Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung ST550: jedno LCD nestačí

14.12.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
V dnešní recenzi jsme se podívali na netradiční stylový Samsung ST550. Tento fotoaparát se vymyká svým druhým LCD displejem na přední části pro focení autoportrétů nebo pro upoutání pozornosti dětí. Zajímavý je i velký dotykový displej s obrovským rozlišením.

Měření rychlosti


Díky dotykovému ovládání je práce se Samsungem ST550 velmi pohotová a vše to doplňuje i obecná svižnost přístroje. Podívejme se na dosažené časy. U sekvenčního snímání se nezapočítává první snímek pořízený v čase 0,00 s.
  • První snímek - 2,15 sekundy (Fotoaparát má velmi rychlý čas náběhu a rychle i ostří.)
  • Snímek bez namáčknutí wide - 0,3 až 0,45 sekundy (Na kompakt vynikající čas. V makro režimu pak cca 0,7 sekundy.)
  • Snímek bez namáčknutí tele - 0,4 až 0,7 sekundy (I na nejdelším ohnisku je fotoaparát zpravidla velmi rychlý.)
  • Snímek s namáčknutím - celkem OK (Ačkoli v praxi mi přišla odezva na spoušť okamžitá, při měření na stopkách se ukázalo, že odezva je trochu delší než u běžných kompaktů, ale nijak výrazně špatná.)
  • Čas snímek-snímek - 2,0 sekundy (Opět velmi dobrý čas, tímto patří ST550 mezi nejrychlejší kompakty. Se zapnutým ACB se doba prodlouží na 2,15 sekundy.)
  • Čas snímek-snímek s bleskem - 3,6 sekundy (Blesk se chvilku nabíjí a čas se tedy prodlouží na 3,6 sekundy, což už není nejlepší. Čas byl ale měřen při méně nabité baterii, takže při plném nabití by mohl být výsledek o trochu lepší.)
  • Čas snímek-snímek Smart Auto - 2,9 sekundy (Režim Smart Auto průběžně ostří, nicméně výkonu to spíše dost škodí. Ostření je dlouhé a snímky lze pořizovat zhruba v intervalu tří sekund.)
  • Přezoomování - 1,7 sekundy
  • Sekvenční snímání - 0,9 fps (10,2 sekundy na 10 snímků. V sekvenčním snímání fotoaparát opravdu neexceluje.)
  • Sekvenční snímání sportu - 6,1 fps (4,75 sekundy na 30 snímků. Velmi rychlé sekvenční snímání, bohužel v nepoužitelném VGA rozlišení 640×480 pixelů.)
  • Expoziční bracketing AEB - 0,4 fps (4,8 sekundy na 3 snímky. Expoziční bracketing je velmi pomalý.)

Až na pomalé sekvenční snímání se fotoaparát ukázal jako opravdový rychlík. Ostření je velmi rychlé i bez průběžného ostření (spíše hlavně proto, že neostří průběžně), rovněž náběh přístroje a časy mezi snímky patří k nejlepším ve třídě.


Optický a digitální zoom


Objektiv fotoaparátu Samsung ST550 nabízí 4,6× optický zoom, což už zaručuje vcelku příjemnou univerzálnost.


expoziční čas 1/180 s, clona F3,5, citlivost ISO 80, ohnisko 27 mm, klikněte pro zvětšení

Při 27mm ohnisku je záběr velmi široký, v těchto světelných podmínkách jsem ale musel ubrat expozici, neboť docházelo k výrazným přepalům. Snímek vykazuje rozpíjení obrazu typické pro 12MPx fotoaparáty Samsung. To rozhodně nelze pochválit, nicméně toto rozpíjení není rozmazávání, tzn. např. i stromy působí pořád jako stromy a ne hnědozelený jednobarevný flek. Vpravo dole si můžete všimnout odlesku, chromatická aberace zde není a ostrost v rozích je také relativně v pořádku.


expoziční čas 1/60 s, clona F5,9, citlivost ISO 200, ohnisko 124 mm, klikněte pro zvětšení

Fotoaparát tady měl rovněž problém s určením správné expozice, snímek je poněkud světlý. Opět je zde typické rozpíjení, nicméně i přes použití citlivosti ISO 200 se nezdá, že by bylo šumu výrazně více než při předešlé fotografii na ISO 80. Každopádně detaily jsou dost slabé, na druhou stranu zde není chromatická aberace.


expoziční čas 1/60 s, clona F,9, citlivost ISO 160, ohnisko 124 mm + 5× digitální zoom, klikněte pro zvětšení

Až 5× digitální zoom je příliš velké sousto. Už vzhledem k tomu, že ani na maximálním optickém zoomu není snímek kdovíjak kvalitní, s digitálním zoomem vypadá špatně už na takto malé velikosti. Radím tedy se digitálnímu přibližování vyhnout.


expoziční čas 1/45 s, clona F3,5, citlivost ISO 80, ohnisko 27 mm, klikněte pro zvětšení

Fotoaparát opět ukázal velmi široký úhel záběru. Kresba se dost rozpíjí, sice ne do jednobarevných patlanic, ale přeci jen spousta linii je všelijak přerušených a pokroucených. Méně agresivní odšumování by jistě přišlo vhod.


expoziční čas 1/30 s, clona F5,9, citlivost ISO 200, ohnisko 124 mm, klikněte pro zvětšení

Přiblížení 4,6× zoomem je dobře poznat. I zde dochází k rozpíjení, kdy obraz působí jako by byl vytečkováván štětcem. Slabší kresbu zde má na svědomí počasí.


expoziční čas 1/30 s, clona F5,9, citlivost ISO 200, ohnisko 124 mm + 5× digitální zoom, klikněte pro zvětšení

S maximálním digitálním zoomem není obraz právě krásný. Už výchozí snímek příliš krásy nepobral a digitální zvětšení ničemu moc nepomohlo. Fotografie je neostrá a bez výraznějších detailů.


Protisvětlo


Už teoreticky nemá ST550 dobré předpoklady pro zvládání protisvětla. Zejména malý čip s vysokým rozlišením napovídá, že dynamický rozsah nebude největší. U objektivu zatím těžko soudit, takže se podíváme na testovací snímky.


expoziční čas 1/500 s, clona F3,5, citlivost ISO 80, ohnisko 27 mm, klikněte pro zvětšení

Kolem tenkých větviček stromů sice vznikají namodralé linie, obecně ale chromatická aberace není příliš velkým problémem. Dynamický rozsah čipu pochopitelně není rekordní, ale automatika zvolila poměrně dobrou expozici tak, že panelové domy jsou rozumně prosvětlené, přičemž i obloha má modrou barvu. Nepotěší odlesk v pravém spodním rohu.


expoziční čas 1/350 s, clona F3,5, citlivost ISO 80, ohnisko 27 mm, klikněte pro zvětšení

Když se fotoaparátu chce, dokáže mít i vcelku přijatelnou kresbu bez zvýšeného patlání. Nicméně co se týče protisvětla, objektiv opravdu hodně trpí na odlesky.


expoziční čas 1/30 s, clona F5,9, citlivost ISO 200, ohnisko 124 mm, klikněte pro zvětšení

Tento snímek byl pořízen bez technologie ACB, která má za úkol prosvětlit stíny. Nutno říci, že v drtivé většině případů funkce nepřináší vůbec žádný rozdíl snímků a toto je jediná dvojice fotografií, kde se mi povedlo dosáhnout rozdílu (a překvapivě dobře znatelného). Jak je vidět, při ISO 200 je ve stínech vysoké množství šumu.


expoziční čas 1/30 s, clona F5,9, citlivost ISO 200, ohnisko 124 mm, klikněte pro zvětšení

Prosvětlení je dobře poznat. Ve stínech se stále vyskytuje velké množství jasového i barevného šumu. Inu, ISO 200 je na tak malý snímač se zbytečně vysokým rozlišením přeci jen trochu moc.


ohnisko 27 mm


ohnisko 124 mm

Jak je vidět, chromatická aberace není pro objektiv žádný problém. Vyskytuje se pouze v minimální míře, takže v této oblasti lze objektiv pochválit.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.