodný pro některé ženské tváře, ale jinak je lepší jej spíše nepoužívat. Vyhlazení pokožky bývá na můj vkus příliš silné a nepřirozené.

Blesk nabízí spoustu možností nastavení. Může být manuálně vypnut, zapnut, být svěřen automatice, jsou zde také režimy s předbleskem pro redukci efektu červených očí, což se velmi hodí. Bez něj totiž blesk vytváří tento efekt skutečně velmi silný, ale pomocí předblesku je nadmíru účinně potlačen. Nechybí zde ani poměrně diskutabilní slow synchro (zbytečně dlouhý čas a nepřesné vyvážení bílé), předblesk může být doplněn i o softwarovou redukci efektu červených očí. Na to bych ale nespoléhal, neboť funkce dost ráda opraví jen jedno oko, což vypadá velmi zvláštně.


expozice -2 EV (1/45 s, ISO 100)


expozice +0 EV (1/45 s, ISO 100)

expozice +2 EV (1/45 s, ISO 100)

expozice -2 EV (1/45 s, ISO 200)

expozice +0 EV (1/45 s, ISO 320)

expozice +2 EV (1/45 s, ISO 640)

Jak je vidět na horním řádku, při pevně nastavené ISO citlivosti se kladná korekce na snímku nijak neprojeví, výkon blesku už je na maximum. Pokud ale necháte automatické nastavení ISO citlivosti, fotoaparát raději trochu zvýší ISO a ubere na výboji blesku. Má tak rezervu pro kladnou korekci.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.